Turva – Hymy

”On aika tehdä jotain, eikä enää voi vain soittaa suuta” – työttömien kurittaminen oli viimeinen niitti palkansaajaliitoille

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Palkansaajajärjestö SAK:n hallituksen kokouksessa tammikuussa on luvassa tiukka keskustelu niin sanotusta ”aktiivimallista”. Liittojohtajat eivät sulje mitään vaihtoehtoja pois.

– Jos poliittisia lakkoja tulee, niihin on mahdollisuus myös meidän osalta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

– Viestejä tulee jäseniltä ja aktiiveilta, että on aika tehdä jotain eikä enää voi vain soittaa suuta, kun hallitus kurittaa heikoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevia.

Teollisuusliiton valtuusto velvoitti jo ennen joulua liiton valmistautumaan poliittisiin lakkoihin halituksen ajamaa mallia vastaan.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto viittaa nopeasti nimiä keräävään kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan työttömiä kurmuttavan mallin perumista.

– Jos kansalaisaloite ei herätä hallituksen uudelleenarviointikykyä, sitä täytyy varmaan herätellä muulla tavalla, Aalto sanoo.

Kansalaisaloite työttömyysturvalain muutoksen kumoamiseksi on kerännyt torstai-iltapäivään mennessä yli 37 000 kannatusilmoitusta. Kansalaisaloitteen pitää saada 50 000 allekirjoitusta, jotta eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväksi.

– Ajattelin itsekin allekirjoittaa aloitteen, kun palaan joululomalta töihin. Kehotan kaikkia allekirjoittamaan sen, Aalto sanoo STT:lle.

– Jos kansalaisaloite ei herätä hallituksen uudelleenarviointikykyä, sitä täytyy varmaan herätellä muulla tavalla, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo. (Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa)

Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että palkansaajaliike punnitsee vastatoimia yhdessä.

– Toivon, että radikaaleihin toimiin ei ryhdytä, mutta se kai edellyttäisi hallitukselta uudelleenharkintaa, Selin sanoo.

Hänen mukaansa mallissa on paljon ongelmallisia kohtia, jotka eivät voi toimia.

Riku Aalto kehottaa kaikkia allekirjoittamaan kansalaisaloitteen.

Eduskunta hyväksyi kiistellyn ”aktiivimallin” viime viikolla hallituspuolueiden äänillä.

Mallissa on kyse työttömyysturvalain muutoksesta, joka leikkaa työttömyyskorvausta, jos työtön ei ole ollut osa-aikatöissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin. Jos työtön ei osoita vaadittavaa aktiivisuutta, työttömyysetuus heikkenee 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi.

Liittojohtajat kritisoivat, että kaikkialla Suomessa työllistämispalveluita ei pystytä tarjoamaan eikä vaadittuja työpätkiä löydy kaikille työttömille. Heidän mukaansa hallitus ei noudata kilpailukykysopimusta, jonka mukaan hallitus ei tee leikkauksia työttömyysturvaan ja työelämään liittyvät asiat valmistellaan kolmikantaisesti.

– Jos hallitus olisi ilmoittanut etukäteen 4,65 prosentin leikkauksesta työttömyysturvaan, mitään kikyä ei olisi syntynyt, Aalto sanoo.

Liittojohtajien mukaan aktiivimalli onkin suunnattu työttömyysturvan leikkaamiseen. SAK ei aktiivimallia hyväksynyt, mutta SAK:n hallituksessa keskusteltiin mallista jo valmistelun aikana.

– Hyvä kysymys on, että olisiko pitänyt herätä. SAK:n hallituksessa ei kovin monella taholla ollut valmiuksia tai halua aktiiviseen käsittelyyn, kun malli oli valmistelussa, Aalto sanoo.

Palvelualojen ammatiliitto PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan palkansaajaliike punnitsee vastatoimia yhdessä. (Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen)

Lisäkierroksia tammikuun työmarkkinapöytiin tuovat vielä auki olevat liittokierrokset, kun samoihin aikoihin esimerkiksi palvelualan ja julkisen sektorin työntekijöille neuvotellaan palkankorotukset ja muut ehdot.

Selinin mukaan aktiivimalli on kuitenkin hallituksen eikä työnantajajärjestöjen asia. Myös Niemi-Laine sanoo, että kritiikki ei ole kohdistettu työnantajia kohtaan.

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.