Fair Transport – Reilujen kuljetusten Eurooppa

Obama tekee Kuuuban-vierailullaan historiaa

Kuva: Lehtikuva-AFP
LKS 20160319 - MNN031; US President Barack Obama speaks during a South by Southwest Interactive at the Long Center for Performing Arts in Austin, Texas on March 11, 2016. / AFP / MANDEL NGAN - LEHTIKUVA / AFP
Kuubassa toisinajattelijat vaativat Yhdysvaltain presidentti Barack Obamaa nostamaan vierailullaan esiin myös Kuuban ihmisoikeusongelmia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloittaa historiallisen vierailunsa Kuubassa sunnuntaina paikallista aikaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta lähes 90 vuoteen, kun Yhdysvaltain presidentti vierailee Kuubassa.

Yhdysvallat ja Kuuba palauttivat viime vuonna vuosikymmeniä poikki olleet diplomaattisuhteet.

Maat ajautuivat välirikkoon Fidel Castron johtaman Kuuban vallankumouksen jälkeen 1960-luvun alussa.

Yhdysvallat määräsi tuolloin saarivaltion kauppasaartoon.

Virossa presidentinvaalit – Miten käy demarien Eiki Nestorin?

Kuva: Kari Hulkko
nestoreikiheinaluomaeerohulkkokari
Sosialidemokraattien Eiki Nestor pyrkii Viron presidentiksi. Hän on Suomen ystävä ja puhuu kieltämme sujuvasti. Oikealla kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

Virossa puolueet käyvät ankaraa lehmänkauppaa presidentinvaalien lähestyessä. Hallituspuolueista reformipuolue ja sosialidemokraatit ovat sopineet tukevansa toistensa ehdokkaita parlamentin kolmella äänestyskierroksella.

Tämä tarkoittaa, että nämä kaksi saavat kasaan 45 ääntä vaaditusta 68:sta. Parlamentissa on 101 kansanedustajaa.
Ensimmäisellä kierroksella molemmat puolueet äänestävät sosialidemokraattien Eiki Nestoria, toisella ja kolmannella reformin Siim Kallasia. Sosialidemokraatit etsivät nyt ahkerasti lisää tukijoita ehdokkaalleen, ja katseet ovat kohdistuneet oppositiopuolue keskustaan, jonka äänillä Nestor tai Kallas voitaisiin valita.

Jos parlamentti ei saa valittua presidenttiä, valtionpäämiehen valitsevat valitsijamiehet.
Keskustan parlamenttiryhmän johtaja antoi Postimees-lehdelle ymmärtää, että keskusta voi tukea muiden puolueiden ehdokkaita, mutta hintana olisi paikka hallituksessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että kolmas hallituspuolue IRL pullautettaisiin ulos.

Reformipuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Taavi Roivas sanoi kertoessaan sovusta sosialidemokraattien kanssa, että presidentin valitseminen parlamentissa on koko ajan ollut puolueen tavoite.

– Reformipuolue ei todellakaan ole valmis rikkomaan toimivaa hallitusta, jotta presidentti saataisiin valittua, Roivas kuitenkin vakuutti.

Diili saattaa kuitenkin houkuttaa reformisteja, joiden ehdokasta ei ole koskaan valittu presidentiksi. Puolueella voi olla halua ratkaista asia parlamentissa, koska valitsijamiehet, joista yli kaksi kolmasosaa on paikallishallintojen edustajia, voivat olla arvaamattomia.

Viron puolueet ovat onnistuneet valitsemaan presidentin parlamentissa vain kerran eli vuonna 2011, kun Toomas Hendrik Ilves valittiin toiselle viisivuotiskaudelleen.

STT-BNS 

http://www.postimees.ee/3809231/keskerakonna-hind-siim-kallase-toetamise-eest-on-koht-valitsuses

Vanha suola janottaa: Sarkozy mukaan ensi vuoden presidentinvaalitaistoon Ranskassa

KUVITUSTA STT Sarkozyn UMP-puolue haravoi ääniä ///
Nicolas Sarkozy haaveilee paluusta takaisin Élysée-palatsiin.

Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozy, 61, aikoo lähteä ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa. Sarkozy kertoi asiasta uuden, keskiviikkona ilmestyvän kirjansa esipuheessa.

– Tulevat viisi vuotta tulevat olemaan täynnä vaaroja, mutta myös toivoa. Tunnen, että minulla on voimia johtaa taistelua historiamme myrskyisällä hetkellä, Sarkozy kirjoitti.

Sarkozy johtaa keskustaoikeistolaista Tasavaltalaiset-puoluetta, mutta hän aikoo avustajiensa mukaan jättää puheenjohtajuuden keskittyäkseen vaalikampanjaansa.

Sarkozyn pahimpina kilpailijoina pidetään entistä pääministeriä Alain Juppea, istuvaa presidenttiä Francois Hollandea ja Kansallisen rintaman johtajaa Marine Le Peniä.

Sarkozy toimi Ranskan presidenttinä vuosina 2007–2012. Hän on ollut myös sisäministerinä ja valtiovarainministerinä.

STT-AFP 

Taifuuni riehui Tokion seudulla, lentoliikenne sekosi 

Kuva: AFP
LKS 20160822 This August 22, 2016 NASA satellite image shows Typhoon Mindulle(top) over Japan. A powerful typhoon struck near Tokyo on August 22, the first in 11 years to come ashore in the densely populated region, temporarily shutting down a major city airport and grounding more than 500 flights nationwide. Typhoon Mindulle made landfall at about 12:30 pm (0330 GMT) in Tateyama city 80 kilometres (50 miles) southeast of Tokyo, the Japan Meteorological Agency said. As of 7:00 pm the storm -- packing gusts up to 144 kilometres per hour -- was moving through Fukushima prefecture north of Tokyo and heading north-northeast at 35 kilometres per hour, the agency said. / AFP / HO - LEHTIKUVA / AFP
Eilen otettu NASAn satelliittikuva näyttää, miten  taifuuni Mindulle parkkeerasi Tokion ylle.

Ainakin 30 ihmistä sai vammoja ja yli 500 lentoa jouduttiin perumaan, kun voimakas Mindulle-hirmumyrsky iski Tokion pohjoispuolelle Japanissa maanantaina. Kovat tuulet ja sade vaikeuttivat myös junaliikennettä. Yksi juna suistui raiteilta Tokion länsiosissa, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Toisaalla raideliikennettä hidastivat kaatuneet puut.

Valtaosa perutuista lennoista oli lähdössä Tokion Hanedan-kentältä tai matkalla sinne. Myös Naritan kansainvälisen lentokentän kiitotiet Tokiossa suljettiin iltapäivällä runsaan tunnin ajaksi.
Viranomaiset kehottivat ihmisiä varautumaan myös tulviin ja maanvyöryihin.

Pohjois-Japanissa riehui viikonloppuna myös taifuuni Kompasu. Se oli kuitenkin maanantaina jo heikentynyt matalapaineeksi ja siirtynyt merelle.

STT-AFP 

 

 
Takaisin

Keskustelua aiheesta

Erdogan: Etelä-Turkin itsemurhapommittaja oli 12–14-vuotias

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Etelä-Turkin itsemurhapommittaja oli 12–14-vuotias.

Itsemurhapommittaja räjäytti pommin joko itse tai jotkut muut räjäyttivät sen, Erdogan sanoi lehdistötilaisuudessa Istanbulissa.

Ulkosalla pidettyyn hääjuhlaan Gaziantepin kaupungissa tehdyssä iskussa kuoli ainakin 50 ihmistä myöhään eilen.

Erdogan on sanonut aiemmin, että äärijärjestö Isis on iskun todennäköinen tekijä.

YK:n kritisoima Filippiinien presidentti haluaa perustaa kilpailevan järjestön

Kuva: Lehtikuva

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte uhkaa vetää maan pois YK:sta.

YK on kritisoinut voimakkaasti tuoreen presidentin taistelua rikollisuutta vastaan.

Duterte sanoi, että voi jopa harkita toisen kansainvälisen järjestön perustamista, johon kaikki olisivat tervetulleita.

Yli 1 500 ihmistä on kuollut sen jälkeen, kun Duterte nousi presidentiksi kesäkuun lopussa. Kovista otteistaan tunnettu Duterte lupasi vaalikampanjassaan tappaa 100 000 rikollista.

Hänen tähtäimessään ovat etenkin huumerikolliset.