Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”On kiva olla kotona” – Floridassa oppilaat ja opettajat palasivat kouluun ensimmäistä kertaa joukkoampumisen jälkeen

Kuva: Lehtikuva
Surijoita koululla 23. helmikuuta 2018.

Yhdysvalloissa Floridassa Marjory Stoneman Douglasin koulun oppilaat ja opettajat saapuivat sunnuntaina kouluun ensimmäistä kertaa koulussa tapahtuneen joukkoampumisen jälkeen.

Noin puolitoista viikkoa sitten ystävänpäivänä tehdyssä kouluampumisessa kuoli 17 ihmistä. Teosta epäillään 19-vuotiasta koulun entistä oppilasta.

Koulu alkaa maanantaina, mutta oppilaitos piti sunnuntaina vapaaehtoisen orientaatiopäivän. Koululle saapuneet ihmiset lohduttivat toisiaan ja osa vaati nopeita toimia aseväkivallan tunnistamiseksi.

Orientaatioon osallistujat kuvailivat kouluun saapumista pelottavaksi ja musertavaksi.

– Kuvittele, että olet ollut lento-onnettomuudessa ja sen jälkeen sinun pitäisi mennä samaan lentokoneeseen joka päivä ja lentää jonnekin muualle – se ei ole enää koskaan samanlaista, sanoi David Hogg ABC-televisiokanavalle.

Hän on yksi ampumisesta selviytyneistä.

Yksi opettajista kertoo NPR-radiokanavalle, että luokkahuone oli juuri siinä järjestyksessä kuin ampumisen aikaan. Muistivihot olivat jääneet pöydälle ja kalenteri oli edelleen helmikuun 14. päivän kohdalla. Palaaminen oli opettajalle niin kova paikka, että hän lähti pois.

Vaikka kouluun paluu oli monelle rankkaa, se oli myös askel eteenpäin ampumisen jälkeen. Esimerkiksi opiskelija Cameron Kask tviittasi kuvan kampukselta ja kirjoitti: ”On kiva olla kotona”.

Opiskelija Michelle Dittmeier sanoi ABC-uutiskanavalle, että hänen kaikki kaverinsa ovat paikalla, joten hän tuntee, ettei hän ole tilanteessa yksin.

Keskustelua aiheesta

Pohjois-Koreasta keskustellaan tänään Helsingissä – osanottajat, paikka ja asialista hämärän peitossa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-hon vieraili äskettäin Ruotsissa.

Pohjois-Koreasta keskustellaan tänään kaikessa hiljaisuudessa Helsingissä. Suomen ulkoministeriö on vahvistanut, että Helsingissä järjestetään tapaaminen, jossa on mukana Pohjois-Korean valtuuskunta, mutta ei ole kertonut sen osanottajista tai asialistasta.

Ministeriön mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole korkean poliittisen tason tapaaminen.

STT kertoi eilen, että tapaamispaikkana olisi Japanin suurlähetystö Helsingissä. Japanin suurlähetystö on tänään kiistänyt tiedon. Suurlähetystön mukaan sillä ei ole mitään tekemistä tapaamisen kanssa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että Pohjois-Korean ulkoministeriön Pohjois-Amerikan osaston varapääjohtaja Choe Kang-il on nähty Pekingin lehtokentällä nousemassa Suomen-koneeseen. AFP perustaa tietonsa useisiin paikallisiin medioihin. AFP:n mukaan Choe tapaa Suomessa Yhdysvaltojen entisen Etelä-Korean-lähettilään Kathleen Stephensin.

Ruotsi vaitonainen keskusteluista

Ruotsissa saatiin eilen päätökseen kolme päivää kestäneet Pohjois-Korea-neuvottelut. Ruotsin ulkoministeriö ei ole kommentoinut sitä, oliko keskusteluissa esillä Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin mahdollinen tuleva tapaaminen.

Ministeriön mukaan ulkoministeri Margot Wallströmin ja hänen pohjoiskorealaisen kollegansa Ri Yong-hon keskustelut keskittyivät lähinnä turvallisuustilanteeseen Korean niemimaalla.

– Ulkoministerit keskustelivat mahdollisuuksista ja haasteista diplomaattisten ponnistelujen jatkamiseksi, jotta konfliktiin saataisiin rauhanomainen ratkaisu, ministeriö sanoi lehdistötiedotteessaan.

Pohjois-Korean valtiollisen KCNA-uutistoimiston mukaan Tukholmassa keskusteltiin ”kahdenvälisistä suhteista ja muista yhteisistä huolenaiheista”.

Ruotsilla on poikkeuksellisen pitkät diplomaattisuhteet eristäytyneeseen maahan. Ruotsi avasi suurlähetystön Pohjois-Koreaan vuonna 1975 ensimmäisenä länsimaana. Lähetystö edustaa Pohjois-Koreassa myös Yhdysvaltoja.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta