Ulkomaat

”Olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton” – Ravintoloita suljetaan pakolla uudistustöiden tieltä Pekingin hutongeissa

Lehtikuva / Jussi Nukari
Miehet pelaavat korttia kadulla Pekingin Lingjingin Hutongissa. Lakkautusuhan alla olevista ravintoloita on tullut pekingiläisen nuorison suosittuja kohtaamispaikkoja.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Miehet pelaavat korttia kadulla Pekingin Lingjingin Hutongissa. Lakkautusuhan alla olevista ravintoloita on tullut pekingiläisen nuorison suosittuja kohtaamispaikkoja.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Miehet pelaavat korttia kadulla Pekingin Lingjingin Hutongissa. Lakkautusuhan alla olevista ravintoloita on tullut pekingiläisen nuorison suosittuja kohtaamispaikkoja.

Fangjia on yksi Pekingin lukuisista hutongeista, keskustan vanhoista kujista, joita ympäröivät yksikerroksisten harmaiden talojen seinät. Viime vuosina kujalle on ilmestynyt useita pieniä kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Illan hämärtyessä kuja on täyttynyt värivaloista ja puheensorinasta, kun paikalliset ja turistit ovat viettäneet aikaa kadunvarsilla.

Viimeisen vuoden aikana tunnelma on muuttunut. Pekingin keskustassa on käynnissä mittava uudistusprojekti, jossa kujilla toimivien liikkeiden ja ravintoloiden julkisivuja on muurattu umpeen ja terasseja on purettu.

Fangjian varrella Cellar Door -nimistä baaria pitävä Rain kertoo, että baarin julkisivu muurattiin umpeen kesäkuun alussa. Asian arkaluonteisuuden vuoksi Rain haluaa esiintyä tässä jutussa vain englanninkielisellä lempinimellään.

Ovi jäi tiilien taakse, mutta Rain on jatkanut oluen myyntiä ikkunasta. Hän kertoo, ettei tiedä, kuinka kauan pystyy jatkamaan sitäkään.

– Tuntuu siltä, että tämä menee vain pidemmälle ja pidemmälle. Koskaan ei voi tietää, mitä he (viranomaiset) aikovat tehdä seuraavaksi, Rain sanoo.

Kaupungin kasvua halutaan rajoittaa.

Kiinan kaupungistumiseen perehtynyt tutkija Outi Luova kertoo, että yksi syy hutong-kortteleiden kovakätisiin muutostöihin voi olla se, että Peking sai vuodenvaihteessa uuden pormestarin.

Kaupungin johtoon valittua Cai Qitä pidetään yhtenä kommunistisen puolueen nousevista tähdistä. Luova muistuttaa, että Pekingin kaupunginjohtajuus on yksi maan merkittävimmistä poliittisista pesteistä.

– Hän haluaa näyttää toimeliaisuutensa ja kykynsä varsinkin ennen syksyllä alkavaa puoluekokousta, joka on tärkeä tilaisuus. Hän haluaa tehdä Pekingistä modernin ja hienon maailmanluokan pääkaupungin, Luova sanoo.

Great Leap pienpanimo on saanut jatkaa toimintaansa viranomaiskielloista huolimatta Pekingin Lingjingin Hutongissa 28. kesäkuuta 2017. Suuri osa baareista ja ravintoloista on suljettu.

Toinen syy saattaa olla se, että kaupungin kasvua halutaan rajoittaa. Luova kertoo, että Pekingissä kasvua pyritään rajoittamaan erityisesti keskustan alueella ja tulijoiden virtaa koetetaan hajauttaa laitakaupungille.

– Esimerkiksi Pekingin kaupunginhallintoa on suunniteltu siirrettäväksi kokonaan keskustan ulkopuolelle, niin että keskustaan jäisi vain valtionhallinto.

Keskustan hutongeissa monet yrittäjistä ovat olleet siirtotyöläisiä, joilla ei ole Pekingin kotipaikkaoikeutta eli hukouta. Uudistusten vuoksi monet heistä joutuvat lähtemään.

– Kun niitä kauppoja siellä suljetaan ja siinähän menee elinkeino, ja monet palaavat sitten takaisin kotipaikkakunnilleen.

Uudistuksia perustellaan myös rakennusten luvattomuudella.

Samankaltaisia uudistuksia on ollut käynnissä aiemminkin. Esimerkiksi noin 10 vuotta sitten ennen Pekingin edellisiä olympialaisia kaupungin hutongeista purettiin suuri osa. Osia taas rakennettiin uudestaan muistuttamaan vanhanaikaista katukuvaa.

– Kun katsoo aikaisempia korjausprojekteja, autenttisuus on niistä hävinnyt aika lailla. Niistä häviää vanha olemus, vaikka osa materiaaleista käytettäisiin uudestaan, Luova sanoo.

Hän kertoo, että tyypillisesti uudistuksia perustellaan myös sillä, että purettavat rakennelmat tai korjattavat rakennukset ovat olleet luvattomia.

Fangjia-kujankin päädyssä on suurehko punainen kyltti, jonka valkoisessa kirjoituksessa julistetaan, että laittomat rakenteet ratsataan. Baarinsa oven menettänyt Rain vakuuttaa, että hänellä on ollut luvat kunnossa.

– Tämä on ollut outoa, olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton, hän pyörittää päätään.

STT – Heta Hassinen

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat