Politiikka

”Oletan, että pöydälle tulee sekä tätä korkeampia että matalampia esityksiä” – uusi alkoholilaki eduskuntaan ensi viikolla

Lehtikuva
Antti Kaikkonen.
Lehtikuva
Antti Kaikkonen.
Lehtikuva
Antti Kaikkonen.

Valtioneuvosto käsittelee hallituksen esitystä uudeksi alkoholilaiksi kokouksessaan torstaina, kerrotaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) esikunnasta.

Erityisavustaja Hanna-Maija Kausen mukaan esitys noudattelee hallitusryhmien kesäkuussa saavuttamaa sopua. Ruokakaupassa myytävien juomien sallituksi enimmäispitoisuudeksi esitetään 5,5:tä prosenttia. Lisäksi esitetään, että ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Täten niin sanotut limuviinat sallittaisiin.

Sovun syntyminen prosenttirajasta edellytti hallitusryhmiltä poikkeuksellisia kompromisseja.

Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat lakiesityksen sisältökäsittelyssä tehdä kilpailevia esityksiä prosenttirajasta ilman pelkoa rangaistuksesta.

Tämä niin sanottu omantunnon vapaus on tärkeää etenkin niille keskustan 15 edustajalle, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät kannata enimmäispitoisuuden nostoa 4,7 prosentista.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi, että eduskunnan käsitellessä lakia esille nousee todennäköisesti useita esityksiä prosenttirajaksi, joista äänestetään.

– Oletan, että kun hallituksen esitys on 5,5 prosenttia, niin pöydälle tulee sekä tätä korkeampia että matalampia esityksiä, Kaikkonen sanoi STT:lle.

Kaikkonen arvioi, että lopullisen valinnan eduskunta tekee nykyisen 4,7 prosentin ja hallituksen esittämän 5,5 prosentin välillä.

– Luultavimmin muut ehdotukset karsiutuvat matkan varrella.

Toinen käsittely marraskuussa?

Eduskunnan tiedotuksen mukaan hallituksen esitystä uudeksi alkoholilaiksi on näillä näkymin määrä käsitellä eduskunnassa ensi viikon tiistaina.

Lähetekeskustelun jälkeen lakiesitys etenee valiokuntakäsittelyyn, missä menee todennäköisesti useita viikkoja. Valiokuntakäsittelyn jälkeen lakiesitys palaa eduskunnan suureen saliin toiseen käsittelyyn.

Kaikkonen arvioi, että toinen käsittely, jossa prosenttiluvuista äänestetään, ajoittuu todennäköisesti marraskuulle.

TUOMAS SAVONEN–STT

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat