Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Onko palkkasi liian suuri?

Palkkauksen lähihistoriassa palkasta puhuttiin, että kenellä on suurempi palkka ja missä työssä saisi parhaimman palkan toimeentuloa nostamaan. Odotukset ovat kohdistuneet myös aika ajoin tapahtuviin palkankorotuksiin ja on pohdittu sitä, että onko kyseessä olevat palkankorotukset olleet riittävän suuria toimeentulon saavuttamiseksi? Hyvinvointivaltio meni tällä tavoin eteenpäin, kansalaisten palkkapussia suurentaen.

Martti Suomi

Puolueosaston puheenjohtaja, Mustasaari

Nyt haetaan palkkojen suuruuden suhdetta kilpailija-aloihin. Kun toisella alalla on edullisemmat palkat, niin nyt etsitään kuinka paljon työntekijä voisi vähentää palkkaansa työpaikkansa säilyttämiseksi?

Siis paljonko olisit valmis laskemaan palkkaasi? Joillekin palkansaajille esitetään nyt toiseen työehtosopimukseen siirtymistä, jossa palkka olisi 30 prosenttia tai 50 prosenttia pienempi. Erikoista. On siis olemassa aloja, joiden työehtosopimuksen mukainen palkkaus on reippaasti alempi lähes samanlaisessa työssä. Olemassa olevien työehtosopimusten palkkauksien epätasa-arvo tulee tällä tavoin esille.

On olemassa myös työntekijäryhmiä,  joilla ei ole työehtosopimusta (palkan vähimmäismäärää) ollenkaan. Kaikille vuokratyöntekijöille ei ole työehtosopimusta ja näille työntekijöille ei ole palkkauksen määrässä alarajaa. Mitään minimipalkkaa lainsäätäjä ei toistaiseksi ole laatinut. Heräänkin kysymys, pitäisikö olla minimipalkkalaki?

Työmarkkinoilla on siis mahdollista vedota toisen alan työntekijän halpuuteen lähes rajattomasti. Palkkauksen kilpailuttamiseksi on mainittu aikaisemman pääministerin taholta, että on ajateltava
palkkatasoja maailmanlaajuisesti, että Suomessa pärjättäisiin muihin maihin nähden.

Vielä ei kuitenkaan ole meillä tuotu esitystä palkkatasoon siirtymisestä, jossa työntekijän palkka olisi yksi euro päivältä. Vaikka maailmassa on miljoonia ihmisiä joiden palkka on yksi euro päivää kohti. Vai onko sekin esitys pian tulossa?

Tällä hetkellä on meneillään postialan lakko, jossa esityksenä on nämä edellä mainitut palkanalennusprosentit. Kysymyksessä on uuden työehtosopimuksen tekeminen, jossa palkka kirjattaisiin alemmaksi mitä nyt voimassa oleva työehtosopimuspalkka on.

Työsuhteen ehdoissa voidaan kaiken aikaa ottaa huomioon oikeusistuimien päätökset, joita voidaan nimetä ennakkopäätöksiksi. Insinööriliiton ajama asia työajan pidentämisestä johti päätökseen alioikeudessa,  jonka mukaan työehtosopimuksella ei voi pidentää tai muuttaa henkilökohtaista työsopimuksen mukaista työaikaa. Tämä päätös ei vielä ole ennakkopäätös, koska se on vasta alioikeuden päätös mutta suuntaa siitä voi ottaa. Ko. asia on menossa hovioikeuteen ja päätös sieltä voi olla ratkaiseva.

Aikaisemmin 1990-luvulla kaikkien työntekijöiden palkkoja esitettiin alennettavaksi 10 prosentilla. Silloin oikeusoppinut kertoi ettei henkilökohtaisia työsopimuksen palkanalentamista tarvitse palkansaajan hyväksyä. Silloin palkkojen alentamiseen ei ryhdytty.

Työntekijä voi aina vedota työsopimuksensa olemassaoloon ja siinä oleviin ehtoihin. Jos työsopimukseen on kirjattu palkka ja työaika, niin silloin hän voi vain ilmoittaa, että sopimukset on pidettävä.

 

Kirjoittaja on puolueosaston puheenjohtaja Mustasaaresta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE