Politiikka

OAJ:n Luukkainen: ”Ei kenelläkään maisteritason suorittaneella pitäisi olla lähtöpalkka alle 3000 euroa”

Nora Vilva
Nora Vilva

Syksyllä on edessä puhdas liittokierros, jossa keskusjärjestöillä ei ole oikeastaan minkäänlaista roolia. Näin arvioi Opetusalan Ammattiliitto OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen (kuvassa).

– On turha kuvitella, että lähtisimme minkäänlaiseen sopimukseen vientiteollisuuden ehdoilla, hän toteaa.

– Ei ole mahdollista, että joku porukka tulisi sanelemaan meille minkälaisia sopimuksia saamme tai emme saa tehdä.

Luukkaisen mukaan tilastot osoittavat kiistatta, että julkinen sektori ei ole ollut palkkajohtajana. Tätä ei hänen mukaansa kiistä edes yksityinen sektori.

– Tuollaiset, esimerkiksi Lasse Laatusen ja Mikael Pentikäisen, jutut ovat ihan höpöhöpöä. Julkisen sektorin palkka on alempana euroissa ja sen kehitys on huonompi.

Tilastot osoittavat, että julkinen sektori ei ole ollut palkkajohtajana.

Hän korostaa, että julkisen sektorin talous kehittyy noin kahden vuoden viiveellä yleiseen talouskehitykseen.

– Meille kerrotaan nyt, että vaikka hyvä aika on alkanut, niin julkinen sektori on taloudellisissa vaikeuksissa ja sille ei ole varaa maksaa parempia palkkoja.

Hänen mukaansa huonomman ajan koittaessa puolestaan todetaan, että julkiselle sektorille ei ole varaa maksaa palkankorotuksia, koska silloin yksityisellä sektorilla on heikompi aika. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että verokertymät tulevat viiveellä.

– Koskaan ei ole julkisen sektorin työntekijöille hyvä aika. Tämä ei käy. Me tarvitsemme vastuullista politiikkaa ja kuten olen sanonut meitä ja minua kiinnostaa erityisesti miten työnantajapuoli näkee palkkojen kehityksen pitemmällä aikavälillä.

Palkkaohjelmia Luukkainen pitää hyvinä keinoina.

– Työnantaja ei niitä rakasta, mutta niistä me tulemme keskustelemaan. Sopimustaso sinällään ei sekään edessä olevalla kierroksella voi jäädä alemmaksi kuin yksityisellä sektorilla.

Opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan peruspalkkoja pitää korottaa sadoilla euroilla.

Luukkainen on herättänyt kevään mittaan julkisuudessa porua esittämällä, että opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan peruspalkkoja pitää korottaa sadoilla euroilla.

– Olen sanonut opettajien osalta, että ei kenelläkään maisteritason suorittaneella pitäisi olla lähtöpalkka alle 3000 euroa. Edelleenkin pidän siitä kiinni.

Hän kuitenkin huomauttaa, että ei ole kertonut millä aikajänteellä kyseinen taso tulisi saavuttaa. Luukkainen luonnehtii tätä tarkoituksenmukaiseksi unohdukseksi, mutta korostaa samalla, että liikkeelle on lähdettävä.

– Vientiteollisuus tulee tekemään sopimuksen ajallisesti ensin. Tämä on ihan hyvä. Me tulemme ajallisesti perässä. Mutta emme tasollisesti.

Viimeisellä liittokierroksella esiin nousi keskustelu ”Sari sairaanhoitajasta” ja poliitikot osallistuivat vahvasti keskusteluun. Luukkainen ei pidä tätä tarkoituksenmukaisena.

– Kyllä siitä lähti kilpajuoksu. Olen sanonut, että jos tällä linjalla mennään nytkin, niin tähän peliin tulee mukaan kyllä Oili-Opettaja.

Jutun kuva päivitetty klo 20:30.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat