Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ohisalolta kysyttiin yhtä työllistämiskeinoa – nosti esiin ansiosidonnaisen porrastamisen – ”Se on ollut vihreiden kannoissa pidemmän aikaa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Puolueiden puheenjohtajat olivat Kuntamarkkinoilla järjestetyssä puoluejohdon paneelissa Helsingissä. Kuvassa vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.

Kuntamarkkinoiden puolueiden puheenjohtajapaneelissa kysyttiin tärkeintä konkreettista keinoa nostaa työllisyysastetta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo nosti yllättäen esiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen. Vihreät ovat asiaa aiemminkin kertoneet tavoittelevansa, mutta hallituksen sisällä asia ei olisi helppo.

Se jakaa myös työmarkkinajärjestöjä. Vaikka STTK:sta on hallitusneuvottelujen aikaan väläytetty mahdollisuutta porrastamiseen, SAK:sta reaktio on ollut hyvin kielteinen.

Kolmikannassa mietitään paraikaa työllistämiskeinoja ja osa esityksestä on luvassa jo tämän kuun hallituksen budjettiriiheen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuittasi jo paneelissa Ohisalolle, että pitkään työttömänä olleiden kohdalla ansiosidonnaisen porrastaminen olisi leikkaus.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sen sijaan esitti Ohisalolle voimakkaan tukensa.

”Ay-liikkeen suunnasta tullut hyviä ajatuksia.”

Demokraatti tiedusteli Ohisalolta paneelin jälkeen, miksi hän nosti asian esiin.

– Se on ollut vihreiden kannoissa pidemmän aikaa. Ajatus on se, niin kuin ekonomistit sanovat, että työttömyyden alkuvaiheessa työllistymisen todennäköisyys on korkein, silloin tuki voi olla vähän korkeampi, Ohisalo toteaa.

Hän sanoo, että ajatus porrastamisesta on lähtöisin nimenomaan ay-liikkeestä.

– Tästä on minusta ay-liikkeen suunnasta tullut hyviä ajatuksia. Minusta ylipäätään kannattaisi työmarkkinaosapuolia myös kuulla niin kuin hallitus haluaakin tehdä monessa asiassa. Eli katsotaan erilaisia vaihtoehtoja pöydälle ja niistä valitaan yhdessä. Tavoite on kuitenkin kova. Ensi syksyyn mennessä pitää olla jo se lupaus 30 000 uudesta työpaikasta, Ohisalo sanoo ja viittaa hallituksen itselleen asettamiin tavoitteisiin.

Kun pääministeri Antti Rinne (sd.) viimeksi kommentoi työllisyystoimia kuten ansiosidonnaisen porrastusta hän sanoi, että poliitikkojen ei pitäisi lisätä ihmisten epävarmuutta puheillaan.

Pääministerin mukaan hallitus on myös selkeästi ”nakittanut” työttömyysturvajärjestelmän kehittämisen työmarkkinajärjestöille.

– Ne tuntevat ihmisten ja yritysten arkea, ja kun sieltä tulee esityksiä, meillä hallituksessa on selkeä tahtotila kuunnella niitä, mutta minä en ala mestaroimaan sitä, että miten työttömyysturvajärjestelmää tulee kehittää, Rinne sanoi Iltalehden mukaan viime kuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE