Ulkomaat

Obama antoi varoittavia neuvoja Trumpille: ”Pysy lujana, jos Venäjä hairahtuu”

Lehtikuva
Barack Obaman jäähyväisvierailu Angela Merkelin luona oli lämminhenkinen.
Lehtikuva
Barack Obaman jäähyväisvierailu Angela Merkelin luona oli lämminhenkinen.
Lehtikuva
Barack Obaman jäähyväisvierailu Angela Merkelin luona oli lämminhenkinen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskittyivät torstaina ylistämään toisiaan yhteisessä tiedostustilaisuudessa Berliinissä. Lämminhenkinen tapaaminen on samalla Obaman jäähyväisvierailu Saksaan Yhdysvaltain presidenttinä.

– Voin vain sanoa, että liittokansleri Angela Merkel on ollut loistava kansainvälinen kumppani, joka on osoittanut tinkimättömyyttä ja rehellisyyttä samalla huomaten, että hyvään johtajuuteen kuuluu myös muun maailman ottaminen huomioon, Obama ylisti illan emäntää.

Obama sanoi myös uskovansa, että hänen seuraajansa Donald Trump on täysin sitoutunut sotilasliitto Natoon ja sen velvoitteisiin. Trumpin Venäjä-suhteista Obamalla sen sijaan oli myös kriittistä sanottavaa.

– Toivon, että hän pysyy lujana tilanteissa, joissa Venäjä hairahtuu normeistamme ja kansainvälisistä sopimuksista, Obama sanoi. Esimerkkeinä tästä Obama mainitsi Syyrian ja Ukrainan konfliktit.

Hyvään johtajuuteen kuuluu myös muun maailman ottaminen huomioon.

– Meidän ei tule vain pyrkiä sopimuksiin Venäjän kanssa tilanteissa, joissa se vahingoittaa ihmisiä tai loukkaa kansainvälisiä normeja ja jopa jättää pienet maat haavoittuviksi tai luo pitkäkestoisia ongelmia, kuten Syyriassa, Obama evästi.

Trump mainitsi useaan otteeseen vaalikampanjansa aikana ihailevansa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Mielipidemittausten mukaan enemmistö saksalaisista ei olisi halunnut Donald Trumpia Valkoiseen taloon. ZDF-kanavan kyselyssä viime viikolla kaksi kolmasosaa sanoi pelkäävänsä, että suhteet kärsivät kun hallinto Yhdysvalloissa vaihtuu. Kolme viidestä uskoi, että kansainväliset konfliktit lisääntyvät Trumpin kaudella.

Obaman jäähyväiskiertueen ohjelma jatkuu perjantaina tapaamisella, johon osallistuvat myös Britannian, Ranskan, Italian ja Espanjan johtajat.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat