Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Olemme Euroopan johtavia ruutuajan määrässä” – sd-kansanedustaja löytää yhden syyn Pisa-tulokselle

lehtikuva / milla takala

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) on huolissaan heikkojen lukijoiden määrän noususta ja siitä, että sosioekonomisen taustan vaikutus oppilaiden osaamiseen on entisestään lisääntynyt. Tuoreen Pisa-tutkimuksen pääalueena oli lukutaito.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Suomalaisnuorten lukutaito on edelleen OECD-maiden parhaimmistoa. Elorantaa huolestuttaa silti se, että heikkojen lukijoiden osuus on kasvanut vuoden 2009 8,1 prosentista vuoden 2018 13,5 prosenttiin.

– Syytä huoleen antaa myös se, että suomalaisten tyttöjen ja poikien erot lukutaidossa ovat OECD-maiden suurimmat. Yli 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista pojista kertoo lukevansa vain, jos on pakko.

Eloranta löytää yhden syyn: Lapset ja nuoret viettävät nykyään kovin paljon aikaa ruudun eli kännykän, tietokoneen tai television ääressä.

– Olemme Euroopan johtavia ruutuajan määrässä, joka on meillä 4–5 tuntia päivässä. Ruutuaika on syrjäyttänyt lukemisharrastuksen liian monien nykylasten ja -nuorten elämässä.

Eloranta muistuttaa, että sujuva lukutaito on kuitenkin edelleen edellytys kaikelle muulle oppimiselle ja muutenkin täysipainoiselle osallistumiselle yhteiskuntaan.

– Vaikka koulujen väliset oppimiserot ovat Suomessa tasoltaan pienimmät, aiheuttaa huolta, että sosioekonomisen taustan vaikutus on lisääntynyt Pisa-tulosten mukaan. Kehityssuunta on nähty jo aiemmin, mutta trendi on valitettavasti jatkunut.

”Lukutaito paranee vain lukemalla.”

Hänen mielestään tämä viesti on otettava vakavasti.

– Onneksi hallitusohjelman tavoitteet eli Suomen koulutus- ja osaamistason nostaminen, oppimiserojen kaventaminen sekä koulutuksellisen tasa-arvon lisääminen ovat juuri oikeansuuntaiset tämän kehityssuunnan kääntämiseksi.

Eloranta painottaa, että kaikilla luokka-asteilla tulisi keskittyä nykyistä enemmän peruslukutaidon vahvistamiseen.

– Toivonkin kouluilta lisää lukuläksyjä, jotta lukutaito kehittyy vahvaksi mahdollistaen koko elämänmittaisen oppimisen. Lukutaito paranee vain lukemalla.

Pisa 2018 -tutkimuksessa Suomi oli ainoa maa, jossa sekä lukutaito että tyytyväisyys olivat korkealla tasolla. Suomen lisäksi OECD-keskiarvon yläpuolella olivat kummassakin kategoriassa Ranska, Portugali, Viro, Saksa ja Ruotsi.

Erinomaisten lukijoiden määrä pysyi suurin piirtein samana vuoden 2015 pisakierrokseen verrattuna. Heikkojen lukijoiden määrä on kuitenkin kasvanut.

Matematiikassa suomalaisnuorten osaamistaso pysyi samana edelliskertaan nähden, mutta luonnontieteiden kohdalla osaaminen on laskenut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE