Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”On asioita, joiden pitäisi olla vaalitaktiikan yläpuolella” – SDP:stä vetoomus kokoomukselle, myös oma nuorisopiiri kiukkuisena

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Omantunnon kysymys vai ei? Kokoomuksen linja translaista herättää ihmetystä ja tuohtumusta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mia Laiho (kok.) kertoi tänään, että translaki onkin puolueelle omantunnon kysymys – huolimatta kokoomuksen puoluekokouksen myönteisestä linjauksesta translain uudistusta kohtaan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen totesi myöhemmin, ettei tällaista ryhmäpäätöstä ole ainakaan vielä tehty.

– Kyllähän tämä tällainen omantunnonkysymys on, jokainen tekee äänestyspäätöksen itse, hän kuitenkin ilmoitti.

Toimikaa oikein ja arvojenne mukaisesti.

SDP:n ruotsinkielisen piirin FSD:n puheenjohtaja Dimitri Qvintus muistuttaa kokoomuslaisia perusasioista, vaikka eduskuntavaalit lähestyvätkin.

– Kyllä, vaalit on tulossa ja jokainen puolue haluaa voittaa ne. Pitää miettiä kohderyhmiä, pitää pohtia minnepäin kannatus vuotaa ja millä tavalla saisi liikkuvat äänestäjät puolelleen. Ymmärrän tämän.

– Mutta on asioita, joiden pitäisi olla vaalitaktiikan yläpuolella. Ihmisoikeudet ja tasavertaisuus ovat sellaisia asioita. Ne ovat tärkeämpiä kuin seuraavan gallupin etumerkki, Qvintus kirjoittaa Facebookissa.

Hän muistuttaa, että kokoomuksen arvoihin on kuulunut puolustaa yksilönvapautta ja ihmisten oikeutta olla oma itsensä. Qvintus vetoaakin kokoomuksen johtoon, ja erityisesti puolueen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniin:

– Toimikaa puolueenne linjan mukaisesti ja äänestäkää sosiaali- ja terveysvaliokunnassa translakiesityksen puolesta. Toimikaa oikein ja arvojenne mukaisesti.

MYÖS Helsingin kokoomusnuoret vaatii, että puolueen kansanedustajien on noudatettava puolueen virallista kantaa ja äänestettävä translain hyväksymisen puolesta.

Kokoomuksen puoluekokouksessa vuonna 2018 on hyväksytty kolme eri aloitetta, joissa vaaditaan translain uudistamista.

– Ei ole hyväksyttävää, että kun uudistusta viimeinkin ollaan tekemässä, sitä jarrutetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja äänestykseen ollaan mahdollisesti suhtautumassa omantunnon kysymyksenä, Helsingin kokoomusnuorten puheenjohtaja Oliver Leivo toteaa tiedotteessa.

Nuorisojärjestön mielestä nykyinen translaki sotii rajusti yksilön itsemääräämisoikeutta vastaan.

– On uskomatonta, että maassa, joka on tasa-arvon kärkimaita, poljetaan ihmisoikeuksia edellyttämällä sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona lisääntymiskyvyttömyyttä, täysi-ikäisyyttä sekä psykiatrin lausuntoa, kokoomusnuorten liittohallituksen jäsen Mona Leino huomauttaa.

Hän muistuttaa, että Suomi on saanut translaista huomautuksen muun muassa Euroopan komissiolta ja myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä loukkaa ihmisoikeuksia.

Myös ihmisoikeusjärjestö Seta vetoaa erityisesti kokoomukseen.

– Olemme toistuvasti kiirehtineet translain uudistusta ja vedonneet puolueisiin, ettei translaki jäisi älleen kerran poliittisen valtataistelun jalkoihin.Vetoamme nyt etenkin kokoomukseen, että se osoittaisi aidosti olevansa ihmisoikeuksien ja yksilön vapauden puolella ja tukisi hallituksen esitystä ehdoitta, Setan puheenjohtaja Pekka Rantala toteaa tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE