Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oikeuskansleri on pyytänyt selvitystä Katri Kulmunilta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni.

Helsingin poliisi sai tammikuussa valmiiksi entisen ministerin Katri Kulmunin (kesk.) esiintymiskoulutushankintoihin liittyvän esitutkinnan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Poliisi ei kuullut tutkinnassaan Kulmunia. Kulmunia ei epäilty rikoksista. Sen sijaan yhtä virkamiestä epäillään petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeuskanslerinvirastossa on vireillä Kulmunin saamiin esiintymiskoulutuksiin liittyviä kanteluita.

Esittelijäneuvos Johanna Koivisto oikeuskanslerinvirastosta kertoo, että oikeuskansleri Tuomas Pöysti on juuri pyytänyt selvitystä Katri Kulmunilta.

– Tässä oli useampi kantelu taustalla. Me halusimme odottaa, kun poliisilla on ollut virkamiestä koskeva esitutkinta vireillä tämän vuoden puolelle asti. Saimme esitutkinnan päätyttyä sen aineistoa nähtäväksi. Tästä syystä etenemme vasta nyt, Koivisto kertoo.

Oikeuskansleri Pöysti pyytää Kulmunilta selvitystä, minä päivinä tämä on osallistunut viestintätoimisto Tekirin esiintymisvalmennuksiin, mikä on ollut kunkin valmennuksen aihe ja katsooko Kulmuni, että valmennukset ovat liittyneet nimenomaan ministerien tehtävien hoitamiseen.

– Kanteluissa on esitetty epäilyjä, onko ollut kyse ministerin tehtävästä vai puolueen puheenjohtajan tehtävästä, Koivisto kertoo.

Lisää aiheesta

Oikeuskansleri voisi ilmoittaa myös eduskunnan perustuslakivaliokunnalle, että asia olisi syytä tutkia, minkä jälkeen asia voisi edetä valtakunnansyyttäjän kautta poliisille. Erään aiemman ratkaisun yhteydessä oikeuskansleri Tuomas Pöysti on linjannut, että oikeuskansleri voisi käynnistää ministerin osalta myös suoraan poliisin esitutkinnan. Tällaista ei ole kuitenkaan koskaan käytännössä tapahtunut.

Oikeuskansleri on siis tässä vaiheessa päättänyt edetä asiassa laillisuusvalvonnan keinoin. Tästä ei kuitenkaan voi vetää suoria johtopäätöksiä siitä, miten asia etenee jatkossa.

Mikäli Kulmunille koituisi seurauksia, laillisuusvalvonnassa tavanomaista olisi kiinnittää huomiota lain noudattamiseen. Huomautus olisi jo astetta kovempi ja harvinaisempi seuraus.

Kulmunilta on pyydetty selvitystä itsekriminointilausekkeella, joka tällaisessa tapauksessa kuuluu selvityksen antajan ja kantelun kohteen normaaleihin oikeuksiin. Hän voisi siis vastata vain haluamiinsa kysymyksiin tai jättää vastaamatta.

– Hän voisi vedota itsekriminointisuojaan, mikäli hän katsoo selvityksen antamisen saattavan aiheuttaa hänelle vaaran joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Taustalla on se, että laillisuusvalvojalle tiedot on annettava totuusvelvollisena, mutta esitutkinnassa samanlaista velvollisuutta ei olisi.

Katri Kulmuni on maksanut esiintymiskoulutukset takaisin työ- ja elinkeinoministeriölle ja valtiovarainministeriölle jo kesällä 2020.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE