”Olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton” – Ravintoloita suljetaan pakolla uudistustöiden tieltä Pekingin hutongeissa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Miehet pelaavat korttia kadulla Pekingin Lingjingin Hutongissa. Lakkautusuhan alla olevista ravintoloita on tullut pekingiläisen nuorison suosittuja kohtaamispaikkoja.

Fangjia on yksi Pekingin lukuisista hutongeista, keskustan vanhoista kujista, joita ympäröivät yksikerroksisten harmaiden talojen seinät. Viime vuosina kujalle on ilmestynyt useita pieniä kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Illan hämärtyessä kuja on täyttynyt värivaloista ja puheensorinasta, kun paikalliset ja turistit ovat viettäneet aikaa kadunvarsilla.

Viimeisen vuoden aikana tunnelma on muuttunut. Pekingin keskustassa on käynnissä mittava uudistusprojekti, jossa kujilla toimivien liikkeiden ja ravintoloiden julkisivuja on muurattu umpeen ja terasseja on purettu.

Fangjian varrella Cellar Door -nimistä baaria pitävä Rain kertoo, että baarin julkisivu muurattiin umpeen kesäkuun alussa. Asian arkaluonteisuuden vuoksi Rain haluaa esiintyä tässä jutussa vain englanninkielisellä lempinimellään.

Ovi jäi tiilien taakse, mutta Rain on jatkanut oluen myyntiä ikkunasta. Hän kertoo, ettei tiedä, kuinka kauan pystyy jatkamaan sitäkään.

– Tuntuu siltä, että tämä menee vain pidemmälle ja pidemmälle. Koskaan ei voi tietää, mitä he (viranomaiset) aikovat tehdä seuraavaksi, Rain sanoo.

Kaupungin kasvua halutaan rajoittaa.

Kiinan kaupungistumiseen perehtynyt tutkija Outi Luova kertoo, että yksi syy hutong-kortteleiden kovakätisiin muutostöihin voi olla se, että Peking sai vuodenvaihteessa uuden pormestarin.

Kaupungin johtoon valittua Cai Qitä pidetään yhtenä kommunistisen puolueen nousevista tähdistä. Luova muistuttaa, että Pekingin kaupunginjohtajuus on yksi maan merkittävimmistä poliittisista pesteistä.

– Hän haluaa näyttää toimeliaisuutensa ja kykynsä varsinkin ennen syksyllä alkavaa puoluekokousta, joka on tärkeä tilaisuus. Hän haluaa tehdä Pekingistä modernin ja hienon maailmanluokan pääkaupungin, Luova sanoo.

Great Leap pienpanimo on saanut jatkaa toimintaansa viranomaiskielloista huolimatta Pekingin Lingjingin Hutongissa 28. kesäkuuta 2017. Suuri osa baareista ja ravintoloista on suljettu.

Toinen syy saattaa olla se, että kaupungin kasvua halutaan rajoittaa. Luova kertoo, että Pekingissä kasvua pyritään rajoittamaan erityisesti keskustan alueella ja tulijoiden virtaa koetetaan hajauttaa laitakaupungille.

– Esimerkiksi Pekingin kaupunginhallintoa on suunniteltu siirrettäväksi kokonaan keskustan ulkopuolelle, niin että keskustaan jäisi vain valtionhallinto.

Keskustan hutongeissa monet yrittäjistä ovat olleet siirtotyöläisiä, joilla ei ole Pekingin kotipaikkaoikeutta eli hukouta. Uudistusten vuoksi monet heistä joutuvat lähtemään.

– Kun niitä kauppoja siellä suljetaan ja siinähän menee elinkeino, ja monet palaavat sitten takaisin kotipaikkakunnilleen.

Uudistuksia perustellaan myös rakennusten luvattomuudella.

Samankaltaisia uudistuksia on ollut käynnissä aiemminkin. Esimerkiksi noin 10 vuotta sitten ennen Pekingin edellisiä olympialaisia kaupungin hutongeista purettiin suuri osa. Osia taas rakennettiin uudestaan muistuttamaan vanhanaikaista katukuvaa.

– Kun katsoo aikaisempia korjausprojekteja, autenttisuus on niistä hävinnyt aika lailla. Niistä häviää vanha olemus, vaikka osa materiaaleista käytettäisiin uudestaan, Luova sanoo.

Hän kertoo, että tyypillisesti uudistuksia perustellaan myös sillä, että purettavat rakennelmat tai korjattavat rakennukset ovat olleet luvattomia.

Fangjia-kujankin päädyssä on suurehko punainen kyltti, jonka valkoisessa kirjoituksessa julistetaan, että laittomat rakenteet ratsataan. Baarinsa oven menettänyt Rain vakuuttaa, että hänellä on ollut luvat kunnossa.

– Tämä on ollut outoa, olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton, hän pyörittää päätään.

STT – Heta Hassinen

AVAINSANAT

Kataloniassa järjestetään tammikuussa aluevaalit – EU ei puutu asiaan

Kuva: Lehtikuva

Espanjan hallitus on sopinut oppositiossa olevien sosialistien kanssa, että Kataloniassa järjestetään aluevaalit tammikuussa. Asiasta kertoo sosialistipuolue (PSOE) espanjalaisen median mukaan.

Hallitus aikoo huomenna listata toimet, joihin se ryhtyy Espanjan perustuslain artiklan 155 nojalla. Artikla mahdollistaa maakunnan itsehallinnon rajoittamisen. Toimet tarvitsevat vielä Espanjan senaatin hyväksynnän.

Hallitus oli asettanut Katalonian aluehallinnon johtajalle Carles Puigdemontille eiliselle takarajan ilmoittaa, onko maakunta julistautunut itsenäiseksi. Puigdemontin vastaus ei miellyttänyt hallitusta, vaan se ilmoitti jatkavansa toimia perustuslaillisen järjestyksen palauttamiseksi Kataloniaan.

Espanjan hallitsevan konservatiivisen kansanpuolueen edustaja viestitti tänään, että Katalonian itsenäisyysmielisillä on yhä mahdollisuus luopua hankkeestaan ja välttää itsehallinnon rajoittaminen.

– Niin kauan kuin itsenäisyyttä ei ole julistettu ja jos (Puigdemont) perääntyy, liikkumavaraa on jäljellä, Fernando Martinez-Maillo sanoi Cadena SER -radiolle. Hän kuuluu puolueen johtohahmoihin.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on parhaillaan Brysselissä EU-huippukokouksessa. Saksan ja Ranskan johtajat Angela Merkel ja Emmanuel Macron antoivat eilen Espanjan hallitukselle tukensa kriisissä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan unioni ei ole puuttumassa asiaan.

– Meillä kaikilla on omat tunteemme, mielipiteemme ja arviomme, mutta virallisesti ottaen EU:n väliintulolle ei ole tässä sijaa, Tusk sanoi AFP:n mukaan.

Lehti: Trump puhui taas pötyä väittäessään, että rikollisuus on Britanniassa kasvussa ”radikaalin islamilaisen terrorin” takia

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin perjantaina aamulla Suomen aikaa julkaisema twiitti herättää huomiota Britanniassa.

Trump kirjoitti, että juuri tulleen tiedon mukaan rikollisuus kasvaa Britanniassa 13 % vuosittain ja tämä on seurausta ”radikaalista islamilaisesta terrorista”.

”Ei hyvä, meidän on pidettävä Amerikkassa turvassa!”

The Independent kirjoittaa iltapäivällä, ettei Trumpin väitteelle löydy todistuspohjaa. Rikollisuus on kyllä mainitussa kasvussa, mutta sen arvioidaan johtuvan muun muassa tarkentuneesta mittaustavasta.

Väite radikaalista islamilaisesta terrorista ei sen sijaan pidä paikkaansa laisinkaan, lehti kirjoittaa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Politiikkamme näyttää olevan entistä alttiimpi salaliittoteorioille ja suoranaisille valheille”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvalloissa entiset presidentit Barack Obama ja George W. Bush ovat molemmat ilmaisseet huolensa maan poliittisesta ilmapiiristä. Kumpikaan ei maininnut puheessaan presidentti Donald Trumpia nimeltä.

Obama palasi eilen politiikan pariin kuukausien vetäytymisen jälkeen. Hän puhui New Jerseyssä demokraattien kuvernööriehdokkaan kampanjatilaisuudessa.

Obama kehotti amerikkalaisia torjumaan hajaannuksen politiikan. Hän puhui pelosta ja katkeruudesta, joka leimasi Trumpin voittoon johtanutta kampanjaa.

– Me emme voi enää jäädä samaan vanhaan hajaannuksen politiikkaan, joka on nähty niin usein ennenkin, hän sanoi.

Obama on tähän asti pitänyt matalaa profiilia ja välttänyt suoraa yhteenottoa Trumpin kanssa.

Joitakin tunteja aiemmin New Yorkissa puhunut George W. Bush sanoi puolestaan, että kiihkoilu näyttää vahvistuneen politiikassa.

– Politiikkamme näyttää olevan entistä alttiimpi salaliittoteorioille ja suoranaisille valheille, Bush sanoi CNN:n mukaan.

Hirmumyrsky uhkaa Japania vaalipäivänä, pääministeri patistaa äänestämään ennakkoon

Kuva: AFP PHOTO/Behrouz Mehri
Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Japania uhkaavat trooppisen hirmumyrskyn rankkasateet sunnuntaina, jolloin maa äänestää parlamenttivaaleissa. Pääministeri Shinzo Abe onkin vedonnut ihmisiin, jotta he äänestäisivät ennakkoon.

Taifuuni Lan on parhaillaan matkalla kohti Japania. Japanin meteorologian laitoksen edustajan mukaan on epätavallista, että taifuunin sateet iskevät näin laajalti Japaniin lokakuussa.

Kannatusmittaukset ovat ennakoineet Aben liberaalidemokraateille voittoa vaaleissa.

STT-AFP, Tokio

IL: Ilja Janitskin on taas vapaalla jalalla

Kuva: Lehtikuva

MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin pääsi pois vankilasta Andorrassa luovutusoikeudenkäynnissä tänään, kertoo Iltalehti.

Hänet määrättiin kotiarestiin odottamaan päätöstä hänen mahdollisesta luovuttamisestaan Suomeen. Päätös siitä, luovutetaanko hänet Suomeen, annetaan 9. marraskuuta.

Janitskin on vangittu Suomessa poissaolevana epäiltynä muun muassa törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Janitskin vastustaa luovuttamistaan.

AVAINSANAT