Politiikka

”Oletko kärryillä tilanteesta kentällä, Grahn-Laasonen?” – järjettömät säästöt näkyvät amisbarometrissa

Ella Kaverma
Ella Kaverma

SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti (kuvassa) näkee tänään julkistetussa ammattiin opiskelevien amisbarometrissa kaksi erityisen hälyttävää ilmiötä.

– Nuoret kaipaavat opetusta! Ero vastauksissa kahden vuoden takaiseen barometriin on merkittävä. Kun kaksi vuotta sitten lisää oman alan opettajan pitämää opetusta kaipasi ammattiin opiskelevista joka viides, nyt vastaava luku oli 34 prosenttia.

Torsti pitää muutosta merkittävänä. Hänen mielestään viime vuosien ”järjettömien säästöjen” vaikutukset näkyvät tässä:

– Opetusta kaivataan, koska sitä ei ole riittävästi. Tämä viesti on kuulunut kouluista ja opettajilta.

Torsti aikoo pistää opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) koville ensi maanantaina.

– Tulen kysymään ministeri Grahn-Laasoselta, onko hän kärryillä käytännön tilanteesta kentällä. Nythän ensi vuodeksi esitetään edelleen rajuja lisäsäästöjä.

Nämä luvut ovat rajuja.

Toinen hälyttävä tulos liittyy Torstin mukaan etniseen ja kulttuuriseen syrjintään. Joka neljäs vieraskielisistä opiskelijoista kokee tulleensa syrjityksi etnisen tai kulttuurisen taustansa perusteella. Suomenkielisistä opiskelijoista syrjintää on kokenut vain neljä prosenttia vastaajista.

– Tilanne tässä on säilynyt kaksi vuotta muuttumattomana. Tässä on tärkeää haastaa oppilaitokset, opiskelijajärjestöt ja muut toimijat miettimään, mitä voidaan tehdä. Nämä luvut ovat rajuja.

Torsti korostaa, että amisbarometri antaa todella arvokasta tietoa, jota koulutuksen järjestäjät voivat hyödyntää.

– Meillä on maailmalla mallina käytettävä ammatillinen koulutusjärjestelmä. Tulevaisuuden osaamisen tarpeet entisestään korostavat ammatillisen koulutuksen kehittämistä ja merkitystä.

Amisbarometri on tehty vuosina 2015 ja 2017. Sen toteutuksesta ovat vastanneet Suomen ammattiin opiskelevien liitto Sakki ry ja Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat