”Olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton” – Ravintoloita suljetaan pakolla uudistustöiden tieltä Pekingin hutongeissa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Miehet pelaavat korttia kadulla Pekingin Lingjingin Hutongissa. Lakkautusuhan alla olevista ravintoloita on tullut pekingiläisen nuorison suosittuja kohtaamispaikkoja.

Fangjia on yksi Pekingin lukuisista hutongeista, keskustan vanhoista kujista, joita ympäröivät yksikerroksisten harmaiden talojen seinät. Viime vuosina kujalle on ilmestynyt useita pieniä kauppoja, ravintoloita ja baareja.

Illan hämärtyessä kuja on täyttynyt värivaloista ja puheensorinasta, kun paikalliset ja turistit ovat viettäneet aikaa kadunvarsilla.

Viimeisen vuoden aikana tunnelma on muuttunut. Pekingin keskustassa on käynnissä mittava uudistusprojekti, jossa kujilla toimivien liikkeiden ja ravintoloiden julkisivuja on muurattu umpeen ja terasseja on purettu.

Fangjian varrella Cellar Door -nimistä baaria pitävä Rain kertoo, että baarin julkisivu muurattiin umpeen kesäkuun alussa. Asian arkaluonteisuuden vuoksi Rain haluaa esiintyä tässä jutussa vain englanninkielisellä lempinimellään.

Ovi jäi tiilien taakse, mutta Rain on jatkanut oluen myyntiä ikkunasta. Hän kertoo, ettei tiedä, kuinka kauan pystyy jatkamaan sitäkään.

– Tuntuu siltä, että tämä menee vain pidemmälle ja pidemmälle. Koskaan ei voi tietää, mitä he (viranomaiset) aikovat tehdä seuraavaksi, Rain sanoo.

Kaupungin kasvua halutaan rajoittaa.

Kiinan kaupungistumiseen perehtynyt tutkija Outi Luova kertoo, että yksi syy hutong-kortteleiden kovakätisiin muutostöihin voi olla se, että Peking sai vuodenvaihteessa uuden pormestarin.

Kaupungin johtoon valittua Cai Qitä pidetään yhtenä kommunistisen puolueen nousevista tähdistä. Luova muistuttaa, että Pekingin kaupunginjohtajuus on yksi maan merkittävimmistä poliittisista pesteistä.

– Hän haluaa näyttää toimeliaisuutensa ja kykynsä varsinkin ennen syksyllä alkavaa puoluekokousta, joka on tärkeä tilaisuus. Hän haluaa tehdä Pekingistä modernin ja hienon maailmanluokan pääkaupungin, Luova sanoo.

Great Leap pienpanimo on saanut jatkaa toimintaansa viranomaiskielloista huolimatta Pekingin Lingjingin Hutongissa 28. kesäkuuta 2017. Suuri osa baareista ja ravintoloista on suljettu.

Toinen syy saattaa olla se, että kaupungin kasvua halutaan rajoittaa. Luova kertoo, että Pekingissä kasvua pyritään rajoittamaan erityisesti keskustan alueella ja tulijoiden virtaa koetetaan hajauttaa laitakaupungille.

– Esimerkiksi Pekingin kaupunginhallintoa on suunniteltu siirrettäväksi kokonaan keskustan ulkopuolelle, niin että keskustaan jäisi vain valtionhallinto.

Keskustan hutongeissa monet yrittäjistä ovat olleet siirtotyöläisiä, joilla ei ole Pekingin kotipaikkaoikeutta eli hukouta. Uudistusten vuoksi monet heistä joutuvat lähtemään.

– Kun niitä kauppoja siellä suljetaan ja siinähän menee elinkeino, ja monet palaavat sitten takaisin kotipaikkakunnilleen.

Uudistuksia perustellaan myös rakennusten luvattomuudella.

Samankaltaisia uudistuksia on ollut käynnissä aiemminkin. Esimerkiksi noin 10 vuotta sitten ennen Pekingin edellisiä olympialaisia kaupungin hutongeista purettiin suuri osa. Osia taas rakennettiin uudestaan muistuttamaan vanhanaikaista katukuvaa.

– Kun katsoo aikaisempia korjausprojekteja, autenttisuus on niistä hävinnyt aika lailla. Niistä häviää vanha olemus, vaikka osa materiaaleista käytettäisiin uudestaan, Luova sanoo.

Hän kertoo, että tyypillisesti uudistuksia perustellaan myös sillä, että purettavat rakennelmat tai korjattavat rakennukset ovat olleet luvattomia.

Fangjia-kujankin päädyssä on suurehko punainen kyltti, jonka valkoisessa kirjoituksessa julistetaan, että laittomat rakenteet ratsataan. Baarinsa oven menettänyt Rain vakuuttaa, että hänellä on ollut luvat kunnossa.

– Tämä on ollut outoa, olen yhtä aikaa luvallinen ja luvaton, hän pyörittää päätään.

STT – Heta Hassinen

AVAINSANAT

YK:n turvallisuusneuvosto ei löytänyt sopua tulitauosta – Syyrian Itä-Ghoutan pommituksissa yli 400 siviiliuhria

Kuva: / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY - LEHTIKUVA / AFP
Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzia turvallisuusneuvoston istunnossa 22. helmikuuta.

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole saanut aikaan päätöslauselmaa, jolla vaadittaisiin 30 päivän tulitaukoa Syyriaan humanitaarisen avun viemiseksi Itä-Ghoutaan ja haavoittuneiden saamiseksi pois alueelta.

Syyrian hallitusta tukevan Venäjän edustaja Vasili Nebenzia esitti tänään muutoksia päätöslauselmaluonnokseen, josta on neuvoteltu lähes kahden viikon ajan.

Viiden viime päivän aikana Itä-Ghoutan pommituksissa on kuollut yli 400 siviiliä. Syyrian hallinnon joukot aloittivat kapinallisten hallussa olevan alueen tulituksen sunnuntaina.

Keskustelua aiheesta

Yhä useampi EU-kansalainen jättää Britannian – saldo silti 244 000 plussalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

EU-kansalaisia lähtee Britanniasta yhä enemmän, ja myös maahanmuutto muista EU-maista on vähentynyt. Tieto selviää Britannian tilastokeskuksen ONS:n maahanmuuttoraportista.

Raportissa tarkastellaan maahan- ja maastamuuttolukuja syyskuun 2016 ja syyskuun 2017 välillä. Nettomaahanmuutto on Britanniassa silti edelleen plussalla: 12 kuukauden aikana Britanniaan muutti 244 000 ihmistä enemmän kuin maasta lähti.

Yhä suurempi osa tulijoista kuitenkin saapuu nyt EU:n ulkopuolelta.

Erityisesti töitä etsimään tulevien EU-kansalaisten määrä Britanniassa on vähentynyt tarkastellun vuoden aikana.
ONS:n asiantuntija arvioi, että brexit on yksi tekijä ihmisten päätöksenteossa, mutta syyt muuttaa ovat usein monimutkaisia.

Keskustelua aiheesta

Venäjän oppositiojohtaja pidätettiin jälleen – Navalnyi: Viranomaiset odottivat, kun astuin ulos hammaslääkäristä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kertoo Twitterissä joutuneensa pidätetyksi. Navalnyi kirjoittaa viranomaisten odottaneen häntä, kun hän astui ulos hammaslääkäristä.

Tuoreemmassa tviitissä Navalnyi lisäsi, että hänet päästetään pian vapaaksi.

Tammikuussa Navalnyi otettiin lyhyeksi ajaksi kiinni Moskovassa järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä.

Viime vuonna hän pyrki sinnikkäästi presidenttiehdokkaaksi, mutta viranomaiset hylkäsivät hänen ehdokkuutensa vedoten aiempaan rikostuomioon. Navalnyin mukaan tuomiolla on poliittiset motiivit.

Sosiaalisen median jättiläinen Facebook kaatui hetkeksi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Sosiaalisen median jättiläisen Facebookin verkkosivut kaatuivat hetkeksi torstai-iltapäivällä. Myös Facebookin omistama Instagramin päivittämisessä on ilmennyt ongelmia.

Kun Facebookin verkkosivuja yritti ladata, ruudulle ilmeistyi pahoitteluteksti, jossa kerrottiin jonkin menneen pieleen. Tällä hetkellä Facebookin sivut näyttäisivät jälleen toimivan. Myös Instagram päivittyy jälleen. Myös Faebookin mobiilisovellus sekä mobiiliviestipalvelu ”messenger” lakkasi hetkeksi toimimasta.

Ongelma korjaantui kuitenkin muutamassa minuutissa.

Facebookilla on noin 2 miljardia aktiivista käyttäjää. Downdetectro.com-verkkosivuston mukaan ongelmia ilmeni ympäri maailmaa.

Myös Twitterissä käyttäjät kertovat Facebookin kaatuneen ympäri maailman.

 

”Joukkoteurastusta, joka täytyy tuomita” – Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii kovin sanoin loppua Syyrian verilöylylle

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Syyrian hallitusta vaaditaan lopettamaan väkivaltaisuudet Itä-Ghoutan alueella. Sotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi tänään, että Itä-Ghoutassa Syyrian hallinnon joukkojen raketti-iskussa sai surmansa ainakin 13 siviiliä. Osa siviiliuhreista oli lapsia.

Viime päivinä alueen pommituksissa on kuollut jo yli 300 ihmistä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii loppua verilöylylle. Merkel tuomitsi tänään Syyrian hallinnon iskut sekä lasten tappamisen ja sairaaloiden tuhoamisen.

– Emme todista Syyriassa taistelua terrorismia vastaan, vaan taistelua valtion omia ihmisiä vastaan. Lapsien tappamista ja sairaaloiden tuhoamista, Merkel sanoi Reutersin mukaan.

– Tämä on joukkoteurastusta, joka täytyy tuomita. Sille täytyy sanoa selvä ei.

Myös Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat vaatineet Syyrian hallintoa pidättäytymään väkivaltaisuuksista Itä-Ghoutassa. Saudi-Arabian ulkoministeriö kehottaa Syyrian hallintoa sallimaan avustuskuljetusten pääsyn alueelle.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi eilen, että taistelut ovat muuttaneet Itä-Ghoutan ”helvetiksi maan päällä” siviileille. Syyrian hallinnon joukot aloittivat kapinallisten hallussa olevan alueen tulituksen sunnuntaina.