Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Oikeusministeriön tulee pyytää ihmisiltä anteeksi” – velallisten puolestapuhuja kauhistui hirveistä virheistä

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen on lukenut pöyristyneenä eduskunnan oikeusasiamiehen kertomusta viime vuodelta. Eduskunta käsitteli kertomusta tänään.

Marja Luumi

Demokraatti

Velallisia kiivaasti puolustanut Taavitsainen pitää käsittämättömänä, että huomattava osa velallisista on saanut maksuhäiriömerkinnän virheellisin perustein. Maksuhäiriömerkintä on yli 376 000 suomalaisella.

– Tämä on aivan pöyristyttävän hirveä asia. Luin tätä kohtaa niin monta kertaa, että sivukin lähti irti tästä kirjasta! Miten voi olla mahdollista, että oikeusministeriön tietojärjestelmästä johtuen ihmiset ovat joutuneet aivan syyttä kärsimään.

Taavitsainen pitää virhettä hyvin vakavana asiana.

– Oikeusministeriön tulee pyytää ihmisiltä anteeksi ja korvata heille aiheutetut kärsimykset.

Taavitsaisen mukaan maksuhäiriömerkintä hankaloittaa ihmisten elämää monin tavoin. Se voi estää vuokra-asunnon, kotivakuutuksen, sähkösopimuksen ja puhelinliittymäsopimuksen saamisen ja jopa työllistymisen.

Hän mainitsi puheenvuorossaan monia kuulemiaan tarinoita: “Eräs nainen kertoi, ettei voi tulla pääkaupunkiseudulle töihin, koska ei saa asuntoa vuokrattua maksuhäiriömerkinnän vuoksi. Eräs henkilö kertoi, ettei pääse pois sisäilmaongelmaisesta asunnosta, koska ei saa uutta asuntoa vuokrattua maksuhäiriömerkinnän vuoksi.”

Lisää aiheesta

“Kansalaisemme ovat riistäjien armoilla.”

Taavitsainen kertoi kuulleensa, että ulosottomiehet ovat tehneet virheitä. Maksuhäiriömerkintää ei ole kuitenkaan korjattu, vaikka ihmiset ovat sitä pyytäneet.

– Tähän toivon oikeusasiamiehen vastaavan. Miksi ei ole korjattu? Heiltä on evätty pankkikortit ja heidän elämä on vaikeutunut vuosiksi.

Eräs henkilö kertoi Taavitsaiselle, että ulosottomies oli todennut tehneensä virheen, mutta ei voi korjata maksuhäiriömerkintää.

– Tällainen toiminta on heikentänyt ihmisten luottamusta Suomeen oikeusvaltiona. Samoin se, että käräjäoikeudet ovat antaneet ulosottotuomioita ilman, että perintäyhtiöllä on ollut mitään todistetta velasta, ei velkakirjaa, ei alkuperäistä laskua. Keksityistä veloista, vanhentuneista veloista laitetaan ihmiset ulosottoon. Miten tämä voi olla mahdollista?

Kansainvälinen perintäyhtiö Alektum sai viime viikolla aluehallintovirastolta varoituksen. Se oli muun muassa pitkittänyt aiheettomasti perintää ja laskuttanut liian suuria perintäkuluja.

–Valvontaa tarvitaan ehdottomasti lisää. Kansalaisemme ovat riistäjien armoilla ja näyttää sille, ettei Suomi valtiona tällä hetkellä kykene heitä suojelemaan näiltä kansainvälisiltä saalistusfirmoilta, Taavitsainen vaati.

“Ihmiset kokevat olevansa suurempia rikollisia kuin väkivallan tekoja tehneet.”

Taavitsainen ja kahdeksan muuta kansanedustajaa eri puolueista jätti tänään lakialoitteen, jossa esitetään maksuhäiriömerkinnän poistamista heti, kun velka on maksettu.

– En voi hyväksyä nykytilannetta, että maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä 2-4 vuotta siinäkin tapauksessa, että velka on suoritettu. Ihmiset kokevat olevansa suurempia rikollisia kuin väkivallan tekoja tehneet jotka selviävät lyhyemmillä rangaistuksilla.

Taavitsainen ilmoitti itse kaksi vuotta sitten kilpailu- ja kuluttajavirastolle sähköyhtiö Suur-Savon sähkön käytännöstä. Se vaati vakuutta silloin, kun ihmisellä on luottotiedoissa häiriömerkintä. Eräs lapsiperhe ei saanut sitä kasaan, eikä täten meinannut saada sähköjä kotiinsa.

Tietosuojavaltuutettu on ilmoittanut, että hänellä ei ole pääsyä luottotietorekisteriin. Taavitsainen ihmettelee tätä, koska oikeusasiamies ehdottaa kertomuksessaan, että tietosuojavaltuutettu voisi toimivaltansa puolesta puuttua virheellisiin merkintöihin.

– Miten tietosuojavaltuutettu voi puuttua, jos hänellä ei ole pääsyä rekisteriin tarkastaakseen onko rekisteri oikein? Kuka ylipäätään voi Suomessa tarkistaa luottotietorekisterin oikeellisuuden, Taavitsainen kysyi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE