Politiikka

”Onhan tämä hyvin erikoinen tilanne” – Sipilä: Iranin ydinsopimuksen säilyttäminen EU:n tavoite

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Pääministeri Juha Sipilä.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Pääministeri Juha Sipilä.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Pääministeri Juha Sipilä.

EU-huippukokoukseen osallistuva Juha Sipilä (kesk.) kuvaa Yhdysvaltain irtautumista Iranin ydinsopimuksesta erikoiseksi tilanteeksi.

EU-johtajat arvioivat keskiviikkona Bulgariassa, miten ne voisivat pitää sopimuksen voimassa ja toisaalta suojata eurooppalaisia yrityksiä, jotka toimivat Iranin markkinoilla.

Sipilän mukaan nyt otetaan mittaa myös EU:sta. Sopimuksen säilyttäminen on hänen mukaansa ensimmäinen tavoite. Toisena tavoitteena on mahdollistaa eurooppalaisten yritysten toimiminen Iranissa Yhdysvaltain pakotteista huolimatta.

– Onhan tämä hyvin erikoinen tilanne tämä ydinsopimuksesta irtautuminen. Nyt oikeastaan EU:takin tässä mitataan, että miten pystymme varmistamaan Iranin mukanaolon ja jatkon tälle sopimukselle, se on meidän ensimmäinen tavoitteemme, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan keskustelua on käyty esimerkiksi siitä, voisiko Euroopan investointipankilla olla uudenlainen rooli rahoituksenjärjestäjänä alueella.

dYhdysvallat on kertonut jättävänsä Iranin ydinsopimuksen ja asettavansa jälleen pakotteita. Pakotteiden on pelätty heijastuvan myös eurooppalaisiin yrityksiin, jotka jatkavat liiketoimia Iranin kanssa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat