Talous

”On vaikea ymmärtää, miten tämä voisi olla oikein” – pörssiyhtiöiden pomot kirnuavat lisää rahaa 13-kertaisesti M. Meikäläiseen verrattuna

Istock
Istock

Tämänviikkoinen uutinen kertoo, että pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ovat nousseet katkeamatta viiden vuoden ajan. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund pitää tulosta sekä odotettuna että mykistävänä.

– Suomalaisten keskiansioihin verrattuna isojen pörssiyhtiöiden palkat ja bonukset nousivat 13-kertaisesta vauhtia. Toistan: 13-kertaista vauhtia! Sund ihmettelee STTK:n blogissaan.

Hän arvioi, että huima palkkojen huima nousu verrattuna Matti ja Maija Meikäläiseen perustuu Suomen talouden kasvuun – myös yhtiöiden tulokset paranivat.

– Sekä Matti, Maija ja toimitusjohtaja ovat kantaneet kortensa kekoon. Yksi saa 13-kertaisen palkinnon toiseen verrattuna. On vaikea ymmärtää, miten tämä voisi olla oikein.

Sund muistuttaa, että taloudessa ei ole kysymys oikeudenmukaisuudesta, vaan vallasta.

– Kansalaisten oikeudenmukaisuuden kokemusta on riipaisevasti – taas kerran – koeteltu. Tämän kaltainen kritiikki sivuutetaan usein kateus-argumentilla.

Hänen mukaansa siitäkin voi olla kyse, mutta ydin on ihan muualla.

– Kuinka suuri osa hyvästä kuuluu kenellekin? Tämän kysymyksen esittäminen ei ammenna kateuden lähteestä.

”Ylettömän avokätisiä järjestelmiä ei kehdata osakkaille esittää.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) asetti Osakkeenomistajien oikeudet -työryhmän, joka on pohtinut toimitusjohtajien palkitsemista. Työryhmä tuli asettaa, koska EU-direktiivi edellyttää suomalaisen lainsäädännön muuttamista. Asialistalla oli myös osakkeenomistajien rooli pörssiyhtiöiden johtajien palkitsemisessa.

Sundin mukaan direktiivi suosittaa vahvasti, että johdon palkitsemisesta päätettäisiin sitovasti yhtiökokouksessa. Toinen mahdollisuus on, että yhtiökokous tekee neuvoa-antavia päätöksiä palkitsemisesta. Työryhmän enemmistö päätyi ”kevyt-versioon”.

– Kuinkas muuten, Sund tuhahtaa.

Hän ei usko, että vaikka osakkeenomistajat ratkaisisivat johdon palkkiot, lopputuloksena olisi välttämättä kansalaisten oikeustajun kannalta oikeudenmukaisempia palkitsemisjärjestelmiä.

Sund tietää, että monissa maissa yhtiökokoukset päättävät jo sitovasti johdon palkoista ja palkitsemisesta. Useimmiten yhtiökokous hyväksyy yhtiön hallituksen tekemän esityksen. Hän pitää selvänä, että päätöksentekopaikka vaikuttaa yhtiön hallituksen tekemän palkitsemisesityksen sisältöön.

– Ylettömän avokätisiä järjestelmiä ei kehdata osakkaille esittää. Hallituksen hyvä veli -verkostossa ne menestyvät paremmin.

Työryhmän esitys on nyt lausunnoilla. Sund ennustaa, että enemmistön kanta voi vielä tulla jyrätyksi.

– Osakkaiden päätösvallan olennainen lisääminen johdon palkitsemisessa olisi pieni, mutta tervetullut uudistus, Ralf Sund kirjoittaa blogissaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat