Politiikka

”On psyykkisesti raskasta, kun ei aina voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi” – kansanedustaja tutustui teemaviikon aikana kuuteen päiväkotiin

Jukka-Pekka Flander
Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
Merja Mäkisalo-Ropponen.

Eduskunta on järjestänyt yhteistyössä Kuntaliiton ja Lastentarhanopettajaliiton kanssa Kansanedustajat päiväkodeissa –teemaviikon (21.8.–1.9.).

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on vieraillut teemaviikon aikana kuudessa päiväkodissa tutustuen päiväkotien toimintaan, lapsiryhmiin, henkilökuntaan ja vanhempiin.

 –  Päiväkodeissa tarvitaan moniammatillisia työryhmiä; lastentarhanopettajia, sosionomeja ja lähihoitajia. Meillä on laadukasta varhaiskasvatusta ja erittäin ammattitaitoista henkilökuntaa, toteaa Mäkisalo-Ropponen.

Tilanne eri päiväkodeissa vaihtelee paljon.

– Huolestuttavaa kuitenkin on, että lähes kaikki päiväkodeissa tapaamani ammattilaiset ja vanhemmat olivat huolissaan kasvaneista lapsiryhmistä ja siitä, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden poistumisen myötä toiminnasta on tullut levottomampaa, hän sanoo.

Sosiaalisten taitojen oppiminen vaatii pysyviä ihmissuhteita, siksi lapsiryhmien pysyvyys on tärkeää.

– Suuri osa lapsista varmasti pärjää isossakin ryhmässä, mutta on paljon lapsia, joille suuri ryhmä on psyykkisesti raskas. Suuressa ryhmässä ei myöskään ole aikaa pitää lapsia riittävästi sylissä ja erityisesti hiljaiset lapset saattavat jäädä liian pienelle huomiolle.

Työntekijöitä uuvuttaa ammatti-identiteetin ja todellisuuden välinen ristiriita.

Mäkisalo-Ropponen jatkaa:

– Monien ammattilaisten mukaan uupumusta on aikaisempaa enemmän, sillä työntekijöitä uuvuttaa ammatti-identiteetin ja todellisuuden välinen ristiriita. On psyykkisesti raskasta, kun ei aina voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi.

– Monet eri tahot, kuten Työttömien Keskusjärjestö, ovat vedonneet hallitukseen, että se peruuttaisi varhaiskasvatusoikeuden leikkaukset, jotka kohdistuvat työttömien perheiden lapsiin. Varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus ja päivähoitoon tehdyt säästöt ovat selkeästi lisänneet lasten välistä eriarvoisuutta. Lapsiin panostaminen on paras tulevaisuuden investointi ja siksi on surullista, että säästötoimenpiteet on yhteiskunnassamme kohdistettu lapsiin, Merja Mäkisalo-Ropponen päättää.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat