Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Olisi anteeksiantamaton kulttuuriskandaali Suomessa” – Kansanedustajat asettuivat voimalla teatterin tueksi, Sampo Terho lupasi lähteä Tampereelle

Ismo Alhoniemi
Tampereen Työväen Teatteri hallitsee Hämeenpuiston eteläosan maisemaa.

Eduskunnassa käytiin tänään ajankohtaiskeskustelu suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä.

Johannes Ijäs

Yhtenä isoimmista kysymyksistä nousi esiin Tampereen Työväen Teatterin asema. TTT:n puolesta ääntä käyttivät etenkin pirkanmaalaiset kansanedustajat. Huoli teatterista yhdisti yli hallitus- ja oppositiorajojen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä ottaisi kansallisnäyttämön aseman pois Tampereen Työväen Teatterilta, mikä tietäisi parin miljoonan lovea teatterin vuosittaiseen budjettiin.

Keskustelualoitteen ensimmäinen allekirjoittaja kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) totesi, että TTT on maamme ainoa ammattimaisesti toimiva työväenteatteri. Se on Suomen kolmanneksi suurin teatteri ja samalla suurin teatteri pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Esitys kaikkien kansallisnäyttämöiden keskittämisestä pääkaupunkiin on elitistinen, historiaton ja ajoitukseltaan tyylitön. Esitystä on pakko hioa ennen lain lopullista hyväksymistä, hän sanoi.

– Mikäli tämä 2 miljoonan rahoitusleikkaus toteutuisi, se olisi kulttuurikatastrofi, se olisi suuri alasajo koko kulttuurielämälle niin Tampereella, Pirkanmaalla kuin koko maassa. Toivon, että voimme yhteisen viestin antaa siitä, että tämä esitys on täysin väärin, SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen, joka valmisteli yhteistyössä Kiurun kanssa keskustelualoitetta, puolestaan sanoi.

”Saadakseni ehdottoman selkeän kuvan…”.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) totesi, että valtionosuusuudistuksen jatkovalmistelun aikana uudistuksen yksityiskohdat selkiävät ja lausuntokierroksen tulosten jälkeen on poliittisen harkinnan vuoro.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asettama työryhmä on valmistellut ehdotuksen museoiden, teattereiden ja orkesterien rahoitusjärjestelmä uudistamiseksi, ehdotus luovutettiin ministerille 17.1.

– Valmistelu on vielä kesken ja lausuntokierroksella, joten en pysty siihen sanomaan varmuudella juuta enkä jaata muuta kuin sen, että tietysti kulttuuriministerinä toivon ymmärrystä kulttuuripanostuksille, se on selvä.

TTT:stä Terho sanoi, että se on koettu selkeäksi epäkohdaksi työryhmän tekemässä esityksessä.

– Tai ainakin hyvin laajasti minuun on otettu siitä yhteyttä.

Toiveita TTT:n puolesta herätti myös se, että Terho lupasi käydä Tampereella paikan päällä.

– Saadakseni ehdottoman selkeän kuvan tästä tilanteesta ja suoraa tietoa myös paikan päältä tulen vierailemaan Tampereen Työväen Teatterissa ja saamaan sieltä sitten selkeän tilannekuvan siitä, miten asia siellä nähdään.

 

Poimintoja, näin kansanedustajat puolustivat TTT:tä:

Mikko Alatalo (keskusta)

– Jos Työväen Teatteri menettää valtiontuestaan 2 miljoonaa ja kansallisnäyttämön asemansa, niin sen jälkeen meillä on vain Helsingissä näitä kansallisnäyttämöitä. Tämä on aluepoliittisesti minun mielestäni syrjivää. TTT työllistää vuodessa yli 400 ihmistä ja se on sisäsuomalaisten helposti tavoitettavissa.

Jukka Gustafsson (SDP)

– Se on kulttuuriskandaali, jos ajetaan Tampereen Työväen Teatteri, monumentaalinen yhteisö, alas. Se olisi anteeksiantamaton kulttuuriskandaali Suomessa.

Arto Satonen (kokoomus)

– Liityn myös siihen porukkaan, joka Tampereen Työväen Teatterin rahoitusta haluaa vahvistaa, ja sanon vain sen, että siellä on 40 prosenttia kävijöistä muualta kuin Pirkanmaalta.

Sari Tanus (kristillisdemokraatit)

– Tampere on vahva kulttuurikaupunki. Tampereen Työväen Teatteri, niin kuin täällä useampaan kertaan on mainittu, on yksi Suomen suurimmista teattereista ja ainut kansallisnäyttämö Helsingin ulkopuolella.

Sofia Vikman (kokoomus)

– Työryhmän esitys leikata Tampereen Työväen Teatterin rahoitusta 2 miljoonalla eurolla vuosittain on täysin kestämätön. Sehän tarkoittaisi sitä, jos tämä esitys toteutuisi, että kulttuurin valtionavustuksista pääkaupunkiseudulle menisi peräti 61 prosenttia, vaikka alueella asuu vain 20 prosenttia suomalaisista. Joten kannustan kyllä ministeriä tarttumaan tähän asiaan ja korjaamaan VOS-työryhmän arviointivirheen tämän esityksen suhteen ja turvaamaan sen, että myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella on laadukasta teatteria ja kulttuuria kansalaisten saavutettavissa. Erinomaista, että ministeri on menossa Tampereelle vierailulle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE