Politiikka

”Ohjelma latistunut yksityiskohtien hailakaksi värittämiseksi” – talousprofessorit antavat kyytiä SDP:lle Alusta-lehdessä

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Taloustieteen professori Hannu Laurila ja tutkimuspäällikkö Kauko Aronen eivät näe paljonkaan hyvää SDP:n viimeaikaisessa talouspolitiikassa.
­

– Kehityksestä huolimatta SDP ei ole tehnyt pesäeroa vaihtoehdottomuuden talouspolitiikkaan, he kirjoittavat Tampereen yliopiston yhteiskuntieteiden tiedekunnan Alusta-verkkolehdessä.

Heidän mielestään esimerkkejä riittää:

– Ei ole noustu haastamaan uusliberalismia ja talouskuria, puolustamaan hyvinvointivaltiota, vastustumaan yksityistämistä tai pilkkaamaan pärjäämiskonsultteja.

Laurila ja Aronen korostavat, että ”pitäisi olla ilman muuta selvää, että rakenteellisiin ongelmiin sopivat rakenteelliset, eivätkä yksilölliset ratkaisut”.

– Toimivimmasta rakenteellisesta ratkaisusta, eli kattavasta hyvinvointivaltiosta ollaan kuitenkin luopumassa, he päättelevät kirjoituksessaan.

Ei ole noustu pilkkaamaan pärjäämiskonsultteja.

Aronen ja Laurila katsovat, että ”sosialidemokraatit ovat olleet etunenässä viemässä meitä eurooppalaiseen talouskuriin ilman pienintäkään solidaarisuutta Kreikan, Italian, Espanja ja Portugalin kansoille, saati omalle äänestäjäkunnalleen”.

– Päinvastoin on syyllistetty eteläisiä tuhlareita ja ylistelty saksalaista säästäväisyyttä.

Heidän mielestään ”populismin kanssa kirppuilevan SDP:n olisi hyvä muistaa, miten Saksassa aikoinaan kävi sosialidemokraattien äänestäjäkunnan petyttyä puolueen talouskuripolitiikalle antamaan tukeen”.

Mark Blythin mukaan Saksan sosialidemokraattien hiljainen tuki talouskuripolitiikalle avitti vaihtoehtoa tarjonneen natsipuolueen demokraattista valtaannousua.

Laurila ja Aronen antavat tunnustusta SDP:lle takavuosien runsaista ja rohkeista avauksista.

– Viime vuosina puolueen ohjelma on latistunut ison (punasävyisen) kuvan maalauksesta yksityiskohtien (hailakaksi) värittämiseksi, he kirjoittavat.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat