Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

”Oikeansuuntaisia, mutta täysin riittämättömiä” – elinkeinoelämä ja kuluttajat kritisoivat lääkelakiin esitettyjä muutoksia

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallituksen esitysluonnos lääkelain muuttamisesta saa roimasti kritiikkiä osakseen elinkeinoelämän järjestöiltä, kaupan alan yhtiöiltä, Kuluttajaliitolta sekä Kilpailu- ja kuluttajavirastolta. Sosiaali- ja terveysministeriön laatiman lakiluonnoksen lausuntokierros päättyi perjantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituksen esitys toisi pieniä helpotuksia apteekkilupien myöntämiseen, kun lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean mahdollisuuksia uusien apteekkien perustamiseen laajennettaisiin. Keskus voisi päättää esimerkiksi apteekkien perustamisesta sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksiköiden yhteyteen.

Lisäksi esitys tekisi mahdolliseksi hintakilpailun itsehoitolääkkeiden myynnissä.

Useat kommentoijat pitivät muutoksia oikeansuuntaisina, mutta täysin riittämättöminä.

Päivittäistavarakauppa ry. muistutti lausunnossaan, että lääkejakelua on merkittävästi uudistettu muissa Pohjoismaissa 2000-luvulla, mikä on johtanut apteekkien katteiden pienenemiseen. Suomessa tilanne on toinen ja katteet korkeita.

– Lääkkeiden ylihinnan maksaa lääkkeiden käyttäjä ja yhteiskunta. Nykyjärjestelmän hyötyjänä ovat vain apteekkarit. Apteekkitalous ei toimi kuluttajan tai yhteiskunnan kannalta järkevästi, Päivittäistavarakauppa kirjoittaa lausunnossaan.

Kaupan Liiton mukaan Suomen lääkitysturvallisuutta koskeva lainsäädäntö on pysynyt pääosin muuttumattomana jo 30 vuoden ajan. Tiukasti säännelty apteekkijärjestelmä tarvitsee liiton mukaan kokonaisuudistusta, joka parantaisi lääkkeiden saatavuutta sekä vähentäisi kuluttajien ja yhteiskunnan lääkekustannuksia.

– Vallitseva koronatilanne lisää tarvetta rakenteellisille uudistuksille ja uudistuksien tuomille kustannussäästöille. Kansantaloudellista näkökulmaa ei lääkejakelun osalta ole vallitsevassa tilanteessa enää mahdollista sivuuttaa, liitto kirjoittaa.

”Hyvä alku hintasääntelyn vapauttamiselle”

Myös Kuluttajaliitto katsoo, että apteekkijärjestelmä olisi pitänyt uudistaa täysin jo vuosia sitten.

– Yhteiskunnan tulisi turvata jokaisen ihmisen edellytykset hyvään terveydentilaan, ja siinä kohtuuhintaiset lääkkeet ovat keskeisessä roolissa, liitto kirjoittaa.

Kuluttajaliiton mielestä apteekkitoiminnan lupajärjestelmä pitäisi purkaa. Apteekkilupa pitäisi myöntää kaikille edellytykset täyttäville, eikä apteekkien määrää tai sijaintia tule rajoittaa.

Itsehoitolääkkeiden hintasääntelyn vapauttaminen on Kuluttajaliiton mielestä hyvä alku lääkkeiden hintasääntelyn vapauttamiselle.

Myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston mielestä apteekkilupien tarveharkinnasta pitäisi luopua ja sallia vapaa alalle tulo.

– Lääketurvallisuuden turvaamiseksi ei ole tarpeen säännellä apteekin omistajan koulutustaustaa tai apteekin yritysmuotoa, vaan lääkkeiden toimittamiseen liittyvät vastuukysymykset ja lääkeneuvonnan korkea taso voidaan turvata muilla sääntelykeinoilla, virasto kirjoittaa lausunnossaan.

STT–Tuomas Savonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE