Ulkomaat

”Olemme iloisia, että hän on päässyt matkustamaan vapaasti” – Kiinasta Saksaan matkannut rauhannobelistin leski säteili Helsinki-Vantaalla

Lehtikuva / Jussi Nukari
Rauhannobelistin leski, runoilija Liu Xia kuvattuna Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Rauhannobelistin leski, runoilija Liu Xia kuvattuna Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Rauhannobelistin leski, runoilija Liu Xia kuvattuna Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Kiinasta matkustamaan päässyt rauhannobelistin leski, runoilija Liu Xia tervehti toimittajia Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistai-iltapäivällä leveästi hymyillen ja käsivarret levitettynä syleilyyn. Lausuntoa tai haastattelua Liu ei kuitenkaan antanut.

Liu saapui Finnairin lennolla Pekingistä, ja jatkoi Helsingistä Saksaan, luultavasti Berliiniin.

Liuta saattoi nuorehko mies, joka ohjasi häntä kauemmas toimittajista. Mies ei myöskään antanut haastattelua. Hän totesi lyhyesti, ettei hän edusta ketään.

Liu, 57, on ollut käytännössä kotiarestissa vuodesta 2010, jolloin hänen miehensä Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon. Liu Xiaobo kuoli syöpään viime vuonna.

BBC:n mukaan Kiinan ulkoministeriön edustaja sanoo, että Liu matkusti ulkomaille saamaan lääketieteellistä hoitoa, oman toiveensa mukaisesti. Liu on pyytänyt saada matkustaa ulkomaille ja hakea sieltä hoitoa masennukseen, josta hän on kärsinyt miehensä kuoleman jälkeen.

Huhtikuussa Liu sanoi olevansa valmis kuolemaan kotiarestissa. Liuta ei koskaan ole syytetty mistään rikoksesta.

Liun veli, Liu Hui, on vielä Kiinassa. Hiu tuomittiin yhdentoista vuoden vankeusrangaistukseen petoksesta 2013, mutta hän pääsi sittemmin valvottuun vapauteen.

Muiden muassa Amnesty International vaatii, että Kiina lopettaa Liun sukulaisten ahdistelun. Amnesty pelkää, että Kiina painostaa Liuta pysymään hiljaa hänen maahaan jääneiden sukulaistensa kautta.

Suomi ei tietoinen Liun matkasta

Suomella ei ollut aktiivista roolia Liu Xian matkustamisessa pois Kiinasta, Suomen Pekingin-suurlähetystöstä kerrottiin STT:lle.

Lähetystön lehdistösihteerin Jyri Lintusen mukaan EU on vaatinut, että Kiina päästää Liun pois kotiarestista ja antaa hänen matkustaa vapaasti. Suomi on Lintusen mukaan ollut mukana tässä yhteisessä EU-vaateessa, mutta muuta roolia Suomella ei asiassa ole.

– Toki olemme iloisia, että hän on päässyt matkustamaan vapaasti.

Suomi ei myöskään etukäteen tiennyt Liun reitin kulkevan Suomen kautta, Lintunen sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat