Politiikka

”Onko 10-vuotias missään tilanteessa niin kypsä?” – kansanedustaja ihmettelee outoa ikärajaa

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Sosiaali- ja terveysministeriö on linjannut, että alaikäisellä on oikeus päättää terveystietojensa näyttämisestä huoltajilleen, jos hänet on terveydenhuollossa arvioitu kypsäksi päättämään omasta hoidostaan.

Valtakunnallinen sähköinen terveydenhuollon asiointipalvelu Omakanta rajaa pois yli 10-vuotiaiden vanhempien mahdollisuuden saada lastensa terveystietoja.

Kansanedustaja Sari Essayah (kd.) pitää ministeriön linjausta 10 vuoden ikärajasta liian matalana.

– Voidaanko 10-vuotiasta pitää missään tilanteessa niin kypsänä, että hän kykenisi päättämään, voivatko häntä koskevat tiedot olla vanhempien saatavilla, Essayah oudoksuu.

Hän jätti aiheesta tänään kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Hän kysyy, voidaanko Omakanta-palvelun 10 vuoden ikärajaa pitää tarkoituksenmukaisena, kun huomioidaan lapsen etu ja kehitystaso.

– Entä jos vanhemmat eivät saa tietoa lapsensa vakavasta sairaudesta? Huoltajalla on velvollisuus pitää huolta lapsesta ja siksi on tärkeää, että terveystiedot ovat huoltajan saatavilla. Terveydenhuollon kommunikaatio vanhempien kanssa on muutenkin tärkeää. Monissa tapauksissa vanhemmalla voi olla lapsesta tietoja, jotka lääkärin pitäisi tietää onnistuneen hoitosuhteen toteutumiseksi, Essayah perustelee.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat