Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Olenko ymmärtänyt oikein?” – Ministeriöiden Rinteen lehtihaastatteluista laatima muistio herättää ihmetystä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on kommentoinut Twitterissä tänään julki tullutta kahden ministeriön muistiota, jossa käsitellään SDP:n sote-mallia mediatietojen pohjalta.

Tämän päivän sote-uutinen on ollut valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön laatima muistio SDP:n sote-mallista. Muistiosta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Demokraatti

Demokraatti

Sote-mallia on tarkasteltu 5-sivuisessa muistiossa SDP:n verkkosivujen ja 3 puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) lehtihaastattelun myötä. SDP:stä on ihmetelty hallituksen toimia ja heppoista lähteiden käyttöä.

Antti Rinne itse on arvioinut muistion kertovan hallituksen hädästä oman sote-ratkaisunsa kanssa.

SDP:n kansanedustajat ovat reagoineet muistioon Twitterissä. Näin on tehnyt muun muassa varapuheenjohtaja Sanna Marin.

– Eli kyseessä tilaustyö hallituksen ministereiltä, mallia tarkasteltu lehtitietojen varassa ja SDP:n puoluetoimistolta ei edes pyydetty tietoja puolueen #sote-mallista. Että sellainen “selvitys”, Marin ihmettelee.

Lisää aiheesta

Muistion tilauksen ovat tänään ottaneet nimiinsä keskustalaiset, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

– Virkamiesarvio SDP:n #sote-malleista tehtiin minun& pyynnöstä. Muutoin olisi mahdotonta kommentoida, mikä SDP:n malli on ja miten se toimisi, myös perustuslain kannalta. Arvio perustuu julk.lähteisiin. Muistiota ei ole käsitelty kokouksissa, Annika Saarikko tviittaa.

– Rinteen mukaan sdp:n mallin voi toteuttaa muuttamalla kuntalain paria pykälää. Kuulostaa helpolta. Pyysin osaltani, että virkamiehet arvioisivat sdp:n mallia julkisista tiedoista. Muistiota ei ole käsitelty reformi-minryssä, Vehviläinen kirjoittaa.

Reformiministeriryhmä käsittelee sote-uudistusta ja siihen kuuluu jäseniä eri hallituspuolueista.

Antti Rinteen ja sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestintävastaavana Dimitri Qvintus on kommentoinut Saarikon tviittiä ja käynyt ministerin kanssa keskustelua Twitterissä.

– Jos haluatte, olisi ehkä mahdollista järjestää jonkinlainen taustatilaisuus ministeri Vehviläiselle ja sinulle, hän kirjoittaa ja toteaa pitävänsä muistiota “kepulaisena propagandana”.

Ministeriön muistion hämmästelijöihin kuuluu myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Olenko ymmärtänyt oikein, että arvion SDP:n sote-mallin perustuslainmukaisuudesta ovat tehneet samat samat virkamiehet, jotka ovat tehneet tähän mennessä kolme väärää (perustuslainmukaisuus)arviota? Mutta toisin kuin aiemmat, tämänkertainen arvio on tehty lehtitietojen pohjalta, hän ihmettelee.

Liike nytissä nykyisin vaikuttava entinen SDP:n kansanedustaja Mikael Jungner yhtyy Lindtmanin kritiikkiin.

– Lindtman on oikeassa. Tänään nähdyn kaltaiset kotikutoiset viestintäoperaatiot ”salaisine” muistioineen eivät ole hallitukselle kunniaksi, Jungner kirjoittaa.

Jungnerin mielestä virkamiesten sote-viestintä on kääntynyt vahvasti manipulaation puolelle.

– Puheenvuoroista tulee enemmän mieleen Irakin legendaarinen viestintäministeri ”koominen Ali” kuin asiallinen virkamiestiedotus. Mikäpä siinä, saa manipuloida. Se ei silti toimi, ja vie uskottavuutta, hän toteaa.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka muistuttaa, että SDP:n mallia ovat vuonna 2016 esittäneet niin keskustan entinen alue- ja kuntaministeri kuin kokoomuslainen entinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja.

– @Demarit-mallia on esittänyt ensin mm. (kok, perustuslakivaliokunnan ex-pj!). Samoin (kepu). Perustuslakiongelmaa *ei* ole, mutta VM:ssä on johto-ongelma. Hallituksen sähläys saa vain epätoivoisempia muotoja. , Harakka kirjoittaa.

Twitterissä keskusteluun osallistuu myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

– Hallitus on niin kiinnostunut SDP:n #sote-mallista, että minulla on ehdotus. Heittäkää perustuslain vastainen mallinne ja lehmänkauppa roskakoriin. Ottakaa tilalle SDP:n malli, joka vastaa alkuperäisiin tavoitteisiin ja viekää se PeV:n arvioitavaksi. Meille se sopii hyvin, Rinne päivittää.

Muistion julkisuuteen tulon ohella tänään on toimitettu hallituksen vastine maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulon siirtymisen aiheuttamista muutoksista sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Vastine on pitkälti tekninen. Kiinnostava tieto on  se, että hallitus esittää maakuntavaalien ja eurovaalien yhdistämistä. Lainsäädännön voimaantuloajankohdan siirtymisen vuoksi huhtikuussa 2019 toimitettavissa eduskuntavaaleissa ehdotetaan noudatettavaksi vielä nykyistä vaalipiirijakoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE