Politiikka

”Olisi luullut, että hallitus olisi jo oppinut, mitä sotajalalle lähteminen merkitsee” – jättijärjestö kertoo nyt, kuinka oikeasti nujertaa työttömyyttä

Teollisuuden palkansaajat TP:n hallitus arvioi, että työttömyysturvan niin sanotulla aktiivimallilla ei ole ratkaisevaa vaikutusta työttömyyden vähentämiseen. Aktiivimallin sijaan järjestö vaatii satsauksia työvoimahallinnon resursseihin ja parempaan koordinaatioon viranomaisten kesken.

Jättijärjestö huomauttaa kannanotossaan, että työttömän kannalta ratkaisevaa on palvelun laatu, eivät työttömyysturvan leikkaukset.

Muun muassa Pirkanmaalla ja Oulussa on saatu aikaan hyviä tuloksia valtion TE-toimintojen ja kunnan omien työllistämistoimien yhdistämisellä. TP:n mukaan viranomaisten yhteistyötä tiivistämällä pitkään työttömänä olleille on voitu osoittaa valmentaja, joka auttaa työtöntä oman työllistymispolun löytämisessä.

– Vaikuttaa siltä, että esimerkiksi Pirkanmaan kokeilussa työttömien hallinnoinnista on päästy oikeaan työn etsintään. Tällaista asiakkaan tarpeista lähtevää toimintaa voi perustellusti kutsua todelliseksi aktiivimalliksi, sanoo TP:n puheenjohtaja Samu Salo.

Suomen talous on nousu-uralla, mutta pettämällä jälleen palkansaajien luottamuksen saattaa nousu vaarantua.

Kokeilun hyödyistä kertoo TP:n mukaan se, että onnistumiset eivät ole vaatineet merkittäviä taloudellisia lisäpanostuksia.

– Samalla voi kysyä, millaisia tuloksia on mahdollista saada aikaan, jos työvoimahallinnolle osoitetaan niiden kipeästi kaipaamia lisäresursseja. Myöskin ammattiliittojen järjestämät koulutukset auttavat työttömiä merkittävästi parempaan työllistymiseen.

TP muistuttaa, että osana palkansaajille raskasta kilpailukykysopimusta sovittiin, että jatkossa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan liittyvät kysymykset ratkaistaisiin kolmikantaisesti. TP:n mukaan omavaltaisella etenemisellä ja työttömyysturvan lisäleikkauksilla hallitus on uudelleen horjuttanut sopimusyhteiskunnan luottamusta.

– Kaikki muistavat vielä hyvin Sipilän hallituksen esitykset pakkolaeista ja niihin liittyneet ylityökorvausten ja sunnuntailisien leikkaukset. Olisi luullut, että hallitus olisi jo oppinut, mitä sotajalalle lähteminen merkitsee. Suomen talous on nousu-uralla, mutta pettämällä jälleen palkansaajien luottamuksen saattaa nousu vaarantua, Salo varoittaa.

TP ry:ssä on 18 ammattiliittoa kaikista kolmesta palkansaajien keskusjärjestöstä, ja TP-liittojen edustamilla aloilla työskentelee noin 750 000 palkansaajaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat