MENY
Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Olli Heikkonen i ”poeternas land”

Kuva: Foto: Erika Brenner

– Poeter i Nicaragua samlar folket på samma sätt som schlagersångare i Finland, sammanfattar Olli Heikkonen från Finland, en av 130 poeter som deltog i den internationella poesifestivalen i Granada, Nicaragua, ett av Latinamerikas största poesievenemang.

 

Vi träffas i hjärtat av Granada eller ”poesins huvudstad”, som nicaraguanerna kallar den gamla kolonistaden. Heikkonen, en av de framstående, yngre poeterna i Finland, och som i september i fjol vann vann Einari Vuorela-priset, utbrister:


– Det känns verkligen som om litteraturen kom först här!

Författare, poeter och festivalarrangörer strömmar förbi. En del hälsar på Heikkonen, som bara varit i Nicaragua i några dagar, som om han vore en gammal vän. I ett tält vid sidan säljs diktsamlingar på löpande band och bakom oss husar kulturhuset La Casa de Los Tres Mundos bokpresentationer och panelsamtal.

Framför oss har vi torget la Plaza de la Independencia, Granadas och festivalens centrum. Där värmer den folkkära nicaraguanska musikern Carlos Mejía Godoy upp sig inför kvällen: efter diktuppläsningarna ska han inta scenen.

 

Finsk natur bland vulkaner och djunglar
Det stora torget fylls varje kväll av poesihungriga besökare: dit strömmar lokala och turister, unga och äldre, författare och poeter, godis- och cigarettförsäljare. Enligt arrangörerna lockar den veckolånga festivalen till sig en publik på 40 000 personer.

– Jag förstår mig inte så mycket på poesi men jag tycker om att lyssna på dikter, säger José Luís som varje år följer med i diktuppläsningarna från hörnet av torget medan han langar hotdogar över disken.

Heikkonen har redan läst upp sina dikter på torget:

– Det var lite underligt att recitera om finska älgar och snö här bland vulkaner och regnskogar, säger poeten, som ofta har natur som tema i sina dikter, med ett leende.

Dikterna översattes till spanska och Heikkonen tycker att det gick bra. Men han har intryck av att de lokala poeterna är populärast:


– Här tycks poesin vara hela folkets; i Finland kan bara schlagerfestivaler, Olavi Virta och Tapio Rautavaara mobilisera något likande, jämför den 52-åriga poeten.

Ruben Daríos arv
Granadas poesifestival hör till det lilla centralamerikanska landets stoltheter.

Å ena sidan drar den uppmärksamheten ifrån konflikter och fattigdom, som i lång tid stämplat landet, och lockar till sig besökare från när och fjärran.

Å andra sidan sägs det populärt att det ingenstans finns så många poeter per kvadratmeter som i Nicaragua, där ”alla är diktare tills det motsatta är bevisat”. Detta sade president Daniel Ortega till författaren Salman Rushdie, då denne besökte Nicaragua på 1980-talet.

Detta anses hänga ihop med den store store Ruben Darío, hemma från Nicaragua, vars dikter de flesta skolbarn kan recitera. Darío är ”modernismens fader” i den spansktalande delen av världen och kallas även ”prinsen av det spanska språket”.


– Jag tror knappast att finska skolelever skulle kunna citera ens Eino Leino, påpekar Heikkonen.

 

Poesi och folklor – ett lyckat möte
Poesifestivalens höjdpunkt är karnevalen som tågar genom det historiska centrumet i Granada. Först hästar som drar likvagnen. I dess kista ligger diskriminering, detta års karnevaltema, på sin väg för att begravas. Sedan kommer pickupen som stannar vid varje gatuhörn. Från dess flak reciterar poeterna sina dikter, på japanska, isländska, danska och många andra språk. Efter pickupen publiken och det långa följet av folkdansare i färgsprakande kläder och bullrande orkestrar.

Från trottoarer och balkonger, caféer och restauranger följer lokala och turister storögt med. Till dem hör Ben och Joe, unga turister och tillika litteraturstuderande från USA:

– Det är som om folklor och poesi, som båda handlar om att berätta djupa historier, är en del av livet i Nicaragua, säger Ben.

Turisterna anser inte att man i USA och i resten av den västerländska världen bryr sig så mycket om poesi:


– Ingen skulle ingen ropa ”Viva la poesía” (länge leve poesin, red. anm.) som här. Poesi-events är styva, akademiska och avskurna från verkligheten, anser Joe.

 

Finland bra land för poeter
Heikkonen blev inbjuden till Rivas, nära gränsen till Costa Rica, tillsammans med tre andra poeter. De lokala hade valt dessa diktare för att de skrev om natur och ekologi:


– Vi blev mottagna som hedersgäster och fick hederspris, berättar poeten med ett leende.

Det som också var värdefullt för Heikkonen var mötet med diktare från alla hörn av världen:


– Jag fick möjlighet att ta del av hur saker som anknyter sig till poesi och litteratur fungerar i andra länder och av hur andra poeter skaffar bröd på bordet.

Heikkonen, som debuterade år 2000 med diktsamlingen Jakutian aurinko, och som han vann Helsingin Sanomats litteraturpris för, kom fram till att förhållandena är bra i Finland:


– Kulturen stöds och det är viktigt inte minst för att vi är en så liten språkgrupp – det är en överlevnadsfråga för det finska språket.


– Men en poesifestival som Granadas har vi inte och ett kulturevenemang i en större stad i Finland kan lätt  ”försvinna”, medan den i Granada är allestädes närvarande.


– Här är verkligen ”poesi-fiilis”, avslutar han.

 

Poesipublik i Nicaragua. Foto: Erika Brenner

 

 

Diskussion

Anette Karlsson: Vårdreformens stora problem finns kvar

Kuva: Foto: Fredrik Wickholm

Med den föreslagna modellen kommer kostnaderna att stiga, vården att försämras och vårdbusinessen få ett starkt fotfäste i vårt samhälle, enligt FSD:s vice ordförande Anette Karlsson.

Lue lisää

Min färd i rörelsen del 11: Sorti

Kuva: Foto: Pasi Salminen
Jacob Söderman.

”Kalevi Sorsa beskrev mig som en obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Min färd i rörelsen är en artikelserie med historier ur Jacob Södermans liv.  ABL har publicerat en del per vecka sedan årsskiftet. Detta är sista delen.

 

På Svenska socialdemokratiska arbetarpartiets kongress i Stockholm 1981 deltog vår ordförande Kalevi Sorsa, partisekreterare Erkki Liikanen, Finlands svenska arbetarförbunds fullmäktigeordförande Hugo Still från Jakobstad och jag som partistyrelsemedlem.

Efter öppningsceremonin hade vi ledigt i väntan på kvällsprogrammet.

Hugo Still trivdes på mötesplatsen.

Erkki åkte emot Kalevi till flygplatsen.

Tiden gick. När jag antog att Kalevi var på hotellet knackade jag på hos honom.

Erkki var där. De hade redan pratats vid en stund. Erkki sade att han hade ett ärende att sköta och gick.

Kalevi Sorsa tittade forskande på mig.

Han berättade att landshövdingen Kaarlo Pitsinki, hade krånglat till det på Nylands länsstyrelse.

Inrikesministeriets kanslichef Arno Hannus var upprörd och ville att Pitsinki skulle friställas.

Kalevi frågade om jag kunde tänka mig att bli landshövding, om Pitsinki friställs.

– Huset är i oordning. Du är den rätta mannen att få det snabbt i ordning, sade Kalevi.

Jag satt tyst en stund.

Jag hade gått med på att kandidera för landshövdingsposten i Vasa inför midsommaren 1977, men motståndet i länet mot en vänsterradikal och zigenarvän var monumentalt.

Efter en bitter debatt i länets finska media hela sommaren gick det i stöpet.

De ledande valarbetarna i Åboland var helt chockerade. De menade att man bara ville fixa in Rafael Paasio i riksdagen.

”Raffu” hade fått åtta röster mindre än jag i valet 1975 och blivit förste suppleant. Hans son Pertti Paasio, en kommande partiordförande, valdes med glans den gången.

I riksdagsvalet 1979 blev Pertti Paasio första suppleant, medan jag valdes som tvåa i SDP:s valförbund med över 7 000 röster.

Att bo i Åbo hade emellertid blivit besvärligt för min familj. Min hustru jobbade i Helsingfors. Hon tog sig till Åbo med buss till veckoslutet.

Två av barnen studerade vid Åbo Akademi, medan den yngste gick i yrkesskola i Pargas.

Att föräldrarna var i Helsingfors under veckan var inte bra.

Som politiker kände jag mig dessutom ofta som en gammal cirkushäst som kom igång blott någon blåser en fanfar.

Det vore intressant att aktivera och förnya länsförvaltningen, som bland annat övervakade genomförandet av grundskolereformen och folkhälsolagen och miljön.

Inom Nylands län fanns allt. Huvudstad, växande städer, bruksorter och eftersatt landsbygd, universitet och industri, fina skärgårdsmiljöer, ett mångsidigt kulturliv, nedkörda förorter och många sociala problem.

Så jag svarade Sorsa att det kunde gå för sig, men tillade:

– Jag räknar dock med att bli minister i nästa regering. En möjlig utnämning till landshövding får vänta litet.

Kalevi Sorsa nickade.

 

Nytt ministeruppdrag

Mauno Koivisto valdes till republikens 1982. Kalevi Sorsa utsågs att bilda sin tredje regering. Han var en statsminister av klass.

Regeringen tillträdde den 19 februari 1982 med mig som social- och hälsominister.

Jag satte igång med att göra något för Åbolands sjukhus, fick loss pengar till en renovering av sinnessjukhuset i Ekenäs, fördela resurser för folkhälsoreformen, besökte ILO:s möte i Geneve och mycket annat.

Kanslichef Hannus kontaktade ånyo statsminister Sorsa. Han ville att landshövding Pitsinki skulle avsättas.

Statsministern, justitieminister Taxell och minister Esko Rekola samt justitiekanslern bekantade sig med förslaget. De förordade det. Pitsinki fick gå.

Då frågade Kalevi Sorsa mig ånyo om jag vill bli landshövding.

Jag tog upp saken hemma och samtyckte i april.

President Mauno Koivisto utnämnde sin första landshövding den sista april. Utnämningen blev offentlig den 1 maj 1982.

Jag talade det året på första maj i Åbo, Kimito och Nystad. Det var ett eländigt väder. Det blev många trista farväl i snöyra.

Något slutligt farväl till Åboland blev det aldrig. Jag har hållit kontakt med många vänner och valarbetare under åren.

Den första juli 1982 började jag som landshövding i Nyland.

I intervjuerna bestred jag att jag blev ”satt på hyllan”.  Man förväntas göra så.

Om någon hade hoppats få bort mig från offentligheten gick det alldeles tvärtom. Landshövdingen i Nyland blev ett hett namn i huvudstadens media.

Den nya landshövdingen stod upp och försvarade sitt län och dess befolkning och krävde mera anslag för att lösa problemen.

Jag har aldrig lärt mig så mycket om hur det finska samhället fungerar som jag gjorde som landshövding, tro mig.

Vad än man besökte; kommuner, kulturevenemang, tävlingar, olika seminarier eller jubileumsfester, militärgarnisoner, polisstationer eller Folkets Hus: alltid blev man vänligt mottagen.

När man var landshövding var folk öppna och ärliga när de presenterade sin sak.

 

Politikern blir tjänsteman

Den första juli 1982 gjorde jag min sorti från den politiska scenen och blev en tjänsteman. Jag lämnade partistyrelsen.

 

Varför ville Sorsa ha bort mig?

Jag jobbade effektivt som riksdagsman på många plan.

Vi var dock ofta av olika mening i politiska frågor. Jag höll inte alltid tyst. Vi stod inte varandra nära.

Sorsa var omgiven av yngre medlemmar i riksdagsgruppen. Pirkko Työläjärvi kallade dem en gång för ”pojat” (pojkarna).

Jag stod inte högt i kurs hos dem.

De lär en gång ha betecknat mig som en intrigmakare, ”en giftblandare från Venedig”.

Giftblandare var inte positivt, men att vara en sådan ”från Venedig” var nästan smickrande.

En gång sade Kalevi Sorsa att ”Jacke talar ut innan han riktigt tänker efter.  Så gör inte en bra politiker…”

Men han tillade:

”Han är en förbannat bra jurist.”

När han var talman 1989 tipsade han mig om att jag borde söka till Riksdagens JO.

Tjänsten blev ledig då Olavi Heinonen blev president i Högsta Domstolen.

Mina sju år som landshövding hade fått stämpeln som politiker att suddas ut.

 

Sorsa och fransmännen

På våren 1995 kontaktades jag av de nya finska medlemmarna i EU-parlamentet.

De ville föra fram mitt namn som kandidat för posten som Europeiska ombudsmannen. De fick inte fransmännens stöd. De bad mig tala med Sorsa.

Jag besökte Kalevi Sorsa som var direktör på Finlands bank. Martti Ahtisaari hade blivit vald till president 1994.

Sorsa satt i ett stort, ganska kalt rum.

Inga dokumenthögar låg på bordet.

Någon stress av jobbet märkte man inte.

Han lyssnade på mig och frågade vad en ombudsman gör i EU.

Jag berättade vad jag visste. Så frågade jag om han kunde tala med fransmännen.

Michel Rocard, som kan kände från sina år i Paris, var en inflytelserik medlem i EU-parlamentet.

Sorsa tittade upp. Han smålog. ”Övervakar EU-ombudsmannen kommissionen också? Liikanen behöver minsann litet övervakning”, sa han i skämtsam ton.

– Jo, sade jag, om det gäller dålig administration.

– Okej, jag skriver till Rocard, sa Sorsa.

 

En vaktmästare ledsagade mig ut i vårsolen.

 

“En obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Inte så illa.

 

PS.

Jag hade också tänkt skriva ett avsnitt under titeln ”Förbundet”, men nöjer mig med att hänvisa till Alf-Erik Helsings förträffliga FSD-historik “Med djärva tankar – Finlandssvensk socialdemokrati 1974-2014” från 2017.

Boken beskriver den tiden sakligt och kan köpas bland annat här.

 

 

”Med djärva tankar” gav god debatt – ”en tydligare vänsterprofil skulle göra partiet gott”

Kuva: Foto: Caroline Lång
Den 6 mars hölls en paneldebatt i Vasa om FSD:s historik. På bilden från vänster Viveca Dahl, Stefan Sjöberg, Alf-Erik Helsing, Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers.

Med flera generationer i panelen gick diskussionen från gamla minnen till djärva nya tankar då FSD:s historik och rörelsens framtid diskuterades i Vasa.

Lue lisää

Hur ska Finland se ut 2030? SDP bygger en grund med långsiktigt programarbete

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

ABL har träffat Antton Rönnholm för att diskutera hans första år som SDP:s partisekreterare och det inkluderande och omfattande programarbete som pågår.

Lue lisää

Anette Karlsson: Vardagen borde vara kvinnodag

Kuva: Foto: Fredrik Wickholm

Jämställdhetsfrågor riskerar att hamna i skuggan av blomsteruppvaktningar, enligt Anette Karlsson.

 

 

Hon är bland annat ordförande för Nylands socialdemokratiska kvinnor och vice ordförande för FSD. Årets internationella kvinnodag har gått i de politiska uppdragens och det politiska jobbets tecken. Jag ringer henne för att diskutera dagens roll då vi skriver 2018. Hon säger inledningsvis så här:

 

– För mig betyder internationella kvinnodagen att sätta fokus på frågor om jämställdhet och inse att jämställdheten ännu inte är uppnådd. Det finns mycket att göra för jämställdheten på arbetsmarknaden med tanke på den låga andelen kvinnor i ledande uppdrag i företag och i politiken. Därtill har Me too-kampanjen visat hur utbrett problemet med sexuella trakasserier är.

 

Finns det en risk för att vi tänker för mycket att de stora jämställdhetsproblem är globala, långt borta och att vi därför blir för passiva för omständigheterna i vårt eget land?

 

– Det finns alltid något ställe där det är värre, men det betyder inte att andra saker vore oviktiga. Det är väldigt viktigt att arbeta för jämställdhet även i världens mest jämställda länder för inte ens i dessa är jämställdheten uppnådd.

 

– En risk jag ser är att internationella kvinnodagen här handlar mycket om rosor och uppvaktning. De viktigare budskapen riskerar hamna i skymundan av firandet. Det behövs inte rosor utan arbete för mer jämställdhet och mot sexuella trakasserier och våld mot kvinnor. Vad gäller våld i familjen ligger Finland högt på listan i statistiken för Europa.

 

På vilka punkter behövs det åtgärder för mer jämställdhet här i Finland?

 

– Familjeledigheten är en sådan sak. Det är ledsamt att regeringen kastade in handduken och inte var redo att ta emot idéer från oppositionen. Det behövs en reform dels för att pappor ska vara mer hemma och bli en starkare del av hemmet, dels för att kvinnorna nu är i en ekonomiskt ogynnsam situation. Vi måste minska fattigdomen bland kvinnor i pensionsåldern, det problemet är reellt och beror på föräldraledigheterna. En ung kvinna som jag är ofta ett rött skynke på arbetsmarknaden, arbetsgivare är rädda att vi ska bli hemma med barn, varpå kvinnor ofrivilligt oftare har snutt- och deltidsjobb.

 

– Ansvar för hem och familj vilar ännu för ojämlikt på kvinnan trots små steg åt rätt håll. I Sverige har man öronmärkt månader för papporna och då har de också använt dem mer. Samhället måste visa vägen i den här frågan.

 

Hur ser du på nuvarande regeringens jämställdhetspolitik?

 

– Det har till och med talats om kvinnohatarregeringen och jag skulle inte uttrycka mig riktigt så grovt, men ingen rök utan eld. Först tvångslagar och semesterpengsnedskärningar, sedan konkurrenskraftsavtalet Kiky som drabbat speciellt kvinnodominerade branscher. Regeringens nedskärningar har speciellt riktat sig mot branscher med kvinnor med låga löner. Att man tog bort den subjektiva dagvårdsrätten var också illa, samt tillät större dagvårdsgrupper. Exemplen är flera. Det är talanade att jämställdheten glömdes bort helt då regeringen inledde sitt arbete.

 

Karlsson understryker att frågorna som ska sättas i fokus på internationella kvinnodagen inte får falla i glömska under årets övriga dagar, tvärtom.

 

– Varje dag måste man göra saker för att stärka jämställdhet och för kvinnornas roll i samhället. Under Finlands självständiga tid har landet haft 500 ministrar, varav endast 80 har varit kvinnor. Balansen är långt ifrån nådd.

 

– Alla kan vi i vår vardag lyfta fram vad kvinnor gör för bra saker, tacka och stödja varandra, tro på att kvinnor kan och vet. Det är vardagen som borde vara kvinnodag, säger Anette Karlsson.

 

 

Diskussion