Uutiset

Omakuva: Anne Heikkilä – ”Ihmisten pitäisi oppia sietämään erilaisia mielipiteitä”

Anne Heikkilä, 57, valittiin Kotkan valtuustoon yhtenä uusista valtuutetuista. Kotikaupunkiaan demarivaltuutettu ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja kuvailee upeaksi merenrantakaupungiksi, josta löytyvät Suomen hienoimmat puistot ja virkistysalueet.

– Kotka on tulevaisuudessa vetovoimainen matkailukaupunki, jonne ihmiset tulevat ihastelemaan jokivartta, merenrantoja ja saaristoa sekä hienoa kulttuuritarjontaa, hän visioi.

Heikkilä kuuluu nyt Kotkan suurimpaan valtuustoryhmään. SDP:llä on hallussaan kuusitoista paikkaa. Vaaleissa puolueen kannatus nousi yli seitsemän prosenttia – kolmeenkymmeneen prosenttiin. Heikkilä kertoo, että hänelle on aina ollut tärkeää päästä vaikuttamaan epäkohtiin ja kehittämään ihmisten arkea helpottavia toimia.

– Uskon, että teen päätöksiä tutkitun tiedon, kuntalaisten parhaan ja taloudellisen tilanteen huomioon ottaen. Olen myös rohkea, enkä pelkää haasteita. Minua on helppo lähestyä ja minulla on hyvät verkostot, joita en pelkää käyttää hyväksi päätöksenteossa, hän kuvailee itseään päättäjänä.


Haasteita ja kehityskohteita

Kotihoidon hoitotyön vastaavana työskentelevä Heikkilä haluaa vaikuttaa ennaltaehkäisevän työn kehittämiseen. Hän muistuttaa, että nuorten ja perheiden pahoinvointi kasvaa alati, ja korjaavaan sosiaali- ja terveydenhoitoon kuluu entistä enemmän rahaa ja voimavaroja.

–Päihde- ja mielenterveystyössä tarvitaan vahvaa ennaltaehkäisevää toimintaa kaikilla sektoreilla, alkaen varhaiskasvatuksesta ja päättyen vanhustenhoitoon, Heikkilä sanoo.

Kotkan tulevaisuuden haasteena on Heikkilän mukaan korkean työttömyyden lisäksi se, että nuoret muuttavat pois paikkakunnalta.

– Koulutustarjonta on suppeaa ja tähän haluan muutosta. Kunnan elinvoimaisuus ja vetovoimaisuus ovat tärkeitä asioita, jos halutaan työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja joilla hyvät palvelut kuntalaisille kustannetaan.

 

Positiivisesti ja kuunnellen

Kehittämisen ja uudistamisen haasteeksi nousee Heikkilän mukaan usein kuitenkin ihmisten pessimismi ja muutosvastarinta. Asennemuutos olisi paikallaan.

– Negatiivisuus kasvattaa vain pahoinvointia. Ihmisten pitäisi oppia sietämään erilaisia mielipiteitä. Jos hyväksyisimme muiden erilaiset mielipiteet ja alistuisimme aidolle dialogille ”vastapuolen” kanssa, saisimme paljon enemmän aikaan.

Jos hän saisi korjata yhden asian päätöksenteossa, olisi valinta selvä:

–Ihmisellä on kaksi korvaa ja kaksi silmää, mutta vain yksi suu. Siksi meidän pitäisi kuunnella ja nähdä enemmän kuin tuottaa omaa puhetta, siis pyrkiä aitoon kuntalaisten kuulemiseen!

 

Hiljalleen lämmennyt päättäjä

Vaikka Heikkilä on toiminut kuntapäättäjänä vasta muutaman kuukauden, on kokemusta kertynyt erinäisistä kokouspöydistä. Sairaanhoitajaliiton hallituksen jäsenyys, Palvelutaloyhdistys Koskenrinteen puheenjohtajuus sekä elämäntapayhdistyksen puheenjohtajuus ovat antaneet pohjaa valtuustossa vaikuttamiseen. Luottamustehtävät kasvattivat uskoa omiin kykyihin päättäjänä ja ajatus kuntapolitiikkaan lähtemistä lämpeni hiljalleen.

Olen aina halunnut olla heikomman puolella ja taistella eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan

 

Heikkilä on neljännen polven sosialidemokraatti. Hänelle selvisi hiljattain, että hänen oman isoisänsä isä on ollut aikoinaan perustamassa ensimmäistä paikallisyhdistystä. Kotona puolisokin ymmärtää vaikuttamisen palon, sillä hän toimii Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

– Olen aina halunnut olla heikomman puolella ja taistella eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan, joten siksi SDP!

Heikkilä uskoo saaneensa vaaleissa ääniä monenkirjavalta äänestäjäjoukolta.

– Uskon, että minua on äänestänyt joukko ihmisiä, jotka eivät ole profiloituneet sosialidemokraatteina vaan minua on äänestetty tietäen, että puutun rohkeasti epäkohtiin ja vien asioita eteenpäin.
 

Omakuva -juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta. Juttusarjan alkuun esittelyssä uusia valtuutettuja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat