Politiikka

Oikeus hylkäsi Prolle ja Rinteelle esitetyt vahingonkorvausvaatimukset

Jukka-Pekka Flander/SDP
Antti Rinne
Jukka-Pekka Flander/SDP
Antti Rinne
Jukka-Pekka Flander/SDP
Antti Rinne

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kiirastorstaina Pron aiemmalta puheenjohtajalta Antti Rinteeltä ja Ammattiliitto Prolta yhteisvastuullisesti vaaditut noin 700 000 euron korvaukset. Oikeus totesi, ettei työnseisauksen järjestämisestä sopimuksettomana aikana voi seurata vahingonkorvausvelvollisuutta, sillä se rajoittaisi lakko-oikeutta radikaalisti. Prossa asia nähdään samoin.

– Päätös on hyvä. Nyt liiton johtaja vastaa lakoista, jotta yksittäisen jäsenen ei tarvitse asettua yksin suuryritystä vastaan, toteaa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Malisen mukaan vahingonkorvaukset johtaisivat kestämättömään tilanteeseen.

– Jos vahingonkorvausvaatimus voidaan esittää tällaisessa tapauksessa liiton puheenjohtajaa vastaan, se ei voisi olla vaikuttamatta kollektiiviseen sopimustoimintaan, jonka yksi osa on oikeus lakkoilla. Lakko-oikeus on osa perustuslain takaamaa yhdistymisvapautta, eli osa Suomen perustuslakia. Vahingonkorvausvastuu rajoittaisi perustuslain antamaa oikeutta, johon lakko-oikeus kuuluu, Malinen sanoo.

Käräjäoikeuden päätös liittyy tapaukseen, jossa työnantajajärjestö Metsäteollisuus ry:n ja sen 12 jäsenyritystä vaativat Helsingin käräjäoikeudessa rangaistusta Antti Rinteelle työriitojen sovittelusta annetun lain rikkomisesta. Rinne toimi keväällä 2011 Ammattiliitto Pron puheenjohtajana ja hän teki päätöksen aikaistaa ilmoitettuja lakkoja ilman, että ajankohdista oli ilmoitettu kahta viikkoa aiemmin valtakunnansovittelijalle ja Metsäteollisuudelle.

Rinne perusteli päätöstään työnantajan yrityksellä laittaa lakkolaisia kouluttamaan muita työntekijöitä heidän tilalleen. Oikeus tuomitsi Rinteen sakkoihin työriitojen sovittelusta annetun lain rikkomisesta. Langettavasta tuomiosta huolimatta Rinne säästyi satojen tuhansien eurojen laskulta. Työnantajapuoli velvoitettiin korvaamaan Rinteen ja Pron oikeudenkäyntikulut.

Rinne kertoo STT:lle harkitsevansa pääsiäisen ajan, tyytyykö hän käräjäoikeuden antamaan sakkotuomioon vai hakeeko siihen muutosta. Hän pitää kuitenkin tärkeänä oikeuden tekemää tulkintaa, jonka mukaan vahingonkorvaukseen tuomitseminen rajoittaisi merkittävällä tavalla lakko-oikeutta.

– Suhtaudun nöyrästi siihen, että sakkoon on tuomittu, Rinne sanoo.

Rinteelle tuomittiin 20 päiväsakkoa, joista hänen tuloillaan kertyy maksettavaksi 1 240 euroa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat