Turva – Hymy

Olympialaisistako ratkaisu Koreoiden konfliktiin? – Etelä-Korea tarjosi Pohjois-Korealle neuvotteluja

Kuva: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / - / South Korea OUT /
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli maltillinen uuden vuoden terveisissään.

Etelä-Korea ehdotti tiistaina Pohjois-Korealle korkean tason neuvotteluiden järjestämistä ensi viikolla. Asiasta kertoi Etelä-Korean yhdistämisministeri Cho Myoung-gyon.

Ministerin mukaan Etelä-Korea toivoo, että Koreoiden edustajat voisivat keskustella ensi tiistaina Panmunjonin raja-asemalla kasvotusten Pohjois-Korean mahdollisesta osallistumisesta Pyeongchangin talviolympialaisiin ja muista molempia maita kiinnostavista asioista.

Koreat kävivät korkean tason neuvotteluja keskenään edellisen kerran vuonna 2015. Neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on pitkään puoltanut neuvotteluiden käynnistämistä uudelleen, mutta haluaa, että niiden yhteydessä otettaisiin askelia myös ydinasekysymyksessä. Pohjois-Korea on viime kuukausina hermostuttanut ympäröivää maailmaa ohjustesteillä ja kuudennella ydinkokeellaan.

– Tapaaminen on itsessään tärkeä, koska se osoittaa molempien puolten haluavan parantaa suhteita, sanoi valtiotieteen professori Koh Yu-hwan Donggukin yliopistosta.

Tulosten saaminen on vaikeampaa. Pohjois-Korea voi Kohin mukaan pyrkiä pönkittämään asemaansa ydinasevaltiona ja esittää mahdottomia vaatimuksia, kuten Yhdysvaltojen kanssa pidettävien sotaharjoitusten lopettamista.

Trump uskoo pakotteiden toimivan

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi uudenvuoden viestissään, että Pohjois-Korea voisi lähettää valtuuskunnan Etelä-Koreassa helmikuussa järjestettäviin talviolympialaisiin.

Kisat alkavat 9. helmikuuta ja niiden pitopaikka sijaitsee vain 80 kilometriä Koreoiden rajasta. Kaksi Pohjois-Korean taitoluistelijaa täytti vaatimukset olympialaisiin osallistumisesta, mutta Pohjois-Korea ei ilmoittanut heitä kisoihin ajoissa. Kansainvälinen olympiakomitea voi vielä kutsua heidät kisoihin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tulkitsi tiistaina Kimin halukkuuden osallistua olympialaisiin merkiksi siitä, että kansainväliset pakotteet maata vastaan toimivat. Hän tviittasi, että pakotteilla alkaa olla suurta vaikutusta Pohjois-Koreaan.

STT-AFP, Soul

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT