tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton” – Ravintoloita suljetaan pakolla uudistustöiden tieltä Pekingin hutongeissa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Miehet pelaavat korttia kadulla Pekingin Lingjingin Hutongissa. Lakkautusuhan alla olevista ravintoloita on tullut pekingiläisen nuorison suosittuja kohtaamispaikkoja.

Fangjia on yksi Pekingin lukuisista hutongeista, keskustan vanhoista kujista, joita ympäröivät yksikerroksisten harmaiden talojen seinät. Viime vuosina kujalle on ilmestynyt useita pieniä kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Illan hämärtyessä kuja on täyttynyt värivaloista ja puheensorinasta, kun paikalliset ja turistit ovat viettäneet aikaa kadunvarsilla.

Viimeisen vuoden aikana tunnelma on muuttunut. Pekingin keskustassa on käynnissä mittava uudistusprojekti, jossa kujilla toimivien liikkeiden ja ravintoloiden julkisivuja on muurattu umpeen ja terasseja on purettu.

Fangjian varrella Cellar Door -nimistä baaria pitävä Rain kertoo, että baarin julkisivu muurattiin umpeen kesäkuun alussa. Asian arkaluonteisuuden vuoksi Rain haluaa esiintyä tässä jutussa vain englanninkielisellä lempinimellään.

Ovi jäi tiilien taakse, mutta Rain on jatkanut oluen myyntiä ikkunasta. Hän kertoo, ettei tiedä, kuinka kauan pystyy jatkamaan sitäkään.

– Tuntuu siltä, että tämä menee vain pidemmälle ja pidemmälle. Koskaan ei voi tietää, mitä he (viranomaiset) aikovat tehdä seuraavaksi, Rain sanoo.

Kaupungin kasvua halutaan rajoittaa.

Kiinan kaupungistumiseen perehtynyt tutkija Outi Luova kertoo, että yksi syy hutong-kortteleiden kovakätisiin muutostöihin voi olla se, että Peking sai vuodenvaihteessa uuden pormestarin.

Kaupungin johtoon valittua Cai Qitä pidetään yhtenä kommunistisen puolueen nousevista tähdistä. Luova muistuttaa, että Pekingin kaupunginjohtajuus on yksi maan merkittävimmistä poliittisista pesteistä.

– Hän haluaa näyttää toimeliaisuutensa ja kykynsä varsinkin ennen syksyllä alkavaa puoluekokousta, joka on tärkeä tilaisuus. Hän haluaa tehdä Pekingistä modernin ja hienon maailmanluokan pääkaupungin, Luova sanoo.

Great Leap pienpanimo on saanut jatkaa toimintaansa viranomaiskielloista huolimatta Pekingin Lingjingin Hutongissa 28. kesäkuuta 2017. Suuri osa baareista ja ravintoloista on suljettu.

Toinen syy saattaa olla se, että kaupungin kasvua halutaan rajoittaa. Luova kertoo, että Pekingissä kasvua pyritään rajoittamaan erityisesti keskustan alueella ja tulijoiden virtaa koetetaan hajauttaa laitakaupungille.

– Esimerkiksi Pekingin kaupunginhallintoa on suunniteltu siirrettäväksi kokonaan keskustan ulkopuolelle, niin että keskustaan jäisi vain valtionhallinto.

Keskustan hutongeissa monet yrittäjistä ovat olleet siirtotyöläisiä, joilla ei ole Pekingin kotipaikkaoikeutta eli hukouta. Uudistusten vuoksi monet heistä joutuvat lähtemään.

– Kun niitä kauppoja siellä suljetaan ja siinähän menee elinkeino, ja monet palaavat sitten takaisin kotipaikkakunnilleen.

Uudistuksia perustellaan myös rakennusten luvattomuudella.

Samankaltaisia uudistuksia on ollut käynnissä aiemminkin. Esimerkiksi noin 10 vuotta sitten ennen Pekingin edellisiä olympialaisia kaupungin hutongeista purettiin suuri osa. Osia taas rakennettiin uudestaan muistuttamaan vanhanaikaista katukuvaa.

– Kun katsoo aikaisempia korjausprojekteja, autenttisuus on niistä hävinnyt aika lailla. Niistä häviää vanha olemus, vaikka osa materiaaleista käytettäisiin uudestaan, Luova sanoo.

Hän kertoo, että tyypillisesti uudistuksia perustellaan myös sillä, että purettavat rakennelmat tai korjattavat rakennukset ovat olleet luvattomia.

Fangjia-kujankin päädyssä on suurehko punainen kyltti, jonka valkoisessa kirjoituksessa julistetaan, että laittomat rakenteet ratsataan. Baarinsa oven menettänyt Rain vakuuttaa, että hänellä on ollut luvat kunnossa.

– Tämä on ollut outoa, olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton, hän pyörittää päätään.

STT – Heta Hassinen

AVAINSANAT

Britanniaan tulossa puolue, joka pyrkii estämään EU-eron

Kuva: DPA / LEHTIKUVA / BRITTA PEDERSEN

Britannian brexit-ministeriön entinen kansliapäällikkö aikoo perustaa maahan uuden puolueen, jonka tavoitteena on estää Britannian ero Euroopan unionista ilman toista kansanäänestystä.

James Chapman kertoi Independent-lehdessä, että Demokraatit-puolue perustetaan syyskuun alussa Kansan marssi -mielenosoituksen yhteydessä. Mielenosoituksen järjestävät Britannian EU-jäsenyyttä kannattavat aktivistit. Chapmanin mukaan marssi on avoin osanottajille kaikista puolueista.

Chapman on jo aiemmin suunnitellut keskustalaista puoluetta vastustamaan brexitiä.

Suunnitelmista ovat kertoneet ainakin Independent ja BBC.
Chapman erosi kansliapäällikön tehtävästään ennen kesäkuun parlamenttivaaleja. Hän kertoo yrittäneensä saada brexitin toimimaan, mutta totesi, ettei se onnistu.

– Tein parhaani vuoden ajan, jotta brexit toimisi, mutta ei se toimi. Siinä ei ole hyviä puolia ja on hyvin selvää, että taloutemme kaikki sektorit kärsivät siitä vuosikymmenien ajan, Chapman sanoi.

Chapmanin mukaan poliitikkojen tärkein velvollisuus on ajaa äänestäjiensä asiaa.
– Ja se tarkoittaa vakavaraisuutta ja työmahdollisuuksia kaikille. Kansanedustajat, jotka ovat johtaneet Britannian kohti pudotusta valtavalta jyrkänteeltä, ovat epäonnistuneet tuon velvollisuuden täyttämisessä ja ovat syyllistyneet julkisen viran väärinkäyttöön, Chapman sanoi.

Hyökkäsi rajusti entistä pomoaan vastaan

Aiemmin Chapman on väittänyt, että kaksi hallituksen nykyistä ministeriä, useita entisiä konservatiiviministereitä sekä varjohallituksen ministereitä olisi ilmaissut kiinnostuksensa uuteen brexitiä vastustavaan puolueeseen.

– He eivät sano eroavansa puolueistaan, mutta ymmärtävät, että Britannian poliittisessa kentässä on valtava aukko keskustassa, Chapman sanoi BBC:lle.

Mielenosoitusmarssin tiedottaja sanoi, että uusi puolue ottaisi todennäköisesti vaikutteita eri puolilta poliittista kenttää, eikä olisi pelkästään vasemmistolainen, oikeistolainen tai keskustalainen puolue. Puolueen muuta agendaa hän ei kuitenkaan halunnut kommentoida.
Pari päivää sitten Chapman hyökkäsi rajusti Britannian brexit-ministeri David Davisia vastaan sanoen hänen muun muassa olevan ”humalainen, epäasiallinen kiusaaja”. Hän myös sanoi tämän tekevän töitä vain kolmena päivänä viikossa.

 

 

 

AVAINSANAT

Trump tviittasi Kim Jong-unille kiitokset, kun tämä ei iskenytkään Guamiin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiitos, Kim Jong-il!

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiittelee Pohjois-Korean päätöstä pidättäytyä ohjushyökkäyksestä. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kerrottiin aiemmin lykänneen ohjusiskua Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.

Trump kirjoittaa Twitterissä pitävänsä Kimin päätöstä hyvin viisaana. Hänen mukaansa vaihtoehto olisi ollut katastrofaalinen.

STT-AFP, Washington

Turkki: Irakin kurdien itsenäisyysäänestys voi johtaa jopa sisällissotaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Turkin mukaan Irakin kurdien kansanäänestys itsenäisyydestä voi johtaa jopa sisällissotaan.

Turkin ulkoministeri sanoo, että äänestys voi hankaloittaa tilannetta entisestään Irakissa, joka on muutenkin kokenut kovia.

Irakin Kurdistan aikoo järjestää ei-sitovan kansanäänestyksen itsenäisyydestä 25. syyskuuta. Myös Turkissa asuu merkittävä kurdivähemmistö.

AVAINSANAT

Reuters: Pohjois-Korean ohjukset evät ole riippuvaisia moottoreiden tuonnista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Pohjois-Korea pystyy todennäköisesti tuottamaan itse moottoreita ohjuksiinsa, kertovat uutistoimisto Reutersin haastattelemat yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet.

– Meillä on tiedustelutietoa, joka antaa ymmärtää, ettei Pohjois-Korea ole riippuvainen moottoreiden tuonnista, kertoi yksi lähteistä.

– Sen sijaan arvioimme, että heillä on kyky tuottaa moottoreita itse.

Reutersin lähteet eivät kertoneet yksityiskohtia siitä, mihin arvio perustuu.

New York Times uutisoi maanantaina, että Pohjois-Korea onnistui mannertenvälisessä ohjuskokeessa, koska se oli hankkinut rakettimoottoreita laittomilta markkinoilta. Moottorien arveltiin olevan todennäköisesti peräisin ukrainalaiselta tehtaalta.

Ukrainan avaruusviraston edustaja vahvisti, että moottorit oli valmistettu Ukrainassa, mutta ne oli tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan Venäjälle toimitettavissa avaruusraketeissa. Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston edustaja puolestaan kiisti, että Ukraina olisi koskaan toimittanut Pohjois-Korealle ohjusteknologiaa tai rakettimoottoreita.

Yhdysvallat tukee Ukrainaa taistelussa Venäjän tukemia separatisteja vastaan Itä-Ukrainassa. Reutersin mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kiitteli Ukrainan pyrkimyksiä hillitä aseiden leviämistä, kun häneltä kysyttiin ukrainalaisvalmisteisten moottoreiden mahdollisesta päätymisestä Pohjois-Koreaan.

”Tämä ei ole minun presidenttini” – Trumpin lausunnot Charlottesvillestä herättivät ”yökötystä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uusimmat kommentit Charlottesvillen tapahtumista ovat herättäneet laajaa kritiikkiä.

Trump muun muassa sanoi tiistaina New Yorkissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että Charlottesvillen tapahtumat olivat molempien osapuolten syytä. Hänen mukaansa kaikissa tarinoissa on aina kaksi puolta.

– Ryhmä yhdellä puolella oli paha ja ryhmä toisella puolella oli myös hyvin väkivaltainen. Kukaan ei halua sanoa sitä, mutta minä sanon sen nyt, Trump totesi CNN:n mukaan.

32-vuotias nainen sai surmansa lauantaina, kun auto ajoi vastamielenosoittajien joukkoon äärioikeistolaisten ja heitä vastustaneiden mielenosoittajien välisten yhteenottojen aikana.

Trumpin lausuntoja on muun muassa kuvailtu ”yököttäväksi”.

Demokraattien edustajien kommentteja koonneen CNN:n mukaan Trumpin lausuntoja on muun muassa kuvailtu ”yököttäväksi”.

– Yhdysvaltain presidentti esiintyi juuri televisiossa ja puolusti ihmisiä, jotka osallistuivat valkoista ylivaltaa kannattavien kokoontumiseen. Yksinkertaisesti yököttävää, kirjoitti Twitterissä senaattori Bob Menendez.

– Trump ei taaskaan läpäissyt testiä. Tässä ei ole epäselvyyttä, herra presidentti. Uusnatsit, alt-right-liike ja valkoinen ylivalta ovat PAHOJA, tviittasi puolestaan demokraattien edustaja Gerry Connolly.

– On vain yksi osapuoli, joka toi brutaaliuden, natsiliput ja hakaristit Charlottesvilleen, kommentoi senaattori Dirk Durbin Twitterissä.

– Juutalaisena, amerikkalaisena, ihmisenä sanat eivät riitä kuvailemaan inhoani ja pettymystäni. Tämä ei ole minun presidenttini, kirjoitti senaattori Brian Schatz niin ikään Twitterissä.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies, republikaani Paul Ryan kirjoittaa puolestaan Twitterissä, että valkoinen ylivalta on vastenmielistä. Hänen mukaansa fanaattisuus on vastoin kaikkea sitä, mitä Yhdysvallat edustaa. Hänen mukaansa siinä ei ole mitään monitulkintaista.

Trumpin kommentit tarkoittavat sitä, että presidentti hyväksyy fanaattisuuden ja kotimaisen terrorismin.

Lisäksi useat Yhdysvaltojen teollisuusneuvoston jäsenet ovat ilmoittaneet jättävänsä paikkansa neuvostossa Trumpin lausuntojen takia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan neuvoston jätti Yhdysvaltojen suurimman työntekijäjärjestön johtaja Richard Trumka, sillä hänen mukaansa Trumpin kommentit tarkoittavat sitä, että presidentti hyväksyy fanaattisuuden ja kotimaisen terrorismin.

Guardian kertoo, että myös lääketeollisuusyritys Merckin, urheiluvaateyhtiö Under Armourin ja tietokoneyhtiö Intelin toimitusjohtajat ovat ilmoittaneet jättävänsä neuvoston Trumpin kommenttien jälkeen.

Guardianin mukaan kesäkuussa neuvoston jättivät Disneyn hallituksen puheenjohtaja Bob Iger ja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk. Iger ja Musk hylkäsivät neuvoston sen jälkeen, kun Trump ilmoitti Yhdysvaltojen irrottautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta.

Ensimmäisenä neuvostosta lähti Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick. Hän jätti neuvoston jo helmikuussa Trumpin maahanmuuttopolitiikan takia.