Internationellt

Ökat stöd för bildande av FN-parlament

 Sedan länge har det funnits ett förslag om att bilda en parlamentarisk församling inom FN. Nu uppmanar även Europaparlamentet EU:s medlemsländer att ställa sig bakom förslaget.

IPS

Arbetarbladet

Uppmaningen från Europaparlamentet i Strasbourg görs inför FN:s årliga generalförsamling i mitten av september. Samtidigt uppmanar Europaparlamentet även till ett toppmöte 2020 i syfte att genomföra ”betydande” FN-reformer, bland annat genom förändringar av säkerhetsrådets sammansättning och funktioner.

 

I över 20 års tid har det pågått diskussioner om reformer av säkerhetsrådet, men hittills utan några tydliga resultat.

 

I Europaparlamentets resolution från den 5 juli skriver man att en parlamentarisk församling inom FN, kallad UNPA, skulle ha till syfte att ”ökad den demokratiska karaktären, den demokratiska ansvarsskyldigheten och transparensen i den globala styrningen och möjliggöra en bättre medborgarmedverkan i FN:s arbete”.

 

Andreas Bummel som är ordförande för organisationen Democracy Without Borders menar att resolutionen utgör ett viktigt framsteg.

 

– Över hela världen är multilateralismen och demokratin utsatt för attacker. En viktig motåtgärd är ett starkare och mer demokratiskt FN, säger han till IPS.

 

Andreas Bummel menar att det föreslagna FN-parlamentet inte skulle hamna i konflikt med arbetet inom FN:s generalförsamling, utan att det skulle bli ett nytt och kompletterande organ. Hans organisation koordinerar en global kampanj för bildandet av en parlamentarisk församling inom FN, vilken stöds av ett stort antal politiker, forskare, aktivister och tidigare FN-anställda.

 

Andreas Bummel understryker dock att stödet från Europaparlamentet inte ska ses som ett stöd från EU:s 28 medlemsländer. I uttalandet uppmanas medlemsländernas regeringar att ställa sig bakom förslaget. Enligt Andreas Bummel har även Panafrikanska parlamentet och dess latinamerikanska motsvarighet ställt sig bakom förslaget om att bilda en parlamentarisk församling inom FN, liksom ett antal internationella organisationer.

 

Även Mandeep Tiwana vid paraplyorganisationen Civicus ställer sig bakom initiativet. Han menar att en sådan institution skulle ge människor en möjlighet att direkt kunna påverka de beslut som tas på internationell nivå kring frågor som har en inverkan på deras liv.

 

Jens Martens, ordförande för Global Policy Forum, säger till IPS att vi lever i en tid då nationalism och auktoritära styren är på frammarsch – och att alla försök att stärka FN och demokratiskt internationellt samarbete därför är mycket välkomna. Samtidigt menar han att reformer riskerar att endast bli symboliska så länge som världsorganisationen inte får de resurser som behövs för att FN ska kunna fullfölja sina mandat, samt större möjligheter att bland annat verka för skattesamarbeten och regleringar av transnationella företag. Global Policy Forum ställer sig bakom förslaget att anordna ett toppmöte 2020 i syfte att reformera FN.

 

Flera ledamöter i Europaparlamentet har tydligt tagit ställning för förslaget, däribland Eugen Freund från Österrike, som berättar att han velat reformera världsorganisationen ända sedan han besökte FN-högkvarteret i New York för första gången för 40 år sedan.

 

– Tyvärr har inte mycket förändrats sedan dess. Generalförsamlingen har fler medlemmar i dag, men det är fortfarande ett organ som består av icke folkvalda diplomater.

 

Av det skälet menar han att det är en mycket tilltalande tanke att på sikt kunna komplettera diplomaterna med folkvalda parlamentariker.

 

– Dessa skulle med säkerhet stå närmare sina befolkningar och återkommande ställas till svars inför sina väljare, säger Eugen Freund.

 

Daniel Jositsch, parlamentariker från Schweiz, säger:

 

– Den eskalerande krisen kring internationellt samarbete visar att det måste till nya metoder för att bekämpa globala problem. Av det skälet är det mycket positivt att Europaparlamentet uppmanar Europas länder att ställa sig bakom bildandet av ett FN-parlament. Det är dock viktigt att denna målsättning inte bara blir en läpparnas bekännelse, utan att det också genomförs konkreta åtgärder.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE