Politiikka

”On aika tehdä jotain, eikä enää voi vain soittaa suuta” – työttömien kurittaminen oli viimeinen niitti palkansaajaliitoille

Lehtikuva / Vesa Moilanen
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Palkansaajajärjestö SAK:n hallituksen kokouksessa tammikuussa on luvassa tiukka keskustelu niin sanotusta ”aktiivimallista”. Liittojohtajat eivät sulje mitään vaihtoehtoja pois.

– Jos poliittisia lakkoja tulee, niihin on mahdollisuus myös meidän osalta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

– Viestejä tulee jäseniltä ja aktiiveilta, että on aika tehdä jotain eikä enää voi vain soittaa suuta, kun hallitus kurittaa heikoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevia.

Teollisuusliiton valtuusto velvoitti jo ennen joulua liiton valmistautumaan poliittisiin lakkoihin halituksen ajamaa mallia vastaan.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto viittaa nopeasti nimiä keräävään kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan työttömiä kurmuttavan mallin perumista.

– Jos kansalaisaloite ei herätä hallituksen uudelleenarviointikykyä, sitä täytyy varmaan herätellä muulla tavalla, Aalto sanoo.

Kansalaisaloite työttömyysturvalain muutoksen kumoamiseksi on kerännyt torstai-iltapäivään mennessä yli 37 000 kannatusilmoitusta. Kansalaisaloitteen pitää saada 50 000 allekirjoitusta, jotta eduskunta ottaa aloitteen käsiteltäväksi.

– Ajattelin itsekin allekirjoittaa aloitteen, kun palaan joululomalta töihin. Kehotan kaikkia allekirjoittamaan sen, Aalto sanoo STT:lle.

– Jos kansalaisaloite ei herätä hallituksen uudelleenarviointikykyä, sitä täytyy varmaan herätellä muulla tavalla, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo. (Kuva: Lehtikuva/Roni Rekomaa)

Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että palkansaajaliike punnitsee vastatoimia yhdessä.

– Toivon, että radikaaleihin toimiin ei ryhdytä, mutta se kai edellyttäisi hallitukselta uudelleenharkintaa, Selin sanoo.

Hänen mukaansa mallissa on paljon ongelmallisia kohtia, jotka eivät voi toimia.

Riku Aalto kehottaa kaikkia allekirjoittamaan kansalaisaloitteen.

Eduskunta hyväksyi kiistellyn ”aktiivimallin” viime viikolla hallituspuolueiden äänillä.

Mallissa on kyse työttömyysturvalain muutoksesta, joka leikkaa työttömyyskorvausta, jos työtön ei ole ollut osa-aikatöissä, toiminut yrittäjänä tai osallistunut työllistämispalveluihin. Jos työtön ei osoita vaadittavaa aktiivisuutta, työttömyysetuus heikkenee 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi.

Liittojohtajat kritisoivat, että kaikkialla Suomessa työllistämispalveluita ei pystytä tarjoamaan eikä vaadittuja työpätkiä löydy kaikille työttömille. Heidän mukaansa hallitus ei noudata kilpailukykysopimusta, jonka mukaan hallitus ei tee leikkauksia työttömyysturvaan ja työelämään liittyvät asiat valmistellaan kolmikantaisesti.

– Jos hallitus olisi ilmoittanut etukäteen 4,65 prosentin leikkauksesta työttömyysturvaan, mitään kikyä ei olisi syntynyt, Aalto sanoo.

Liittojohtajien mukaan aktiivimalli onkin suunnattu työttömyysturvan leikkaamiseen. SAK ei aktiivimallia hyväksynyt, mutta SAK:n hallituksessa keskusteltiin mallista jo valmistelun aikana.

– Hyvä kysymys on, että olisiko pitänyt herätä. SAK:n hallituksessa ei kovin monella taholla ollut valmiuksia tai halua aktiiviseen käsittelyyn, kun malli oli valmistelussa, Aalto sanoo.

Palvelualojen ammatiliitto PAMin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan palkansaajaliike punnitsee vastatoimia yhdessä. (Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen)

Lisäkierroksia tammikuun työmarkkinapöytiin tuovat vielä auki olevat liittokierrokset, kun samoihin aikoihin esimerkiksi palvelualan ja julkisen sektorin työntekijöille neuvotellaan palkankorotukset ja muut ehdot.

Selinin mukaan aktiivimalli on kuitenkin hallituksen eikä työnantajajärjestöjen asia. Myös Niemi-Laine sanoo, että kritiikki ei ole kohdistettu työnantajia kohtaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat