Kotimaa

OAJ:n valvontavaatimus lastentarhanopettajien ”palkkakartellista” lähtee vielä tämän kuun aikana

lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti

Yle Uutiset kertoi hiljattain, että pääkaupunkiseudun kolme suurta kuntaa ovat päättäneet keskenään, että lastentarhanopettajien palkoilla ei kilpailla. Ylen alkuperäisessä uutisessa asia myönnettiin, mutta sen jälkeen se on jo ehditty kiistääkin. KT Kuntatyönantajat on sanonut, että sen tiedossa ei ole pääkaupunkiseudun kuntien välistä sopimusta.

OAJ on kertonut pitävänsä kuntien toimintaa törkeänä ja selvittävänsä, onko myös muissa kunnissa tapahtunut vastaavaa.

OAJ:n varhaiskasvatuksesta vastaava työmarkkina-asiamies Timo Mäki toteaa, että muiden kaupunkien osalta vastaavaa ei ole tähän saakka ainakaan suoranaisesti ilmennyt.

Nyt kun kunta-alan työsopimusneuvottelut ovat päättyneet, Mäki muistuttaa, että alueellisesti ja paikallisesti pohditaan joka tapauksessa palkkausjärjestelmää ja sen säätämistä. OAJ:n kannalta onkin hyvä, että pääkaupunkiseudun käytänteet ovat nyt tulleet julkisuuteen ja ongelmiin voidaan puuttua.

Mäki kertoo, että OAJ lähettää vielä tämän kuun aikana Kuntatyönantajat KT:lle Helsinkiä, Espoota ja Vantaata koskevan valvontavaatimuksen.

– Meillä on OAJ:ssa selvä näkemys siitä, että muun muassa kuntien uusi varhaiskasvatussuunnitelma on muuttanut lastentarhanopettajien työtä oleellisesti vaativammaksi. Kuntien tehtävä on korjata palkat vastaamaan tehtävän vaativuutta. Meillä on siihen omat näkemykset ja tiedot, mitä valvontavaatimukseen on selvitetty. En vielä yksilöi, mutta ne liittyvät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) palkkausmääräysten velvoittaviin määräyksiin, tehtäväkuvauksiin, palkkausjärjestelmään ja siihen, miten sitä on käytetty.

Mäki muistuttaa myös, että sopimuskauden aikana on käynnissä niin kutsuttu jatkuva neuvottelumenettely. Sen perusteella mikään ei estä, että lastentarhanopettajien työn vaativuus ja sen mukainen palkka laitettaisiin kuntoon samoin tein.

– Siihen on perusteet olemassa, tehtäväkohtaiset palkat voidaan korjata, kun on todettu että tehtävän vaativuus on muuttunut. Tämä on valtakunnallinen kysymys, vaikka asian huomioarvo on nyt ollut Etelä-Suomessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat