Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

OM:ltä lausunto turpo-neuvonantajasta: virka täytettäisiin pääministerikaudeksi kerrallaan

Oikeusministeriö esittää harkittavaksi mallia, jossa pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan virka täytettäisiin aina pääministerin toimikaudeksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Asia käy ilmi lausunnosta, jonka oikeusministeriö on antanut valtioneuvoston kanslialle.

Pääministerille suunnitellaan omaa turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa. Viran perustaminen on parhaillaan valmisteilla valtioneuvoston kansliassa.

Oikeusministeriö kiinnittää huomiota siihen, että asetusluonnoksen mukaan pääministeri voisi osoittaa neuvonantajan tehtävät kokonaan ”muun ministeriön tai puolustusvoimien tehtävään määräämän tai komentaman” virkamiehen hoidettavaksi. Tämä poikkeaa yleisestä virkamiesoikeudellisesta sääntelystä.

Oikeusministeriö pitää järjestelyä niin epätyypillisenä, että se esittää jatkovalmistelussa harkittavaksi yhden pääministerikauden mallia.

-  Vaikka samanlainen määräys on otettu asetukseen aiemmin valtioneuvoston turvallisuusjohtajan osalta, se on niin epätyypillinen, että oikeusministeriö esittää jatkovalmistelussa harkittavaksi mallia, jossa neuvonantajan virka täytettäisiin aina pääministerin toimikaudeksi, lausunnossa kirjoitetaan.

SISÄMINISTERIÖ katsoo omassa lausunnossaan, että asiassa pitäisi edetä avoimella rekrytoinnilla kuten muissakin virkatäytöissä.

-  Tehtävän yhteyteen perustettavaan yksikköön voisi olla mahdollisuus tulla virkakiertoon muista keskeisistä ministeriöistä, sisäministeriön lausunnossa todetaan.

Oikeusministeriöllä ei ole lausuttavaa tehtävän tarpeellisuudesta ja resurssien kokonaismitoituksesta.

Tasavallan presidentin kanslia (TPK) ja ulkoministeriö ovat lausuneet, etteivät näe tarvetta pääministerin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan viralle. TPK:n mukaan ehdotus perustunee todennäköisesti erheelliseen olettamukseen poliittista ohjausta vaativien Nato-asioiden merkittävästä ja jatkuvasta kasvusta.

Asetusta neuvonantajan tehtävästä perustellaan Nato-jäsenyyden luomalla uudella tilanteella.

Oikeusministeriö kiinnittää huomiota siihen, että asetusluonnoksesta lausumiseen varattu aika on poikkeuksellisen lyhyt eikä säännönmukaista lyhyempää lausuntoaikaa ole muistiossa perusteltu, vaikka säädösvalmistelua koskevat ohjeet sitä edellyttäisivät.

Asetuksen olisi määrä astua voimaan jo maaliskuun alussa.

Uutista täydennetty klo 12.20

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE