Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Oikeistopolitiikkaa tungetaan edelleen suomalaiseen urheiluun — Sanni Grahn-Laasonen voisi toteuttaa Ernst von Bornin lupausta

Se on varmaa, etteivät urheilutoimittajat päädy yksimieliseen ratkaisuun, kuka on Vuoden urheilija 2016 Suomessa.

Vammaisurheilijaa, tähtikelaaja Leo-Pekka Tähteä äänestävät monet. Pyöräilyn MM-kisojen kaksoispronssimitalisti Lotta Lepistö saa monen valitsijan kannatuksen. Tyrkyllä ykköspaikalle on muitakin.

Meneillään olevana loppukautena ei ole enää tiedossa merkittäviä arvokisoja, jotka voisivat tuoda uusia urheilijasankareita mukaan äänestykseen.

Missä on tasapuolisuus silloin, kun urheilijajäseniksi esitetään vain kokoomuslaisia?

Kokoomuksen Kalervo Kummola on antanut kasvot sille, kuinka hyödyllistä on urheilun ja politiikan käsien yhteen lyöminen. Jääkiekkojohtajana Kummola on nostanut lajin ykkössuosituksi Suomessa ja tuloksiltaan parhaaksi lajiksemme maailmalla. Kummola on hyödyntänyt poliittista osaamistaan lobbaamalla Suomeen reippaasti yli 200 jäähallia meidän kaikkien iloksemme. Ilman poliitikkoja tämä ei olisi onnistunut. Jalkapallo kalpenee.

Nyt Kummola on yhdessä toisen urheilevan poliitikon Tuija Braxin (vihreät, koripallo TUL:n seura Helsingin Jyry) sekä Juhani Kaskealan, Mikko Ronkaisen ja Mari Roustin muodostaman ehdollepanovaliokunnan jäsenten kanssa tehnyt esityksen olympiakomitean kokoonpanosta.

Puheenjohtajaksi esitetään Suunnistusliiton puheenjohtaja Timo Ritakalliota sekä varapuheenjohtajiksi Susanna Rahkamoa (taitoluistelu) ja Jukka Rauhalaa (paini).

Jäsenehdokkaat ovat Eki Karlsson (Suomen Latu), Anne Vierelä (voimisteluliitto), Arja Sääksilahti (lasten liikunta), Matti Nurminen (jääkiekko), Lasse Mikkelsson (Pajulahden urheiluopisto), Antti Zitting (koripallo).

Urheilijajäseniksi ehdotetaan Sari Multalaa (purjehdus ja kokoomuksen kansanedustaja) sekä O-P. Karjalaista (moukarimies ja nykyinen kokoomuspoliitikko). Varajäseniksi moottoripuolelta Juhani Pakaria ja soveltavan liikunnan Anne Taulua. KOKn jäsen Sari Essayah jatkaa OKn jäsenenä.

Ehdollepanovaliokunta on pyrkinyt toteuttamaan sen ajatuksen, että urheilu on suomalaisia yhdistävä harrastus ja siksi sitä on johdettava tasapuolisuuden tunteella niin, että kaikki tuntisivat sen yhteiseksi.

Mutta missä on tasapuolisuus silloin, kun urheilijajäseniksi esitetään vain kokoomuslaisia, vaikka tarjolla olisi ollut TUL:n kaksi maailmanmestariurheilijaa Valentin Kononen ja Jani Sievinen sekä Euroopan mestari Reima Salonen?

Toki muitakin nimiä oli tarjolla.

Mika Kojonkosken johtama huippu-urheilun muutostyöryhmä sai aikaan vain komitean jäsenille huippuedut kassan kapenemisen kustannuksella.

Valinta ei kuitenkaan vielä ole pulkassa. Marraskuun 26 päivänä eri lajien edustajat kokoontuvat päätöksentekoon. Olympialajeilla kaksi, muilla yksi ääni. Lajiniilot ovat fanaattisia oman lajinsa puolustajia, Nyt ehdotuksesssa ei ole ketään hiihdon eikä jalkapallon edustajaa. Tuntuu etukäteen siltä, että näistä paikoista syntyy aikamoinen älämölö.

Samalla päätetään yhdistää huippu-urheilun ja kansan liikuttaminen saman katon alle. En ole ainoa, joka pitää ratkaisua huonona. Molemmat sektorit tarvitsevat omat asiansa osaajat. Puurot ja vellit kaipaavat omat hämmentäjänsä kauhojen varteen.

Kyllä oikeistopolitiikkaa tungetaan edelleenkin maamme urheiluun, kun opetusministeri, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen on nimittänyt puoluetoverinsa, kansanedustajan ja kohuliikemies Hjallis Harkimon vetämään työryhmää, jonka tehtävä on hankkia urheilulle rahaa.

Ministerihän voisi ryhtyä toteuttamaan edes hieman enemmän sitä lupausta, minkä ministeri Ernst von Born (rkp) antoi vuonna 1940 urheilujärjestöjen perustamalle Tippaustoimistolle, nykyiselle Veikkaukselle. Eli jos puulaaki menestyy, niin tuloskin kuuluu urheilulle kokonaisuudessaan, lateli valtiovalta silloin.

Onhan noista työryhmistä karvaita kokemuksia muutenkin. Kuopion kokoomuksen Mika Kojonkosken johtama huippu-urheilun muutostyöryhmä sai aikaan vain komitean jäsenille huippuedut kassan kapenemisen kustannuksella. Ei muuta.

Mielenkiintoa herättää myös se, miten toteutetaan olympiakomitean toimiston (Kojonkoski, Japisson) epäonnstumisen jälkeinen uudisraivaaminen. Kummolahan kehottaa uudistusten aloittamista juuri toimistosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE