Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Omakuva – Emma Haapasaari: ”Olen vahvojen naisten kasvattama”

Neljännen polven demari, 29-vuotias Emma Haapasaari Kokkolasta on kirjaimellisesti työväentalon kasvatti. Kotona on aina puhuttu politiikkaa niin joulupöydässä kuin syntymäpäivilläkin. Se on ollut hän mukaansa arkipäiväistä ja Kokkolan työväentalo on ollut Haapasaaren perheelle kuin toinen koti.

Johanna Autio

Demokraatti / Pohjanmaa

– Olen vahvojen naisten kasvattama. Ihailen suunnattomasti äitiäni sekä edesmennyttä mummuani. Molemmat itsenäisiä naisia, jotka ovat uskaltaneet tuoda mielipiteensä esiin. Naisia, jotka ovat uskaltaneet tarvittaessa olla eri mieltä ja olla heikomman puolella, Haapasaari kertoo herkistyen.

Haapasaaren mukaan juuri näistä edellä mainituista lähtökohdista hänellä kumpuaa suunnaton kunnioitus erityisesti SDP:n vahvoille naisille Miina Sillanpäälle, Tarja Haloselle, Jutta Urpilaiselle ja Sanna Marinille.

– Ihmisten välinen tasa-arvo, solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus. Siinä on ne arvot, miksi SDP on myös minun puolueeni. Myös ay-aktiivina työntekijöiden oikeudet ovat minulle tärkeitä, vaatemyyjä, valtakunnallinen pääluottamusmies ja PAMin hallituksen jäsenenä toimiva Haapasaari sanoo.

Nuoresta iästään huolimatta Emma Haapasaari on saanut vastuulleen merkittäviä tehtäviä politiikan saralla. Kokkolassa hän johtaa kunnallisjärjestöä ja piiritasolla hän osallistuu vahvasti Pohjanmaan Sosialidemokraattien työhön, tällä hetkellä piirin varapuheenjohtajana. Piirihallituksen työ on hänen mukaansa ollut hyvin mukavaa ja mielenkiintoista.

– Piirihallituksessa pääsee ikään kuin näköalapaikalta politiikan tekemiseen koko vaalipiirin alueella. Siellä kuulee säännöllisesti kolmen maakunnan terveiset ja pääsee vaikuttamaan koko Pohjanmaan piiriä koskeviin linjauksiin ja toimintaan, hän kertoo.

Kuntapolitiikassa päätöksiä tehtävä pitkällä tähtäimellä

Emma Haapasaari innostui ammattikorkeakoulussa opiskellessaan opiskelijakuntatoiminnasta ja sai sieltä vaikuttamisen kipinän.

– Kun työpaikka löytyi opintojen jälkeen kotikaupungista ja jääminen Kokkolaan tätä kautta varmistui, uskalsin vastata pyyntöihin lähteä ehdolle kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa vuonna 2017, Haapasaari muistelee.

Hänelle kotikaupunki Kokkolassa parasta on sen sopiva koko sekä meren läheisyys. Suomen 22. suurimmassa kaupungissa on kaikkea, mitä hyvässä arjessa hänen mukaansa tarvitaan.

– Koulutusmahdollisuuksia on ja teollisuus luo työpaikkoja. Pyörällä pääsee melkein joka paikkaan, palvelut on lähellä sekä kulttuuria ja muitakin tapahtumia löytyy laajalti. Ja kaikki liki merta, kotipaikkarakkautta vahvasti tunteva Emma Haapasaari kertoo.

Ensimmäisissä kuntavaaleissaan hän ei vielä valtuutetuksi asti noussut, mutta Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan maakunnan kehittämiseen nuori kuntapäättäjä pääsee vaikuttamaan muun muassa Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän hallituksen varapuheenjohtajana ja Kokkolan kaupunginhallituksen varajäsenenä.

– Kuntapolitiikan keskeisin haaste on tällä hetkellä talous, eikä vain meillä Kokkolassa. Koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja sote-palveluiden kehittämistä on kuitenkin jatkettava. Taloushaasteiden keskellä tulee myös huolehtia veto- ja pitovoimasta sekä työpaikkojen säilymisestä ja hyvinvointia tukevista vapaa-ajanpalveluista, Haapasaari sanoo.

– Ratkaisu ongelmien keskellä ei ole yksipuolistaminen, yksityistäminen tai hetkellisten positiivisten mielikuvien luominen. Päätöksiä on tehtävä pitkällä tähtäimellä, hän painottaa.

Hyvin sosiaalinen ja puhelias Emma Haapasaari rentoutuu harrastustensa parissa. Kuntosalilla käynti ja lenkkeily sekä askartelu, leipominen ja käsityöt ovat hänelle mieluista puuhaa. Kotona kannustaa miesystävä ja kissa.

Aikaavievin harrastus eli politiikka saa Haapasaarelta kuitenkin vahvan suosituksen.

– Jos vähänkään politiikka tai ehdokkuus kuntavaaleissa kutkuttaa, kannattaa lähteä mukaan. Politiikan kautta saa elämäänsä laajan verkoston erilaisia ihmisiä ja mahtavia tyyppejä. Ja pääsee oikeasti vaikuttamaan, Emma Haapasaari innostaa.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään aktiivisia demaritoimijoita Pohjanmaalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE