Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Olemme menossa kohti perinteisen työn dystopiaa – uusi robottien keskiluokka raataa

Kasvava joukko arvovaltaisia eri alojen vaikuttajia Bill Gatesista Elon Muskiin, Stephen Hawkingista Steve Wozniakiin ovat viime aikoina pyrkineet kiinnittämään huomiota siihen, miten räjähdysmäinen teknologinen kehitys uhkaa yhteiskuntiamme. Tekoäly ja robotisaation uusi aalto muovaavat uudelleen maailmantalouden rakenteita tavalla ja nopeudella, joka suurella todennäköisyydellä jättää viime vuosikymmenten suurena myllerrysvoimana esiintyneen globalisaation varjoonsa.

Perinteisesti miellämme teknologian työkaluksi. On kyseessä sitten parempi asfalttikone tai tarkempi röntgenlaite, koemme että teknologia on jotain, mitä me ihmisinä hyödynnämme arkisessa työssämme. Se mahdollistaa työn tekemisen, mutta ei tee sitä tekijänsä puolesta.

Mutta toisaalta, kuten kehitys prosessiteollisuudessa on osoittanut, moni ammatti on niiannut teollisuusrobottien edessä ja hommat askel askeleelta siirtyneet valvomojen puolelle.

Miten suhtaudumme talousjärjestelmään, jossa tarjonta pääpiirteissään on koneiden tuottamaa, mutta kysyntä on yhä ihmisen luomaa?

Ymmärtääksemme sen, miten tekoäly ja robotisaation uusi aalto vaikuttavat yhteiskuntiimme meidän tulee oivaltaa, että se mitä on tapahtunut prosessiteollisuudessa tulee seuraavan parin vuosikymmenen aikana kohtaamaan kaikkea työtä.

Robotit kehittyvät ja halpenevat vuosi vuodelta, ja taloudellisesti olemme menossa kohti omanlaistaan perinteisen työn dystopiaa, missä eräänä päivänä, jonka tulemme kohtaamaan, enää hyvin harvaa työtä kannattaa teettää ihmisellä.

Jos yhteiskuntajärjestyksemme on meille arvokas, on meillä kaikki syy pyrkiä varautumaan tähän päivään. Miten suhtaudumme talousjärjestelmään, jossa tarjonta pääpiirteissään on koneiden tuottamaa, mutta missä kysyntä on yhä ihmisen luomaa?

Kysymys luo perspektiiviä käytävään kansalaistulokeskusteluun. Jos me tahdomme pitää yllä talousjärjestelmäämme tilanteessa, missä tämä uusi robottien keskiluokka raataa ja ihminen kuluttaa, pääomaverotuksen kautta rahoitettavat tulonsiirrot tulevat olemaan tasolla, joka saa tämän päivän keskustelun vaikuttamaan räpeltämiseltä.

Vai tulemmeko jälleen huomaamaan, kuinka uusi ja entistä tuottavampi työnteon muoto hahmottuu keskuuteemme? Olemme matkanneet pelloilta tehtaisiin, tehtaista palveluammatteihin.

Minne menemme seuraavaksi?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE