Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Onko poliittisilla päätöksillä merkitystä?

Hallitusohjelman julkistamisen seurauksena mielessäni on kummitellut kysymys politiikan merkityksestä. Ennen eduskuntavaaleja kuulin useiden tuttujeni kysyvän, miksi äänestää. Argumenttina oli se, ettei mikään kuitenkaan muutu. Uusi hallituksemme on muutamassa viikossa osoittanut, että moni asia voi mullistua vaalituloksen siivittämänä.

Demokraatti.fi

Poliittiset päätökset vaikuttavat aina ihmisten elämään. Yksi nuijankopautus saattaa tehdä vähävaraisen ihmisen elämän mahdottomaksi tai ajaa sairastuneen ihmisen epätoivon partaalle. Suomessa tehtävien päätösten voima ei myöskään rajoitu omien rajojemme sisäpuolelle.

Kehitysyhteistyön yli 300 miljoonan määrärahaleikkausten seuraukset tulevat heijastumaan miljoonien ihmisten elämään ympäri maailmaa. Minulla on tästä todistusaineistoa.

***

Kehitysyhteistyöhön kohdennettujen varojen avulla Solidaarisuus on ollut mukana luomassa merkittäviä kehitysharppauksia ihmisten elämissä jo vuosien ajan.

Pohjois-Nicaraguassa, Somotossa, pienviljelijöiden vihannestentuotanto kasvoi vuosina 2011–2014 yli 60 prosenttia heidän opittuaan uusia rehutuotanto- ja viljelymenetelmiä, kuten tippakastelujärjestelmän käyttöä, muovisuojausta ja kasvihuoneviljelyä. Lähes 300 perhettä kohotti tulotasonsa Latinalaisen Amerikan köyhyysrajan yläpuolelle.

Jotkut ovat väittäneet, että kaikki kehitysyhteistyöhön käytetty raha menee kankkulan kaivoon. Toiset ovat kuuluttaneet suureen ääneen, ettei kehitysyhteistyöllä ole tuloksia. Minä väitän toisin.

Somalimaassa vuosien 2010–2013 aikana lähes 4000 henkilöä, joista yli 70 prosenttia oli naisia, valmistui ammattiin. Yli 40 prosenttia valmistuneista miehistä ja 30 prosenttia valmistuneista naisista työllistyi hankkeen aikana. Työttömyys on Somalimaan suurimpia haasteita. Työministeriön mukaan 70 prosenttia alueen nuorista on työttömiä.

Ugandassa Mulagin kunnan alimmille oikeusasteille tehtyjen perheväkivaltailmoitusten määrä nousi kehitysyhteistyön tuella viime vuonna yli 150 prosenttia. Wakison kaupungissa ilmoitusten määrä kasvoi viidestä 110:een. Tämä on merkki siitä, että väkivaltaa kokevat naiset uskaltavat nyt hakea apua.

Kansainvälisen naistutkimuskeskuksen mukaan lähes 60 prosenttia ugandalaisista naisista kärsii fyysisestä tai seksuaalisesta väkivallasta.

***

Jotkut ovat väittäneet, että kaikki kehitysyhteistyöhön käytetty raha menee kankkulan kaivoon. Toiset ovat kuuluttaneet suureen ääneen, ettei kehitysyhteistyöllä ole tuloksia. Minä väitän toisin. Hyvin suunnitellulla osaavien kansalaisjärjestöjen työllä on todellista vaikutusta tuhansien ihmisten elämään.

Kaikki tämä on nyt vaarassa, yhden poliittisen päätöksen johdosta.

Mikäli Solidaarisuuden kehitysyhteistyö jouduttaisiin leikkauksien takia lopettamaan, tuhannet naiset ja miehet Keniassa, Somalimaassa, Ugandassa ja Nicaraguassa joutuisivat tyhjän päälle.

Yhteistyöllä alkuun saaduilta muutoksilta murentuisi pohja. Voimmeko luopua prosesseista, joiden avulla maailmanlaajuisesti heikoimmassa asemassa oleville ihmisille kehitetään mahdollisuuksia ihmisarvoiseen elämään muodostamalla naisten tuotantoryhmiä ensimmäistä kertaa alueiden historiassa tai luomalla väkivallatonta ja tyttöjen ympärileikkausten vastaista kulttuuria?

Hallituksen päätöksellä leikata 43 prosenttia kehitysyhteistyövaroista on merkitystä.

Kirjoitus on julkaistu ensin Solidaarisuuden verkkosivuilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE