Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Olemme nyt korkean aallon tasannevaiheessa” – Kiurun sijaisena aloittava Lindén painottaa koronarajoituksissa tilanteen ratkaisevan

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun perhevapaan sijaiseksi nimetty kansanedustaja Aki Lindén saapuvat tiedotustilaisuuteen Helsingissä SDP:n puoluevaltuuston ylimääräisen kokouksen jälkeen 27. tammikuuta 2022.

SDP:n puoluevaltuusto päätti tänään esittää kansanedustaja Aki Lindéniä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun vanhempainvapaan sijaiseksi.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Aki Lindén on erittäin pätevä, osaava ja kokenut. Hän pystyy hyppäämään liikkuvaan junaan, SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin tiivisti puoluevaltuustossa.

– Hän tuntee kaikki kysymykset, joiden parissa hän tulee ministerinä työskentelemään kuin omat taskunsa. Meillä on täysi luotto Akiin tässä tehtävässä, Marin sanoi medialle tiedotustilaisuudessa.

Marin kertoi medialle, että Lindénin valinta tehtävään oli yksimielinen, eikä muita nimiä ollut pöydällä. Hän luonnehti, että myös puolueen kenttäväki pitää valintaa luontevana, sillä Lindén ”on ollut aivan keskeinen voima”, joka on ollut sosiaali- ja terveydenhuollon sekä koronan hoidon kysymysten päällä eduskunnasta käsin.

– Itselleni tämä valinta ja esitys oli hyvin selvä. Siitä asti, kun kuulin Kristan tilanteesta ja siitä, että hän on jäämässä äitiysvapaalle, minulla oli käytännössä vain yksi nimi ja se oli Aki Lindén, Marin kertoi.

Lindén kiitti saamastaan luottamuksesta sekä antoi kiitosta Kiurulle, joka on Lindénin mukaan hoitanut ”todellisena työmyyränä erittäin vaativissa oloissa hyvin vaikeita asioita”. Lindén myös totesi, ettei hän pidä linjapuheita tulevasta työnkuvastaan.

-  Tehtävänä on toteuttaa hallitusohjelmaa ja jatkaa siitä, mihin ministeri Kiuru joutuu tilanteen onnellisen perhetapahtuman johdosta jättämään, Lindén sanoi.

– Tämä kaikkien tuntema vertaus, hypätä liikkuvaan junaan, toteutuu tässä todellakin. Me emme ole vielä päässeet eroon koronasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on nyt juuri pidettyjen aluevaalien jälkeen siinä varsinaisessa, hyvin kiihkeässä rakennusvaiheessa. Meillä on pitkä lista lainsäädäntövalmistelua tulossa, hoitotakuu esimerkiksi. Työsarkaa tulee kerta kaikkiaan riittämään, Lindén luetteli.

Lindéniltä kysyttiin tämän näkemyksiä siitä, pitääkö koronarajoituksia jatkaa vai höllentää. Kiuru on tullut tunnetuksi tiukkojen rajoitusten ajajana, ja Lindéniltä kysyttiin, mihin hän asemoi itsensä rajoitusten suhteen.

– En lähde asemoimaan itseäni millään viivalla tiukimmat ja liberaaleimmat – olen varmaan keskikastissa, hän sanoi.

Rajoituksista Lindén sanoi, että niiden osalta epidemiatilanne ratkaisee. Lindén luonnehti, että olemme nyt korkean aallon tasannevaiheessa ja rajoitusten purkaminen riippuu siitä, kuinka nopeasti aallon harjalta lähdetään alas. Hän painotti, että rajoitusten suhteen on käytettävä ”kaikkea mahdollista tietopohjaa”.

– Minulla on sellainen käsitys, että rajoituksia voidaan tässä tilanteessa jossain määrin purkaa, hän sanoi.

Lindén vetää Kiurun sijaisena hallituksen koronaministerityöryhmää, mutta tehtävät alkavat vasta Kiurun vanhempainvapaan alkaessa. Kiuru jää oman ilmoituksensa mukaan vanhempainvapaalle 3.helmikuuta. Sijaisuuden alkamispäivämäärä tarkentuu myöhemmin. Tätä ennen, Kiurun sairausloman ajan, perhe- ja peruspalveluministerin tehtävässä sijaistaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).

Aki Lindén, 69, on ensimmäisen kauden kansanedustaja Turusta. Hän on koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti ja valtiotieteen maisteri. Lindén on työskennellyt aiemmin muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana. Eduskunnassa Lindén on toiminut hallintovaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä.

SDP:n puoluevaltuusto kertoo tiedotteessa, että valinnassa painoi erityisesti kansanedustaja Lindénin vahva osaaminen sosiaali- ja terveysministeriön toimialaan liittyen. Koska kyse on vanhempainvapaan sijaisuudesta, puoluevaltuuston mukaan tärkeää, että valitulla henkilöllä on kyky ottaa tehtävä nopeasti haltuunsa.

”Hallituksella on keväällä edessään paljon tärkeitä päätöksiä liittyen muun muassa työllisyys- ja ilmastotoimiin. Kuitenkin myös koronapandemia vaatii edelleen aktiivisia toimia hallitukselta”, tiedotteessa summataan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE