x

Onko autollasi oikea vakuutusyhtiö? – Yksi tälli ei välttämättä vie bonuksia

Kuva: Kari Hulkko

Vuoden alussa voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki on saanut aikaan eroja vakuutusyhtiöiden tarjoamiin bonusjärjestelmiin.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vertailusta ilmenee, että eroja on sekä lähtö- että maksimibonuksissa ja siinä, miten bonuksia menetetään vahinkojen jälkeen.

– Lähtöbonukset vaihtelevat eri yhtiöissä nollasta 40 prosenttiin, ja maksimibonuksissa on eroja, sanoo vakuutusasiantuntija Hanna Salo Finen vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta.

Uusi laki sallii sen, että bonukset voi saada myös talouden kakkosautoon. Vahinkohistorian kerryttämistä ei tarvitse enää aloittaa nollasta joka ajopelin kohdalla.

Jos vahinko sattuu, ovat sen aiheuttamat seuraamukset bonuksille eri yhtiöillä erilaisia. Ensimmäinen tälli ei välttämättä vaikuta bonukseen lainkaan, jos autolla on sitä ennen ajettu riittävän kauan ilman vahinkoja. Tässäkin ehdot vaihtelevat eri yhtiöillä.

Salon mukaan vakuutusasiakkaan kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa aika ajoin, varsinkin nyt kun vakuutusyhtiöt kehittävät tuotteitaan.

– Pelkät bonusprosentit eivät kerro lopputulosta, vaan vasta oman auton vakuutuksen hinta osoittaa edullisuuden, Salo toteaa.

Liikennevakuutusten sisältö ei uuden lain myötä ole muuttunut, vaan niistä korvataan edelleen samoja vahinkoja kuin ennenkin.

Uusi liikennevakuutuslaki ei vaikuta kaskovakutuuksiin.

VR aikoo liittää junamatkaan muitakin liikennemuotoja

Kuva: lehtikuva / teemu salonen

VR rakentaa Suomeen maan kattavat matkaketjut. VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo, että tarkoituksena on pala palalta liittää junamatkaan eri liikennemuotoja ja palveluja.

VR:n mukaan matkaketjujen avulla matkustamisesta tulee sujuvampaa ja huolettomampaa. Matkaketjuja kehitetään useissa Euroopan maissa ja esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa rautatieyhtiöt ovat mukana rakentamassa palveluja.

Pilotit alkavat tänä keväänä. VR on solminut kumppanuuksia jo useiden toimijoiden kanssa. VR:n mukaan liikkuminen palveluna on kokonaisuus, jossa VR voi toimia maan kattavana runko-operaattorina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Helsingin opetusviraston jupakka paisuu – anastetut laitteet myytiin kotimaan markkinoille

Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Helsingin opetusviraston laitetoimitusten epäselvyydet ovat melkein yhdeksän miljoonaa euroa, kertoo poliisi. Tutkittavat laitetilaukset ovat olleet muun muassa tietokoneita, puhelimia ja viihde-elektroniikkaa.

Pääepäiltynä korruptiotutkinnassa on viraston silloinen tietohallintopäällikkö Hannu Suoniemi. Hän työskenteli myöhemmin turvallisuuspäällikkönä, ja opetusvirasto irtisanoi hänet aiemmin tässä kuussa. Poliisi epäilee, että mies on tehnyt, hyväksynyt ja vastaanottanut laitetilaukset.

– Suurin osa laitteista on myyty eteenpäin. Osa rikoshyödystä ja rikoksella viedyistä laitteista on saatu takaisin, kertoo rikostarkastaja, tutkinnanjohtaja Urpo Mäkelä tiedotteessa.

Tutkinnassa on kuulusteltu rikoksesta epäiltynä useita ihmisiä, ja kolme heistä on ollut vangittuna. Suoniemi on ollut vangittuna epäiltynä muun muassa törkeästä petoksesta. Kukaan ei enää ole vangittuna.

Myös laitetoimittajia on kuulusteltu rikoksesta epäillyn asemassa, koska tilaukset ja toimitustavat ovat olleet epätavallisia. Poliisin tutkinnan perusteella viraston henkilökunnalla on ollut laitteita omassa käytössään.

Esitutkinnan yhteydessä on lisäksi selvitetty Helsingin kaupungin opetusviraston virkamiehiin kohdistuvia virkarikosepäilyjä sekä opetusviraston työntekijöihin kohdistuvia kavallus- ja petosepäilyjä, Mäkelä sanoo.

Myyty kotimaan markkinoille

Rikostarkastaja Ismo Siltamäki kertoo STT:lle, että epäilyjen mukaan laitteita ovat myyneet henkilöt, jotka eivät ole olleet opetusviraston työntekijöitä. Henkilöitä on ollut muutama.

– He ovat olleet osa tätä järjestelmää, hän sanoo.

Siltamäki ei kommentoi, onko myyjiksi epäillyillä rikostaustaa.

– Silloinen tietohallintopäällikkö on se keskeinen henkilö, joka tässä on järjestänyt näitä laitetilauksia ja välittänyt niitä sitten eteenpäin myyntiin.

Laitteet näyttävät hänen mukaansa päätyneen kotimaan markkinoille erilaisia kanavia pitkin. Siltamäki kuvailee, että epäillystä rikoshyödystä takaisin on saatu huomattava määrä, vaikkakin murto-osa miljoonaepäilyistä.

Esitutkinta on kohdistunut vuosien 2006–16 laitetilauksiin ja pääasiassa kolmeen laitetoimittajaan, jotka eivät ole tilaushetkellä olleet Helsingin kaupungin sopimustoimittajia, poliisi kertoo. Siltamäki ei yksilöi tarkemmin, mitä laitetoimittajia vyyhdessä on ollut.

– Se on tietysti hyvä kysymys, miten tämä on ollut mahdollista. Voi päätellä, että valvonta siinä on pettänyt.

Jutun tutkinta on loppusuoralla. Se siirtynee loppukeväästä syyteharkintaan.

Useita irtisanomisia ja varoituksia

Viikko sitten Helsingin opetustoimen johtaja Liisa Pohjolainen kertoi STT:lle, että Suoniemen irtisanominen liittyy lähinnä epäilyihin hankintalain rikkomisesta.

– Suoniemi on pilkkonut hankintoja alle 30 000 euron osiin, Pohjolainen sanoi.
Hankintalain mukaan alle 30 000 euron julkista tavarahankintaa ei tarvitse kilpailuttaa.
Suoniemen lisäksi opetusvirasto irtisanoi kolme muutakin työntekijää. Lisäksi kolme työntekijää sai kirjallisen varoituksen.

Pohjolaisen mukaan työntekijät ovat vieneet kotiinsa ja omaan käyttöönsä tarvikkeita, jotka on hankittu viraston rahoilla. Hän kertoi, että joukossa on muun muassa taulutelevisioita ja kameroita.

Opetusviraston mukaan Suoniemeä ja muita työntekijöitä kuultiin ennen irtisanomisia ja varoituksia.

Suomessa vietettiin keväistä päivää, mutta Norjassa vasta lämmintä oli

Puuskittainen kova tuuli puhaltaa Pohjanmaalla ja on leviämässä kaakkoon ja eteläisempään Suomeen illan aikana, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Puuskittainen tuuli puhalsi Kokkolan seudulla iltapäivällä 24–25 metriä sekunnissa ja merellä melkein 29 metriä sekunnissa. Voimakas matalapaine liikkuu nopeasti itään kaakon kulmalle.

Päivystävän meteorologin mukaan kovimpien puuskien odotetaan osuvan iltaan. Kova tuuli on aiheuttanut lukuisia sähkökatkoksia. Illan aikana ainakin 25 000 asiakasta on ollut ilman sähköjä. Esimerkiksi Elenian asiakkaista sähköttä on ollut tuhansia Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Itä-Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Merialueille on annettu kovan tuulen varoituksia. Varoitukset koskevat Merenkurkkua, Perämeren eteläosaa, Selkämeren etelä- ja pohjoisosaa, Saaristomerta, Pohjois-Itämeren itä- ja länsiosaa, Ahvenanmerta, koko Suomenlahtea sekä Saimaan eteläosaa.
Ajokeli on illalla huono Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.

Länsinaapurit kellivät jo kesäisessä säässä

Meteorologin mukaan tänään mittarin lämpölukemat olivat Jomalassa Ahvenanmaalla 17,4 astetta, joka on kymmenyksen päässä maaliskuun lämpöennätyksestä. 17,5 plusasteen lämpöennätys mitattiin päivälleen tasan 10 vuotta sitten Helsinki-Vantaalla.
Ruotsin puolella puolestaan on mittailtu korkeita lukemia, ja Norjassa on ollut melkein 22 astetta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Huomenna kylmenee muutamaksi päiväksi

Huomenna sää kylmenee ja samalla tuuli heikkenee, kertoo päivystävä meteorologi. Lähinnä maan itä- ja pohjoisosissa tule heikkoja lumikuuroja. Lämpötilat ovat nollan tuntumassa, mutta lännessä on laajalti melko poutaista ja lämpöasteita on pari astetta. Meteorologin mukaan tuuli tekee sen, että huominen ei tunnu niin lämpimältä.

Torstaina sää saattaa etelässä lämmetä, jos ilma virtaa lännen suunnasta, mutta idässä ja pohjoisessa pysytellään tuolloinkin nollan tuntumassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Tiesitkö tämän? – Pesukoneesi voi tietämättäsi osallistua hyökkäykseen

Älypesukone joutuu helposti hakkerin kaappaamaksi.

Haittaohjelmat saastuttavat mobiililaitteita ennätystahtia, varoittaa teknologiayhtiö Nokia. Tiedot perustuvat yhtiön kahdesti vuodessa julkaisemaan raporttiin, jossa se kartoittaa ja arvioi erilaisiin mobiili- ja verkkolaitteisiin kohdistuvia uhkia. Raportteja on tehty vuodesta 2012 saakka.

Ylivoimaisesti suosituimpia haittaohjelmien kohteita ovat älypuhelimet. Nokia kertoo, että viime vuonna älypuhelinten haittaohjelmatartunnat kasvoivat lähes 400 prosenttia. Eniten haittaohjelmat piinaavat Androidia käyttäviä älypuhelimia ja taulutietokoneita. Tieto ei tosin ole yllätys, koska Android on mobiililaitteiden käyttöjärjestelmistä suosituin.

Pesukone voi työskennellä hakkereille

Raportissa todetaan, että myös esimerkiksi Applen iOS-käyttöjärjestelmää käyttävät laitteet joutuvat vilunkipelin uhriksi. Esimerkkinä Nokia mainitsee Spyphone-ohjelman, joka syynää muun muassa iOS-käyttäjän soittoja, liikkumisia, viestejä sekä sosiaalisen median ja verkon käyttöä.

Nokia varoittaa myös, että niin kutsutun esineiden internetin turvallisuutta täytyisi parantaa kiireesti.

Hakkerit ovat alkaneet valjastaa esimerkiksi internetiin kytkettyjä kodinkoneita masinoimiensa palvelunestohyökkäysten välineiksi. Palvelunestohyökkäyksessä tuhannet laitteet voivat pommittaa esimerkiksi jotakin tiettyä verkkosivua, jolloin sivusto ylikuormittuu.

– IoT (internet of things) -laitteiden määrä kasvaa koko ajan, jolloin myös riskit vain lisääntyvät, Nokia Threat Intelligence Labin johtaja Kevin McNamee toteaa tiedotteessa.

Tilanne edellyttää Nokian mukaan koko toimialalta ponnisteluja, jotta uudenlaiset verkkoon yhteydessä olevat laitteet olisivat turvallisia.

Sen sijaan esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmällä varustettujen tietokoneiden tartunnat laskivat selvästi vuoden toisella puoliskolla.

Nokian uhkaraportin tiedot on kerätty yli 100 miljoonasta laitteesta eri puolilta maailmaa. Mukana on muun muassa puhelimia, tietokoneita ja muita internetiin kytkettyjä laitteita.

Tommi Forsman

 

Rikostilastot kaunistuivat – Suomessa pöllittiin enää noin 55 pyörää päivässä

Kuva: Tua Onnela

Polkupyrövarkaudet ovat kääntyneet vuosikymmenen kasvun jälkeen loivaan laskuun.  Vakuutusyhtiöille ja poliisille ilmoitettiin viime vuonna edellisvuotta vähemmän varastettuja polkupyöriä, kertoo Finanssialan keskusliitto.

Yhteensä vakuutusyhtiöille ilmoitettiin viime vuonna noin 17 800 pyörävarkautta. Poliisille ilmoitettiin runsaat 20 300 varastettua pyörää, mikä on keskimäärin 55 pyörävarkautta päivää kohden.

Syy erillisiin lukuihin on, että varkaudesta ei esimerkiksi pyörän vähäisen arvon takia välttämättä ilmoiteta vakuutusyhtiölle.

– Kaikki varkaudet pitäisi aina ilmoittaa poliisille, vaikkei haluaisikaan korvauksia. Siten saataisiin tarkempia tietoja pyörävarkauksista ja se helpottaisi niiden selvittämistä. Nyt ilmi tulee vain jäävuoren huippu, sanoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Edellisvuonna vakuutusyhtiöille ilmoitettiin noin 18 400 ja poliisille 22 800 pyörävarkautta.

Pyörään kannattaa Finanssialan keskusliiton mukaan hankkia jonkinlainen yksilöllinen tunnistuste, kuten numerosarja runkoon. Sekä pyörästä että tunnisteesta kannattaa myös ottaa valokuva.

Pyörä kannattaa aina pysäköitäessä kahlita kiinteään esineeseen ja lukita kahdella lukolla.

– Runkolukko estää pyörällä ajamisen. Kaarilukolla kiinnitettyä pyörää taas ei voi napata olalle ja kantaa pois, Pänkäläinen sanoo.

 

Keskustelua aiheesta