”Olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton” – Ravintoloita suljetaan pakolla uudistustöiden tieltä Pekingin hutongeissa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Miehet pelaavat korttia kadulla Pekingin Lingjingin Hutongissa. Lakkautusuhan alla olevista ravintoloita on tullut pekingiläisen nuorison suosittuja kohtaamispaikkoja.

Fangjia on yksi Pekingin lukuisista hutongeista, keskustan vanhoista kujista, joita ympäröivät yksikerroksisten harmaiden talojen seinät. Viime vuosina kujalle on ilmestynyt useita pieniä kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Illan hämärtyessä kuja on täyttynyt värivaloista ja puheensorinasta, kun paikalliset ja turistit ovat viettäneet aikaa kadunvarsilla.

Viimeisen vuoden aikana tunnelma on muuttunut. Pekingin keskustassa on käynnissä mittava uudistusprojekti, jossa kujilla toimivien liikkeiden ja ravintoloiden julkisivuja on muurattu umpeen ja terasseja on purettu.

Fangjian varrella Cellar Door -nimistä baaria pitävä Rain kertoo, että baarin julkisivu muurattiin umpeen kesäkuun alussa. Asian arkaluonteisuuden vuoksi Rain haluaa esiintyä tässä jutussa vain englanninkielisellä lempinimellään.

Ovi jäi tiilien taakse, mutta Rain on jatkanut oluen myyntiä ikkunasta. Hän kertoo, ettei tiedä, kuinka kauan pystyy jatkamaan sitäkään.

– Tuntuu siltä, että tämä menee vain pidemmälle ja pidemmälle. Koskaan ei voi tietää, mitä he (viranomaiset) aikovat tehdä seuraavaksi, Rain sanoo.

Kaupungin kasvua halutaan rajoittaa.

Kiinan kaupungistumiseen perehtynyt tutkija Outi Luova kertoo, että yksi syy hutong-kortteleiden kovakätisiin muutostöihin voi olla se, että Peking sai vuodenvaihteessa uuden pormestarin.

Kaupungin johtoon valittua Cai Qitä pidetään yhtenä kommunistisen puolueen nousevista tähdistä. Luova muistuttaa, että Pekingin kaupunginjohtajuus on yksi maan merkittävimmistä poliittisista pesteistä.

– Hän haluaa näyttää toimeliaisuutensa ja kykynsä varsinkin ennen syksyllä alkavaa puoluekokousta, joka on tärkeä tilaisuus. Hän haluaa tehdä Pekingistä modernin ja hienon maailmanluokan pääkaupungin, Luova sanoo.

Great Leap pienpanimo on saanut jatkaa toimintaansa viranomaiskielloista huolimatta Pekingin Lingjingin Hutongissa 28. kesäkuuta 2017. Suuri osa baareista ja ravintoloista on suljettu.

Toinen syy saattaa olla se, että kaupungin kasvua halutaan rajoittaa. Luova kertoo, että Pekingissä kasvua pyritään rajoittamaan erityisesti keskustan alueella ja tulijoiden virtaa koetetaan hajauttaa laitakaupungille.

– Esimerkiksi Pekingin kaupunginhallintoa on suunniteltu siirrettäväksi kokonaan keskustan ulkopuolelle, niin että keskustaan jäisi vain valtionhallinto.

Keskustan hutongeissa monet yrittäjistä ovat olleet siirtotyöläisiä, joilla ei ole Pekingin kotipaikkaoikeutta eli hukouta. Uudistusten vuoksi monet heistä joutuvat lähtemään.

– Kun niitä kauppoja siellä suljetaan ja siinähän menee elinkeino, ja monet palaavat sitten takaisin kotipaikkakunnilleen.

Uudistuksia perustellaan myös rakennusten luvattomuudella.

Samankaltaisia uudistuksia on ollut käynnissä aiemminkin. Esimerkiksi noin 10 vuotta sitten ennen Pekingin edellisiä olympialaisia kaupungin hutongeista purettiin suuri osa. Osia taas rakennettiin uudestaan muistuttamaan vanhanaikaista katukuvaa.

– Kun katsoo aikaisempia korjausprojekteja, autenttisuus on niistä hävinnyt aika lailla. Niistä häviää vanha olemus, vaikka osa materiaaleista käytettäisiin uudestaan, Luova sanoo.

Hän kertoo, että tyypillisesti uudistuksia perustellaan myös sillä, että purettavat rakennelmat tai korjattavat rakennukset ovat olleet luvattomia.

Fangjia-kujankin päädyssä on suurehko punainen kyltti, jonka valkoisessa kirjoituksessa julistetaan, että laittomat rakenteet ratsataan. Baarinsa oven menettänyt Rain vakuuttaa, että hänellä on ollut luvat kunnossa.

– Tämä on ollut outoa, olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton, hän pyörittää päätään.

STT – Heta Hassinen

AVAINSANAT

Maolaiset ja kommunistit vahvasti kiinni vaalivoitossa Nepalissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ihmisiä vaaliuurnilla Nepalissa.

Nepalissa entisten maolaississien ja kommunistien yhteenliittymä on voittamassa vaalit, kertoivat alustavat tulokset sunnuntaina.

Tähän mennessä vasemmistoallianssi on jo varmistanut 84 paikkaa alahuoneeseen. Lisäksi 31 paikan kohdalla ryhmittymä on vakuuttavassa johdossa.

Nepalin parlamentin alahuoneen paikoista 165 jaetaan suoraan äänimäärien perusteella ja 110 jaetaan puolueille äänimäärien mukaisessa suhteessa.

Nepalin parlamenttivaalit ovat ensimmäiset sen jälkeen kun maan uusi perustuslaki vihdoin hyväksyttiin vuonna 2015, yhdeksän vuotta sen jälkeen kun Nepalin verinen sisällissota loppui.

Maa yrittää myös edelleen toipua vuoden 2015 maanjäristyksestä, jossa kuoli ainakin 9 000 ihmistä ja puoli miljoonaa kotia tuhoutui.

Vaalien lopulliset tulokset saataneen vajaan kahden viikon kuluttua.

Sankka lumipyry sai Britannian sekaisin – Birminghamin lentokenttä perui kaikki lentonsa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Oli Scarff

Britanniassa sankka lumipyry sekoitti pahasti liikennettä ja teki maanteistä erittäin liukkaita sunnuntaina ympäri maata.

Maan suurimpiin kuuluva Birminghamin lentokenttä perui sunnuntaina kaikki lennot kiitoradoille kertyneen lumen vuoksi. Lentokentän edustajien mukaan kenttä avataan uudestaan maanantaina.

Birminghamista lähtee päivittäin normaalisti parisataa lentoa.

Lontoossa Lutonin lentokenttä suljettiin kahdeksi tunniksi lumen vuoksi. Kaikki kentältä lähtevät lennot olivat tämän vuoksi myöhässä, tai ne peruttiin.

Saarivaltakunnan keskiosassa ja Walesissa maantiet olivat niin liukkaita, että poliisi kehotti autoilijoita pysymään teiltä poissa, jos suinkin mahdollista.

Edellisen kerran Britanniassa pyrytti yhtä sankasti neljä vuotta sitten.

ICAN-ydinasekieltokampanja vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon Oslossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Odd Andersen
ICAN-kampanjan johtaja Beatrice Fihn (vasemmalla) ja Hiroshiman ydinpommista selvinnyt Setsuko Thurlow. 

Nobelin rauhanpalkinto on luovutettu ICAN-ydinasekieltokampanjalle juhlatilaisuudessa Oslossa.

Palkinnon ottivat vastaan kampanjan johtaja Beatrice Fihn ja Hiroshiman ydinpommista selvinnyt Setsuko Thurlow.

Sadoista kansalaisjärjestöistä koostuva ICAN tuki ydinaseet kieltävää sopimusta, jonka puolesta äänesti 122 maata YK:ssa heinäkuussa.

Sen jälkeen 56 maata on allekirjoittanut sopimuksen, mutta vain kolme maata on ratifioinut sen. Yksikään ydinasevalta ei ole mukana sopimuksessa.

Tämän vuoden muut nobelistit saavat palkintonsa myöhemmin tänään Tukholmassa.

Etelä-Korea asettaa uusia pakotteita – Pohjois-Korean odotetaan reagoivan happamasti

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Etelä-Korea aikoo asettaa uusia pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan. Pohjois-Korea on tehnyt ydin- ja ohjuskokeita, ja jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap kertoo, että yhteensä 20 pohjoiskorealaista yhteisöä ja 12 yksityishenkilöä aiotaan lisätä pakotelistalle maanantaina. Joukossa on muun muassa pankkeja ja pankkiireja.

Pohjois-Korean odotetaan reagoivan happamasti uusiin pakotteisiin. Kansainvälinen yhteisö on muutenkin kiristänyt pakotteita maata kohtaan viime aikoina.

Pohjois-Korea teki tuoreimman ohjuskokeensa marraskuun lopussa ja laukaisi mannertenvälisen ballistisen ohjuksen, joka putosi Japanin aluevesille.

Japanin puolustusministeri Itsunori Onodera ilmoitti tänään, että maa aloittaa alkuviikosta yhteisen sotaharjoituksen Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean kanssa.

Japani on pitänyt useita vastaavia harjoituksia vastauksena Pohjois-Korean uhitteluun.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat pitivät tällä viikolla myös yhteisen suuren ilmasotaharjoituksen.

Pääministeri Löfven: Ruotsalaisessa yhteiskunnassa ei ole tilaa antisemitismille

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kertoo olevansa hyvin järkyttynyt Göteborgissa tapahtuneesta synagogan tuhopolttoyrityksestä ja juutalaisten uhkailusta Malmössa.

Löfven sanoo, että ruotsalaisessa yhteiskunnassa ei ole tilaa antisemitismille ja demokratian avulla on taattava kaikille turvallinen olo.

Lyhyellä viestillä tapausta uutistoimisto TT:lle kommentoinut pääministeri vaatii, että tekijät asetetaan vastuuseen.

Rakennus ei syttynyt tuleen, eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut.

Göteborgissa poliisi on ottanut kiinni kolme ihmistä epäiltynä eilisestä tuhopolttoyrityksestä.

Joukko yritti sytyttää synagogan tuleen myöhään eilisiltana heittelemällä polttopulloja rakennusta kohti. Synagogan alakerrassa oli tuhopolttoyrityksen aikaan juutalaisnuorten juhlat.

Poliisi ei ole vahvistanut, mitä kaikkea rakennusta kohti heiteltiin. Tapausta tutkitaan tuhopolton yrityksenä.

Rakennus ei syttynyt tuleen, eikä kukaan tiettävästi loukkaantunut. Nuoret pakenivat tilannetta kellariin.

Göteborgin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Allan Stutzinsky näki tapahtumat omin silmin. Hän arvioi aiemmin ruotsalaismedialle, että palavia esineitä heitti kymmenkunta naamioitunutta miestä.

– Tuli paloi voimakkaasti pihalla, mutta sitten alkoi kaatosade ja palo sammui melko nopeasti, Stutzinsky sanoo.

Göteborgin alueen poliisipäällikkö Erik Nord kiitteli viranomaisten nopeaa toimintaa.

– Nyt aamulla sain viestin, että kolme on otettu kiinni erittäin hyvän poliisityön jälkeen, Nord kehui.