MENY
Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Olof Palme – en demokratisk socialist med stolthet och glädje

Kuva: Foto: ABL-arkiv

I dag, den 28 februari, är det Olof Palmes dödsdag. Trots att 32 år förflutit fortsätter mordutredningen att skapa rubriker om nyfunna skandaler. Palmes solidariska och inspirerande livsverk förblir ändå större än hans död.

 

Olof Palmes släkthistoria ger svar på många frågor om den historiska socialdemokratiska statsministern från överklassen. Vältaligheten var en av hans mest påfallande egenskaper. Men låt oss börja med hans namn.

 

Han fick tilltalsnamnet Olof efter sin farbror, vars öde är högaktuellt just i dag, just i år.

 

Det är på dagen hundra år sedan Olof Palme (farbrodern) for till Finland för att strida i inbördeskriget på den vita, borgerliga sidan. Han lämnade sin gravida hustru och fyra barn för att strida för “Finlands räddning och Sveriges heder”. Enligt Henrik Berggrens gedigna Palme-biografi Underbara dagar framför oss hade Olof Palme en tanke om att Finland genom vita sidans seger skulle ha större chans att åter bli en del av Sverige. Ett självständigt Finland såg han, enligt nämnda verk, inte som mycket mindre hot än Ryssland som granne i öst.

 

Olof Palme deltar och stupar i striderna i Tammerfors den 3 april 1918 tillsammans med 14 andra frivilligsvenskar innan den vita sidan kan inleda segertåget till Helsingfors.

 

Samma år flyttar en viss Elisabeth in i ett hus på Östermalmsgatan i Stockholm, ett hus som blir hennes hem fram till 1972 då hon går bort. Elisabeth har tre år tidigare kommit till Sverige som flykting från Lettland. Hon hör till den balttyska överklassen som hamnat i onåd i och med kriget mellan Ryssland och Tyskland.

 

Genom kontakter blir hon väl omhändertagen av familjen Palme och ingår senare äktenskap med Gunnar Palme som redan ha ett barn som förblir oäktenskapligt i och med att giftermål med kvinnan ur arbetarklassen inte kan komma på tal.

 

Gunnar och Elisabeth får en son den 30 januari 1927. Olof Palmes brorson blir hans namne då Sven Olof Joachim Palme får tilltalsnamnet Olof. Livet har gått vidare för familjen Palme. Krigsödet har tagit och gett.

 

Sonen installeras som tioåring i internatskola innan livet för honom vidare utomlands, till bland annat USA, och in i studier och till en kamp emot kommuniststyret inom den internationella studentrörelsen.

 

Han blir en övertygad demokratisk socialist. Han kommer att leda Sveriges socialdemokratiska arbetareparti från 1969 till sin död 1986 och var statsminister 1969-76 och 1982-86.

 

Åren vid makten kantas av skandaler som IB-affären, men också stora framgångar för välfärdssamhället. Palme är minst sagt färgstark och under sitt liv både älskad och hatad.

 

En del av hatet tillskrivs klassförräderi. Yrsa Stenius för ändå i en debattartikel i Dagens Nyheter (och senare i boken Orden i min makt) att det snarast bottnade i motsatsen:

 

En politiskt frustrerad svensk medelklassborgerlighet såg bokstavligen rött inför en sosseledare som briljerade i ideologisk vältalighet samtidigt som hela hans offentliga väsen var en exponent för överklassens vana att härska och domptera.

 

Tal som lever vidare

Vi sätter oss vid radion i Sverige på juldagen den 1965. Det blir radiotal med ecklesiasminister (senare kallat utbildningsminister) Olof Palme. Enligt seden ska någon representant för det svenska samhället hålla ett tal för svenskar i utlandet. Palme kommer att dra en parallell mellan svenskar som utvandrat och den dagens invandrare i Sverige. Han talar med anledning av ”växande minoritet” som då uppgick till cirka 400 000. Han talar om hur heterogen grupp det trots det gemensamma ödet i invandringen till Sverige  handlar om.

 

Kärnan i talet handlar om att demokratin måste bejaka den internationella vardagen, samt om fördomar:

 

Demokratin är fast förankrad här i landet
Vi respekterar de grundläggande fri- och rättigheterna
Grumliga rasteorier har aldrig funnit fotfäste
Vi betraktar oss gärna som fördomsfria och toleranta
Men så enkelt är det ändå inte
Fördomen behöver inte förankras i någon vederstygglig teori
Den har ett mycket enklare ursprung
Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet
Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret
Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser
Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla
Okunnighet om andra människors särart
Rädslan för att förlora en position, ett socialt privilegium
En förhandsrätt
En människas hudfärg, ras, språk och födelseort
Har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra
Att gradera människor med en sådan måttstock
Står i bjärt kontrast till principen om människors lika värde
Men den är skamligt enkel att ta till för den som känner sig underlägsen
På arbetsplatsen, i sällskapslivet, i konkurrensen om flickan eller pojken
Därför ligger fördomen alltid på lur
Även i ett upplyst samhälle
Den kan blossa ut i ett stickord
En obetänksam replik, en nedrighet i det lilla
Kanske menar den som handlar inte så illa
Men för den som träffas kan det riva upp sår som aldrig läks.

 

Talet avslutas med orden “skall vi kunna överleva måste vi lära oss att leva tillsammans med andra.”

 

Sedan sätter vi oss vid en stereo var som helst i Norden år 2000. Främst ungdomar och unga vuxna har köpt svenska rapgruppen Latin Kings tredje album ”Mitt kvarter” och spår 11 är en tonsättning av just den ovan citerade delen av Palmes radiotal. Den övergår i en låt mot rasism, orättvisor och polisvåld. Under åren som följer dyker Palme upp i fler låtar svensk hip-hop från förorterna. Med radiotalet i åtanke är det inte så konstigt att han blivit en symbol för drömmen om det nya hemlandet, drömmen om att det vore mentalt varmt och välkomnande.

 

Palme var inte den som tvekade i oändlighet och tog anspråkslösa mellanvägar under låg profil. Han var demokratisk socialist med stolthet. En taltur som förevigats är från partiledardebatten 1982 då högerns Thorbjörn Fälldin tjatat att Palme ska förklara varför han är socialist, och lär ångra det då Palme tar till orda med känsla och värdighet (och blir statsminister).

 

Han börjar med:

Jag är en demokratisk socialist med stolthet och glädje. Jag blev det när jag for omkring i Indien och såg den fruktansvärda fattigdomen fast en del var oerhört rika, när jag for runt och såg en ännu mer förnedrande fattigdom, på sätt och vis, i Förenta Staterna, när jag som mycket ung kom öga mot öga med kommunismens ofrihet och förtryck och människoförföljelse i kommuniststaterna. När jag kom till nazisternas koncentrationsläger och fick se dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän.

 

Och efter att ha kritiserat högerns nedskärningar och dåliga ekonomiska resultat trots ökad ojämlikhet avslutar han med:

Visst är jag en demokratisk socialist. Jag är det med stolthet över vad denna demokratiska socialism har uträttat i vårt land, jag är det med glädje för jag vet att vi har viktiga arbetsuppgifter framför oss efter det borgerliga vanstyrets år.

Och med tillförsikt, för nu vet människor vad som händer med jobben och tryggheten och stabiliteten när högerkrafterna har ansvaret.

Jag är det på sätt och vis med ett roat leende för jag vet att den moderna svenska historien är full med värdefulla reformer som ni har skildrat som elak socialism men sedan slåss ni om att få äran av reformerna när människorna har fått erfarenhet av vad den betyder.

Visst Fälldin och Ullsten är jag demokratisk socialist; som Branting när han genomförde rösträtten; som Per-Albin när han bekämpade arbetslösheten på 30-talet och talade om folkhemmet; som Erlander när han byggde ut den sociala tryggheten och ATP. För det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan. Och vad är egentligen Fälldin?

 

Att citaten är ovanligt långa här beror på att Palmes tankar och livsgärning ofta hamnat i skuggan av det olösta mordet som aldrig verkar sluta pocka på uppmärksamhet.

 

Den 28 februari 1986 mördas han på Sveavägen i Stockholm och mordet reds aldrig upp; utredningen framstår i efterhand som en fars. Även i dagsläget haglar rubrikerna tätt i och med avslöjanden av grävande journalister (på SVT och Uppdrag granskning). Det handlar bland annat om mutor och vittnesuppgifter som aldrig fördes vidare.

 

Själv var jag inte ens född då Palme mördades. I Alf-Erik Helsings nya FSD-historik kan jag ändå läsa om att det påverkade även den finska socialdemokratin i slutet av 80-talet:

Trots allt hade den socialdemokratiska framstegstron bemängts med stänk av pessimism och villrådighet. Med mordet på Sveriges statsminister Olof Palme hade en röst som inspirerat även den finländska idédebatten tystats.

 

Rösten finns ändå i någon mening kvar och till exempel följande citat av Palme känns ständigt högaktuellt:

Vi får i dag spänna krafterna hårdare än någonsin för att försvara våra traditionella ideologiska mål; ekonomisk och politisk demokrati, materiell och kulturell jämlikhet, arbete åt alla och ett tryggt samhälle som kan garantera alla ett fullvärdigt liv. Det har börjat blåsa fruktansvärt snålt från höger.

 

 

ÄMNESORD

Diskussion

Anette Karlsson: Vårdreformens stora problem finns kvar

Kuva: Foto: Fredrik Wickholm

Med den föreslagna modellen kommer kostnaderna att stiga, vården att försämras och vårdbusinessen få ett starkt fotfäste i vårt samhälle, enligt FSD:s vice ordförande Anette Karlsson.

Lue lisää

Min färd i rörelsen del 11: Sorti

Kuva: Foto: Pasi Salminen
Jacob Söderman.

”Kalevi Sorsa beskrev mig som en obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Min färd i rörelsen är en artikelserie med historier ur Jacob Södermans liv.  ABL har publicerat en del per vecka sedan årsskiftet. Detta är sista delen.

 

På Svenska socialdemokratiska arbetarpartiets kongress i Stockholm 1981 deltog vår ordförande Kalevi Sorsa, partisekreterare Erkki Liikanen, Finlands svenska arbetarförbunds fullmäktigeordförande Hugo Still från Jakobstad och jag som partistyrelsemedlem.

Efter öppningsceremonin hade vi ledigt i väntan på kvällsprogrammet.

Hugo Still trivdes på mötesplatsen.

Erkki åkte emot Kalevi till flygplatsen.

Tiden gick. När jag antog att Kalevi var på hotellet knackade jag på hos honom.

Erkki var där. De hade redan pratats vid en stund. Erkki sade att han hade ett ärende att sköta och gick.

Kalevi Sorsa tittade forskande på mig.

Han berättade att landshövdingen Kaarlo Pitsinki, hade krånglat till det på Nylands länsstyrelse.

Inrikesministeriets kanslichef Arno Hannus var upprörd och ville att Pitsinki skulle friställas.

Kalevi frågade om jag kunde tänka mig att bli landshövding, om Pitsinki friställs.

– Huset är i oordning. Du är den rätta mannen att få det snabbt i ordning, sade Kalevi.

Jag satt tyst en stund.

Jag hade gått med på att kandidera för landshövdingsposten i Vasa inför midsommaren 1977, men motståndet i länet mot en vänsterradikal och zigenarvän var monumentalt.

Efter en bitter debatt i länets finska media hela sommaren gick det i stöpet.

De ledande valarbetarna i Åboland var helt chockerade. De menade att man bara ville fixa in Rafael Paasio i riksdagen.

”Raffu” hade fått åtta röster mindre än jag i valet 1975 och blivit förste suppleant. Hans son Pertti Paasio, en kommande partiordförande, valdes med glans den gången.

I riksdagsvalet 1979 blev Pertti Paasio första suppleant, medan jag valdes som tvåa i SDP:s valförbund med över 7 000 röster.

Att bo i Åbo hade emellertid blivit besvärligt för min familj. Min hustru jobbade i Helsingfors. Hon tog sig till Åbo med buss till veckoslutet.

Två av barnen studerade vid Åbo Akademi, medan den yngste gick i yrkesskola i Pargas.

Att föräldrarna var i Helsingfors under veckan var inte bra.

Som politiker kände jag mig dessutom ofta som en gammal cirkushäst som kom igång blott någon blåser en fanfar.

Det vore intressant att aktivera och förnya länsförvaltningen, som bland annat övervakade genomförandet av grundskolereformen och folkhälsolagen och miljön.

Inom Nylands län fanns allt. Huvudstad, växande städer, bruksorter och eftersatt landsbygd, universitet och industri, fina skärgårdsmiljöer, ett mångsidigt kulturliv, nedkörda förorter och många sociala problem.

Så jag svarade Sorsa att det kunde gå för sig, men tillade:

– Jag räknar dock med att bli minister i nästa regering. En möjlig utnämning till landshövding får vänta litet.

Kalevi Sorsa nickade.

 

Nytt ministeruppdrag

Mauno Koivisto valdes till republikens 1982. Kalevi Sorsa utsågs att bilda sin tredje regering. Han var en statsminister av klass.

Regeringen tillträdde den 19 februari 1982 med mig som social- och hälsominister.

Jag satte igång med att göra något för Åbolands sjukhus, fick loss pengar till en renovering av sinnessjukhuset i Ekenäs, fördela resurser för folkhälsoreformen, besökte ILO:s möte i Geneve och mycket annat.

Kanslichef Hannus kontaktade ånyo statsminister Sorsa. Han ville att landshövding Pitsinki skulle avsättas.

Statsministern, justitieminister Taxell och minister Esko Rekola samt justitiekanslern bekantade sig med förslaget. De förordade det. Pitsinki fick gå.

Då frågade Kalevi Sorsa mig ånyo om jag vill bli landshövding.

Jag tog upp saken hemma och samtyckte i april.

President Mauno Koivisto utnämnde sin första landshövding den sista april. Utnämningen blev offentlig den 1 maj 1982.

Jag talade det året på första maj i Åbo, Kimito och Nystad. Det var ett eländigt väder. Det blev många trista farväl i snöyra.

Något slutligt farväl till Åboland blev det aldrig. Jag har hållit kontakt med många vänner och valarbetare under åren.

Den första juli 1982 började jag som landshövding i Nyland.

I intervjuerna bestred jag att jag blev ”satt på hyllan”.  Man förväntas göra så.

Om någon hade hoppats få bort mig från offentligheten gick det alldeles tvärtom. Landshövdingen i Nyland blev ett hett namn i huvudstadens media.

Den nya landshövdingen stod upp och försvarade sitt län och dess befolkning och krävde mera anslag för att lösa problemen.

Jag har aldrig lärt mig så mycket om hur det finska samhället fungerar som jag gjorde som landshövding, tro mig.

Vad än man besökte; kommuner, kulturevenemang, tävlingar, olika seminarier eller jubileumsfester, militärgarnisoner, polisstationer eller Folkets Hus: alltid blev man vänligt mottagen.

När man var landshövding var folk öppna och ärliga när de presenterade sin sak.

 

Politikern blir tjänsteman

Den första juli 1982 gjorde jag min sorti från den politiska scenen och blev en tjänsteman. Jag lämnade partistyrelsen.

 

Varför ville Sorsa ha bort mig?

Jag jobbade effektivt som riksdagsman på många plan.

Vi var dock ofta av olika mening i politiska frågor. Jag höll inte alltid tyst. Vi stod inte varandra nära.

Sorsa var omgiven av yngre medlemmar i riksdagsgruppen. Pirkko Työläjärvi kallade dem en gång för ”pojat” (pojkarna).

Jag stod inte högt i kurs hos dem.

De lär en gång ha betecknat mig som en intrigmakare, ”en giftblandare från Venedig”.

Giftblandare var inte positivt, men att vara en sådan ”från Venedig” var nästan smickrande.

En gång sade Kalevi Sorsa att ”Jacke talar ut innan han riktigt tänker efter.  Så gör inte en bra politiker…”

Men han tillade:

”Han är en förbannat bra jurist.”

När han var talman 1989 tipsade han mig om att jag borde söka till Riksdagens JO.

Tjänsten blev ledig då Olavi Heinonen blev president i Högsta Domstolen.

Mina sju år som landshövding hade fått stämpeln som politiker att suddas ut.

 

Sorsa och fransmännen

På våren 1995 kontaktades jag av de nya finska medlemmarna i EU-parlamentet.

De ville föra fram mitt namn som kandidat för posten som Europeiska ombudsmannen. De fick inte fransmännens stöd. De bad mig tala med Sorsa.

Jag besökte Kalevi Sorsa som var direktör på Finlands bank. Martti Ahtisaari hade blivit vald till president 1994.

Sorsa satt i ett stort, ganska kalt rum.

Inga dokumenthögar låg på bordet.

Någon stress av jobbet märkte man inte.

Han lyssnade på mig och frågade vad en ombudsman gör i EU.

Jag berättade vad jag visste. Så frågade jag om han kunde tala med fransmännen.

Michel Rocard, som kan kände från sina år i Paris, var en inflytelserik medlem i EU-parlamentet.

Sorsa tittade upp. Han smålog. ”Övervakar EU-ombudsmannen kommissionen också? Liikanen behöver minsann litet övervakning”, sa han i skämtsam ton.

– Jo, sade jag, om det gäller dålig administration.

– Okej, jag skriver till Rocard, sa Sorsa.

 

En vaktmästare ledsagade mig ut i vårsolen.

 

“En obetänksam politiker, men en förbannat bra jurist.”

 

Inte så illa.

 

PS.

Jag hade också tänkt skriva ett avsnitt under titeln ”Förbundet”, men nöjer mig med att hänvisa till Alf-Erik Helsings förträffliga FSD-historik “Med djärva tankar – Finlandssvensk socialdemokrati 1974-2014” från 2017.

Boken beskriver den tiden sakligt och kan köpas bland annat här.

 

 

Olli Heikkonen i ”poeternas land”

Kuva: Foto: Erika Brenner

– Poeter i Nicaragua samlar folket på samma sätt som schlagersångare i Finland, sammanfattar Olli Heikkonen från Finland, en av 130 poeter som deltog i den internationella poesifestivalen i Granada, Nicaragua, ett av Latinamerikas största poesievenemang.

Lue lisää

Diskussion

”Med djärva tankar” gav god debatt – ”en tydligare vänsterprofil skulle göra partiet gott”

Kuva: Foto: Caroline Lång
Den 6 mars hölls en paneldebatt i Vasa om FSD:s historik. På bilden från vänster Viveca Dahl, Stefan Sjöberg, Alf-Erik Helsing, Jacob Storbjörk och Rebecca Åkers.

Med flera generationer i panelen gick diskussionen från gamla minnen till djärva nya tankar då FSD:s historik och rörelsens framtid diskuterades i Vasa.

Lue lisää

Diskussion

Hur ska Finland se ut 2030? SDP bygger en grund med långsiktigt programarbete

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

ABL har träffat Antton Rönnholm för att diskutera hans första år som SDP:s partisekreterare och det inkluderande och omfattande programarbete som pågår.

Lue lisää