Mielipiteet

Olipa kerran…

Tämä on opettaja kun soittaa: Teidän lapsenne kiusaa toista lasta. Tämä on opettaja kun soittaa: Teidän lapsenne on tullut kiusatuksi. Oli viesti kumpi tahansa, se säikähdyttää. Eräässä kunnassa ryhdyttiin toden teolla kehittämään toimintatapoja, jotka kitkisivät kiusaamiset koulusta ja muusta elämästä – yhteisökasvatusta.

Kaikilla koululaisilla oli mahdollisuus käyttää urheiluvälinelainaamoa, jota ylläpiti Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Jokainen, jonka vanhemmat eivät kyenneet kustantamaan urheiluvälineitä, saivat ne käyttöönsä. MLL sai valtiolta tai RAY:lta tai Veikkaukselta määrärahat tähän toimeen. Ja että välineet pysyisivät kunnossa, niin koulussa oli iltapäivätyöpaja, jossa kaikista välineistä pidettiin huolta, korjattiin ja kunnostettiin. Ohjaajana oli opettaja ja yhteisökasvattaja, esim. etsivä nuorisotyöntekijä.

Kesäisin kaikilla lapsilla ja nuorilla oli tekemistä: vanhusten hoivaamista eli ulkoiluttamista, seurustelua, kaupassa käyntiä, puitten klapeiksi hakkaamista ja puiden kantoa sisään. Perheiden, joiden vanhemmat lähtivät aikaisemmin töihin kuin lapset kouluun, lasten hoivaamista eli kouluun laittajia. Samoin iltapäivisin, jolloin yksin kotona olevia ei ollut.

Tämä toiminta voitaisiin järjestää esim. 4H-kerhon kautta, yrityksenä. Sitten on ruohonleikkausta ja
lumenluontia. Kaikille nuorille ja lapsille järjestettäisiin mahdollisuus hygieniapassin suorittamiseen ja SPR voisi järjestää ensiapukursseja. Ja kaikenlaista liikuntaa, urheilua olisi kylillä ja mopojen rassaamispaikkoja olisi, valvottuna. Marjojen poimintaa tarvitseville ihmisille.

Jokainen lapsi saisi jonkin arvoisen ahkeruusrahan toimimisestaan ja vanhemmat nuoret saisivat TES:n mukaisen palkan. Tässä olisi mukana jo koulu, SPR, 4H-kerho, MLL. Rahoitukset pääasiassa valtiolta edellä olevien järjestöjen kautta.

Älä unta nää, voidaan sanoa. Mutta unelmoimasta ei ole kielletty. Huostaanotettu lapsi maksaa lastensuojeluyksikössä 200 euroa/vuorokausi.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat