Politiikka

”On se niin vaikeeta, niin vaikeeta” – Lipponen kertoo Ylellä, miksi ei suostunut valittelemaan pääministerin vaikeaa osaa

Jari Soini
Jari Soini

Entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) perusteli Ylen Ykkösaamussa, miksi ei lähtenyt lähtenyt leikkiin, kun kaikki muut entiset pääministerit antoivat hiljattain Helsingin Sanomille haastattelun pääministerin työstä.

– ”On se niin vaikeeta, niin vaikeeta”. Se ei ihan oikein yleisölle, että joku, joka on pyrkinyt siihen tehtävään, ryhtyy vielä valittamaan, millaista se on. Tämä oli minun lähtökohtani.

Hän heitti piikin myös medialle.

– Ja sekin, että jos sanoo jotakin, ei tiedä, mitä sieltä tulee ulos.

Lipponen ilmaisi myös huolensa suomenruotsalaisuuden ja ruotsin kielen asemasta.

– Sen merkitys on tärkeä muistaa myös tässä 100-vuotisjuhlinnassa. Suomenruotsalaisuus on osa Suomen identiteettiä, hän muistutti.

En usko, että Koivisto olisi ollut kovin innostunut tällaisesta suorastaan hyökkäyksestä.

Hän kiitti tänä vuonna edesmennyttä Mauno Koivistoa, joka antoi hänelle pääministerin mallin. Molemmat korostivat nimenomaan pääministerivuosinaan suomenruotsalaisuuden arvoa.

– Se, että sain olla pääministeri Mauno Koiviston poliittinen sihteeri, oli ratkaiseva elämänvaihe. Häneltä opin, miten pääministerin tehtävää piti hoitaa – miten erottaa olennaiset asiat, Lipponen muistutti.

Hän kritisoi sitä, että yksittäisillä päätöksillä heikennetään suomenruotsalaisten arkea. Lipponen mainitsi Vaasan sairaalan päivystyksen, käräjäoikeuden ja kielikokeen.

– Enpä usko, että Koivisto olisi ollut kovin innostunut tällaisesta suorastaan hyökkäyksestä suomenruotsalaisuuutta vastaan.

 

Lipponen otti kantaa myös Saksan hallituskriisiin, joka näyttäisi olevan ratkeamassa, kun kristillisdemokraatit ja sosialidemokraatit yrittävät saada aikaan yhteistä hallitusta.

– Näyttää siltä, että sosialidemokraatit ovat tulossa järkiinsä. Se on hyvä koko Euroopalle, sillä Saksa on Euroopan ankkurivaltio.

Hän muistutti, että Saksalla ja Suomella on läheinen yhteys muun muassa suhtautumisessa Venäjään.

– Molemmat pyrkivät ottamaan huomioon Venäjän intressit toisin kuin moni muu Euroopan maa. Ennen kaikkea kyse on siitä, että Euroopan pitää mennä eteenpäin ja Suomen täytyy olla vahvasti mukana tekemässä järkeviä ratkaisuja, Lipponen painotti Ylellä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat