Politiikka

”Olet oikealla asialla” – Ministeri Terho valmis keskustelemaan opintotuen tulorajojen nostamisesta

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Ministeri Sampo Terho eduskunnan kyselytunnilla.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Ministeri Sampo Terho eduskunnan kyselytunnilla.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Ministeri Sampo Terho eduskunnan kyselytunnilla.

Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja Mikaela Nylander toi eduskunnan kyselytunnin viimeisessä kysymyksessä esiin opiskelijoiden opintotukeen vaikuttavat tulorajat.

– Kela perii toissa vuodelta takaisin opintotukea lähes 35 000 opiskelijalta, yhteensä yli 45 miljoonaa euroa. Ahkeruudesta ja työnteosta tulisi palkita, ei rangaista.

Nylander muistutti, että RKP on varjobudjetissaan esittänyt, että opintotuen tulorajoja pitäisi nostaa 50 prosenttia. Nylander huomautti, että Sipilän hallitus on puolestaan leikannut opintorahaa.

Opintotuen tulorajoilla tarkoitetaan sitä enimmäissummaa, minkä opiskelija saa tienata nostaessaan opintotukea. Tulorajan yläraja vaihtelee sen mukaan, kuinka monta tukikuukautta opiskelija käyttää kalenterivuoden aikana.

Jos opiskelija nostaa tukea esimerkiksi vuoden jokaisena kuukautena, saa hän tienata tämän päälle 7 920 euroa bruttopalkkaa. Tämä tarkoittaa noin 660 euron ylimääräisiä kuukausiansioita.

– Hallitus ei kuitenkaan nosta opiskelijoiden opintotuen tulorajoja. Tämä on paradoksaalista, sillä opiskelijoiden tarve työskennellä opintojensa ohella on kasvanut leikkauksen myötä, Nylander totesi.

– Aikooko hallitus korottaa opintotuen tulorajoja tulevassa kehysriihessä, Nylander tiedusteli eurooppa- opetus- ja kulttuuriministeri Sampo Terholta (sin.).

Olet täällä oikealla asialla.

Terho aloitti vastauspuheenvuoronsa muistuttamalla, että kyseisistä leikkauksista on sovittu jo hallitusneuvotteluissa. Hän sanoikin, ettei hän ole valmis ilmoittamaan mitään muutoksia hallitusohjelmaan.

Ministeri myös muistutti, että opintolainan takausta on korotettu, joten lainaa ottamalla, opiskelija voi korottaa tulotasoaan verrattuna aikaisempaan. Hän kuitenkin suhtautui Nylanderin esitykseen muuten positiivisesti.

– Ajatus tulorajoista on kuitenkin minulle mieluinen. Voidaan jatkaa keskustelua aiheesta.

Terho korosti, että tulorajan nostaminen kannustaisi aktiivisuuteen.

– Siinä mielessä olet täällä oikealla asialla. Myös nuoria tulisi kannustaa työn tekemiseen jo opintojen aikana.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat