Politiikka

”Olen pitänyt eduskunnan vierailijalista-hässäkkää hieman outona” – kansanedustaja kertoo vieraansa julkisessa kalenterissa

Ella Kaverma
Ella Kaverma
Ella Kaverma

Kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) kertoo Facebookissa, että hänen kotisivuillaan on julkinen kalenteri, johon hän listaa eduskunta- ja valtuustotyöhön kuuluvat kokoukset ja istunnot sekä eduskunnassa vastaanottamansa vieraat ja heidän taustaryhmänsä.

– Demokratia ja kansanvalta perustuu avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Median tehtävä on jatkuvasti seurata, miten kansalaisten luottamuksen nojalla valitut päättäjät toimivat, Torsti kirjoittaa.

Julkisuudessa on kirjoitettu paljon eduskunnan vierailijalistoista. Tällä hetkellä ne tuhotaan päivittäin. Eduskunnassa pohditaan, mitä asialle pitäisi tehdä. Asian selvittely on kesken.

– Olen pitänyt eduskunnan vierailijalista-hässäkkää hieman outona. Tottakai valiokunnissa käyvien asiantuntijoiden listat pitää olla helposti saatavilla.

– Kuinka paljon muunlaisia vierailijoita kuin valiokunnan asiantuntijat yleensä käy? Lähinnä kaiketi yksittäisten edustajien itse kutsumia vieraita, joista monet lienevät oman vaalipiirin ihmisiä. En ole ymmärtänyt sen paremmin eduskunnan hallinnon toimintalogiikkaa ja sille esitettyjä perusteluja kuin valtavaa kohua aiheen ympärillä, Pilvi Torsti kommentoi.

Hän kannattaa lobbarirekisteriä.

– Edunvalvonnan nimissä tehdään Suomessa paljon hyvää asiantuntijatyötä, jonka ansiosta päättäjät saavat monipuolista tietoa ”asianosaisilta”. Tämä työ kannattaa tehdä näkyväksi. Se lisää läpinäkyvyyttä ja samalla nostaa esiin, kuinka arvokasta tietoa asiantuntijaorganisaatiot tuottavat.

– Jos edustaja haluaa tavata ihmisiä ohi eduskunnan vierailijalistojen, ei tarvitse kuin kävellä ulos talosta. Siksi lobbarirekisteri on olennainen asia, jos nimenomaan lobbauksen avoimuus/salaisuus on asia, joka halutaan ratkoa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat