Politiikka

”Odotamme kauhulla, mitä tapahtuu huhtikuun alussa, kun leikkurit iskevät” – työttömän arki ja Lindströmin lupaus kohtasivat A-studiossa

Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.).
Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.).
Lehtikuva / Jussi Nukari
Työministeri Jari Lindström (sin.).

Oikeus opiskella työttömyysetuudella päätoimisesti kuusi kuukautta on tulossa eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa, kertoi työministeri Jari Lindström (sin.) Ylen A-studiossa maanantaina.

Esityksen mukaan työtön saisi oikeuden nostaa työttömyysetuutta ja opiskella samalla itse valitsemiaan opintoja ilman te-toimiston harkintaa, jos opinnot kestävät enintään puoli vuotta.

Lindström ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ottivat A-studiossa yhteen hallituksen niin sanotusta ”aktiivimallista”.

Anderssonin mukaan malli ei ratkaise Suomen työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa, jossa maassa on suuri määrä työttömiä ja samalla myös avoimia työpaikkoja. Hänen mukaansa työvoimapoliittinen koulutus auttaisi työttömiä löytämän työpaikat.

Lindström puolestaan painotti, että yrityksille kohdennettu palkkatuki on eräs tehokkaimmista keinoista työllistää.

A-studion keskusteluun toi työttömän arjen näkökulman vantaalainen Tiina Arlin, joka vaikuttaa sosialidemokraattisena varavaltuutettuna kaupungissa.

Häneltä kysyttiin alussa, miten vajaan kuukauden voimassa ollut ”aktiivimalli” on vaikuttanut hänen elämäänsä.

– Minun ja kymmenien tai satojentuhansien muiden työttömien elämään se on vaikuttanut lähinnä lisäämällä kauhua, Arlin vastasi toimittajan kysymykseen.

– Eli odotamme kauhulla, mitä tapahtuu huhtikuun alussa, kun leikkurit iskevät. Koska meillä kaikilla ei tule millään olemaan mahdollista päästä töihin, koulutuspaikkoihin tai muihinkaan näihin vaadittaviin toimenpiteisiin, hän jatkoi.

”Meitä on tuolla pilvin pimein yhtä työpaikkaa kohden. Saattaa olla tuhatkin hakijaa.”

Arlinin kerrottiin olleen työttömänä yli viisi vuotta. Tehnyt välillä pätkätöitä.

– Viisikymppisiä toimistoalan ihmisiä, meitä on tuolla pilvin pimein yhtä työpaikkaa kohden. Saattaa olla tuhatkin hakijaa, hän kertoi todellisuudesta tilastolukujen takana.

Tiina Arlin.

Tiina Arlin kirjoitti aktiivimallista Demokraatin kolumnisssa (14.1.) ehdollisena tuomiona.

– Aktiivimalli on ehdollinen tuomio, jonka ehtoja on 500 000 työttömän mahdoton täyttää. Lyhytaikaisiakaan palkkatyöpaikkoja ei ilmesty tyhjästä pelkän rangaistuslain perusteella, hän mainitsi.

”Aktiivimalli tuli” -keskustelun päätteeksi studiossa vallitsi eilen yksimielisyys siitä, että työt lisääntyvät te-toimistojen virkailijoilla. Yhdellä virkailijalla saattaa olla jopa satoja työttömiä asiakkainaan.

Työministeri Jari Lindström myönsi aiemmin maanantaina, ettei ”aktiivimalli” ratkaise Suomen työttömyyttä.

Lindström painottaa, että malli on vain yksi osa työvoimapolitiikkaa kymmenen kohdan listalla.

–On valtava kirjo erilaisia toimenpiteitä. Eikä ole kuviteltukaan, että aktiivimallilla voidaan ratkaista Suomen työttömyyttä, työministeri totesi eilen Tampereella Aamulehden mukaan.

A-studio on nähtävissä Yle Areenassa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat