Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Omat linjat ja lupaukset lentävät romukoppaan alta aikayksikön” – Li Anderssonilta kovaa kritiikkiä Säätytalon suuntaan

LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 20. toukokuuta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvosteli voimakkaasti puoluevaltuustossa pitämässään linjapuheessa hallitusneuvotteluista Säätytalolta kantautuneita tietoja vanhustenhoidon leikkauksista. Hän nosti esiin hoitajamitoituksen kohtalon.

Demokraatti

Demokraatti

– Eilen saimme lukea, kuinka kokoomus ja perussuomalaiset neuvottelevat tiukennetun hoitajamitoituksen lakkauttamisesta. Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7 on ensimmäisiä rakenteellisia parannuksia mitä tässä maassa on tehty vanhuspalveluiden laatuun ja hoitajien jaksamiseen kymmeniin vuosiin, Andersson sanoi.

– Kysyn teiltä, Petteri Orpo ja Riikka Purra, oletteko tosiaan valmiita pettämään ne lupaukset, jotka myös te olette antaneet Suomen ikäihmisille ja heidän parissa työskenteleville? Oletteko jo unohtaneet vanhustenhoivan räikeät epäkohdat ja ikäihmisten epäinhimillisen kohtelun, jotka toimivat kimmokkeena hoitajamitoituksen säätämiselle? Andersson kysyi.

Hän huomautti puheessaan, kuinka perussuomalaiset kritisoivat edellistä hallitusta siitä, että hoitajamitoitus astui voimaan liian myöhään, ja esitti alun perin 0,7-hoitajamitoituksen toteuttamista heti elokuussa 2020.

– Mikäli perussuomalaiset hallitusneuvotteluissa päätyvät perumaan tämän mitoituksen kokonaan, lienee se jopa perussuomalaisessa mittakaavassa takinkäännön ennätys. Tässä nähdään miten perussuomalaiset toimivat valtaa saatuaan. Omat linjat ja lupaukset lentävät romukoppaan alta aikayksikön.

Anderssonin mukaan 0,7-mitoituksen peruminen tarkoittaisi 240 miljoonan leikkausta vanhuspalveluihin. Se kohdistuisi suoraan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin ikäihmisiin, ja niihin hoitajiin, jotka heistä huolehtivat, hän sanoi.

Vasemmistoliitto katsoo, että mitoitus on ollut tärkeä viesti alan ammattilaisille siitä, että työolot vanhustenhuollossa tulevat paranemaan.

– Nyt Säätytalolta on lentämässä kylmä märkä rätti hoitajien kasvoille, Andersson kiteytti.

”Opposition ja kansalaisyhteiskunnan on syytä pysyä hereillä.”

ANDERSSON ennakoi linjapuheessaan myös muita rakenteilla olevan hallituksen mukanaan tuomia uhkia.

– Tulevan oikeistohallituksen voi ennakoida tuovan mukanaan myös jäätäviä työmarkkinalinjauksia. Sipilän oikeistohallitus teki mittavia tulonsiirtoja työntekijöiltä työnantajille kiky-maksuilla ja leikkaamalla lomarahoja julkiselta sektorilta. Tuleva hallitus taas voi pahimmillaan uhata koko suomalaista työmarkkinajärjestelmää ja hyvinvointimallia riippuen siitä, miten se lähtee murentamaan nykyistä sopimusjärjestelmäämme.

Andersson totesi puheessaan, että paikallinen sopiminen on kannatettavaa, kun on sopimisesta kyse.

– Jos taas murennetaan kaikki vähimmäisehdot sen edistämisessä ei kyse ole sopimisesta vaan sanelusta. Yksilötasolla samasta neuvotteluaseman heikentämisestä on kyse, jos ansiosidonnaista leikataan, omavastuupäivien määrä lisätään ja työssäoloehtoa kiristetään.

Andersson nostaa esiin, että pahimmillaan hallitus uhkaa myös lakko-oikeutta ainakin tukilakkojen osalta. Hän muistuttaa, että ne ovat tärkeä keino osoittaa tukea sellaisille ammattiryhmille, joiden oma lakkovoima ei ole riittävän vahva.

– Tämän kanssa koko opposition ja kansalaisyhteiskunnan on syytä pysyä hereillä hallituksen alkuaskeleista lähtien.

Andersson huomautti myös, että kokoomus haluaa edelleen alentaa rikkaiden veroja ja leikata mittavasti palveluista ja sosiaaliturvasta.

– Rikkaat saavat enemmän, köyhät vähemmän. Sitä oikeistolainen politiikka tarkoittaa, ja se on Petterin ja kumppaneiden oma valinta, hän summasi.

PUHEESSAAN Li Andersson perkasi myös kevään eduskuntavaalien tulosta. Hän arvioi vasemmistoliiton heikon tuloksen johtuneen siitä, että entistä useampi liikkuva äänestäjä siirtyi SDP:n leiriin. Tästä kielii Anderssonin mukaan vasemmistoliiton että vihreiden hyvin heikko tulos nimenomaan vaalipäivänä.

Andersson arvioi, ettei vasemmistoliitto onnistunut riittävän hyvin rakentamaan viestiä, jolla olisi kirkastettu nimenomaan vasemmistoliiton roolia ja tarpeellisuutta.

– Emme myöskään onnistuneet viestimään äänestäjille, miksi niin sanottu taktinen äänestäminen ei toimi Suomen vaalijärjestelmässä.

Andersson totesi, että punavihreiltä puolueilta siirtyi paikkoja oikeistopuolueille SDP:n saadessa vain kolme lisäpaikkaa. Samalla vihreät ja vasemmistoliitto menettivät yhteensä kaksitoista paikkaa ja mahdollisuus punavihreän hallituspohjan jatkolle kuopattiin, Andersson analysoi.

– Demareiden strategia haalia ääniä muilta punavihreiltä puolueilta oli toisin sanoen lopulta huono myös demareille itselleen. Kiinnostavaa onkin nähdä, aiotaanko SDP:ssä käydä yhtään mitään kriittistä analyysiä heidän oman strategiansa vaikutuksista, Andersson sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE