Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Pääkirjoitus

Onko puheenjohtajan haastaminen poliittinen isänmurha? Tästä päivästä katsottuna tällainen suhtautuminen tuntuu armottoman vanhanaikaiselta

Puolueen istuvan puheenjohtajan haastaminen oli Suomessa pitkään lähes isänmurhaan verrattavissa oleva teko. Tästä päivästä katsottuna tällainen suhtautuminen tuntuu armottoman vanhanaikaiselta. Puheenjohtajan haastaminen ja terve puheenjohtajakilpa on osa toimivaa demokratiaa ja jäsenistön kuulemista. Haastaja ja siitä seuraava vaali helpottaa uuden puheenjohtajan työtä.

Hampaankolotkin toivottavasti tyhjenevät, kun puoluekokousedustajat pääsevät sanomaan sanansa ja päästelemään paineita. Demokratian hintana voi olla repivä jälkipyykki. Näin tapahtui SDP:ssä, kun Antti Rinne reilut kaksi vuotta sitten voitti puheenjohtajavaalissa Jutta Urpilaisen.

Myös kokoomuksessa Petteri Orpon nousu puheenjohtajaksi aiheutti kipuilua. Kannatuslukujaan nostanut SDP ei tässä tilanteessa kaipaa uutta, sisäisesti repivää jälkipyykkiä. Antti Rinne ja Timo Harakka ovat korostaneet, että vaalikampanjaa tehdään rakentavassa ja hyvässä hengessä, ystävien kesken. Tämä on hyvä. Toivottavasti kampanja ei kuitenkaan jää liian taskulämpöiseksi, sillä SDP kaipaa räväkkää keskustelua puolueen linjasta ja tulevaisuudesta.

Lahden puoluekokoukseen on aikaa enää reilu kuukausi. Edessä on tiivis ja kiinnostava kampanjakuukausi.

Tähän puheenjohtajakampanja tarjoaa hyvän mahdollisuuden. Samalla toivottavasti löytyy uusia näkökulmia puolueen ohjelmatyölle. Lahdessa päätetään muun muassa puolueen uudesta periaateohjelmasta. Tärkeää on, että nyt keskustelua syntyy, mutta on valitettavaa, että sen käynnistämiseen tarvitaan puolueen johtoa koskevia valintoja.

Antti Rinne sai haastajan niin sanotusti loppusuoralla. SDP:n Lahden puoluekokoukseen on aikaa enää reilu kuukausi. Edessä on tiivis ja kiinnostava kampanjakuukausi. Onneksi puheenjohtajaehdokkaat ovat profiloituneet politiikassa hieman eri tavalla. Mukaan olisi hyvä saada vielä lisää haastajia. Omaa osallistumistaan pohtii vielä Tytti Tuppurainen, joka toisi hyvän lisän puheenjohtajakisaan.

Puheenjohtajan lisäksi Lahden puoluekokouksessa valitaan SDP:lle myös uusi puoluesihteeri. Toivottavasti henkilövalinnat eivät varasta koko showta, sillä Lahdessa on SDP:llä käsittelyssä periaateohjelman lisäksi myös paljon muita isoja ja tärkeitä asioita.

JÄLKIKIRJOITUS:

Viimeistään nyt kannattaa aloittaa downshiftaaminen kohti joulua. Joulu on rauhoittumisen aikaa, jolloin keskitytään yhdessäoloon läheisten kanssa. Tämän viikon Demokraatti on tuhti lukupaketti jouluksi ja uudeksi vuodeksi. Teimme tuplanumeron, josta riittää lukemista pitkäksi aikaa. Seuraava lehti ilmestyy 5. tammikuuta. Demokraatti toivottaa kaikille lukijoilleen rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.

Pääkirjoitus

Populismia vai poliittista ideologiaa?

Donald Trumpin taustajoukot sorvasivat horjuvasti totuutta tulkitsevan presidentin tueksi ilmauksen vaihtoehtoiset faktat. Vaihtoehtoista totuutta tarjottiin äänestäjille myös Britannian brexit-äänestyksessä.

Ympäri maailman populistit kertovat ihmisille omia tavoitteitaan ajavia asioita, joita olettavat näiden haluavan kuulla – faktat ja asioiden monimutkaisuuden unohtaen.

Onneksi ei Suomen politiikassa? Suomi on käynyt nykyhallituksen kahden ensimmäisen vuoden aikana läpi ison muutoksen. Jos hallituksen suunnitelmat loppukaudelle toteutuvat, jatkuu muutos entistä rajumpana. Kyse ei ole vain poliittisesta suunnanmuutoksista, vaan isoista yhteiskunnallisista linjauksista.

Suomessa hallituksen kokoonpano on aina vaikuttanut tehtävään politiikkaan ja tulevaisuuden linjauksiin. Tällä hallituskaudella on toimintaa kuitenkin leimannut poikkeuksellinen kiire ja vahva ideologinen painotus. Valmistelu on ollut luvattoman heikkoa ja sitä on tehty pienessä piirissä. Pitkin kautta ovat muun muassa oikeusoppineet kritisoineet hallituksen lain valmistelua.

Eläkkeelle toukokuussa jääneen oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan erityinen ongelma lainsäätäjille on ollut poliittisten linjausten muuttaminen lakipykäliksi. Myös Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen on todennut, että hallitus on ”ilmeisen tietoisesti” yrittänyt poliittisesti manipuloida lainsäädäntötyötä.

Perustuuko hallituksen toiminta vaihtoehtoisiin ideologisiin faktoihin?

Politiikan suurien linjojen muutoksesta kertoo myös tuore Helsingin yliopiston tutkimus, joka osoittaa, kuinka suhtautuminen hyvinvointivaltioon on muuttunut 1950-luvulta tähän päivään. Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion vesittyminen ja poisjättö hallitusohjelmissa tapahtui Alexander Stubbin (kok.) (2014) ja Juha Sipilän (kesk.) (2015) hallitusten aikana. Tutkijoiden mukaan Suomi on ottanut askeleen täysin uuteen suuntaan.

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan Sipilän hallituksen ohjelma muistuttaa liikemaailman toimintasuunnitelmaa, jossa suurin viisaus tulee ylhäältä. Tämä sotii perinteistä suomalaista demokratiakäsitystä vastaan.

Tärkeä kysymys onkin, onko Sipilän hallituksella joku suurempi viisaus, millä se tekee yhteiskunnallisia linjauksia? Vai perustuuko sen toiminta vaihtoehtoisiin ideologisiin faktoihin? Dosenttien tai muidenkaan asiantuntijoiden neuvot eivät ole hallitukselle kelvanneet.

Eikä asioita ole valmisteltu pitkin kaavan mukaan monen kiroamissa komiteoissa, joissa kuitenkin asioita huolella jauhaessa suurimmat typeryydet yleensä karsiutuvat. Hallitus on luottanut enemmän ”sitä saa mitä tilaa” selvitysmiehiin ja konsultteihin.

JK: Presidentti ja rauhanvälittäjä Martti Ahtisaari on todennäköisesti maailmalla arvostetumpi kuin kotimaassaan. Tästä kertoo myös Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiative -järjestön seminaarin vieraslista. Paikalla Helsingissä oli muun muassa YK:n entisen pääsihteeri Kofi Annan ja maailman tunnetuimpiin liikemiehiin kuuluva Richard Branson.

Pääkirjoitus

Aikamme megatrendi: vihreä populismi

Kuntavaalikentillä ei voinut välttyä törmäämästä pieniin vihreisiin miehiin tai naisiin, jotka osasivat retorisesti taitavan poliittisen käännytystyön. Ensin luodaan ohikulkijaan luja katsekontakti ja tarjotaan lämmin hymy. Kun kontakti on saatu, kysytään hyvin henkilökohtainen arvoihin ja tunteisiin vetoava kysymys: Ovatko sinulle ihmisoikeudet tärkeitä? Mitä ajatuksia sinussa herättää Itämeren tila?

Nämä viestit menevät tuntevan ihmisen ihon alle. Usein näistä kohtaamisista syntyy syvällinen ja arvolatautunut keskustelu. Ihminen on koukussa ja vihreistä tuli kuntavaalien suurin voittaja.

Viime sunnuntain Helsingin Sanomissa politiikan toimittaja Marko Junkkari kiinnitti kolumnissaan huomiota vihreiden muuttuneeseen poliittiseen strategiaan. Puheenjohtaja Ville Niinistö on myöntänyt, että uusi ”vihreä populismi” luottaa tarinallisuuden voimaan. Se haastaa ihmisten arvot ja tunteet sekä antaa ihmisen sielullisuudelle tilaa. Poissa on liiallinen rationaalisuuden ihannointi ja kuivat talousfaktat. Vihreät ovat oivaltaneet, että äänestyspäätös tehdään tunteella eikä järjellä.

Vieläkin vihreiden viestinnässä haisee oikeassa olemisen ylimielinen jäte.

”Vihreän populismin” taustalla on sen hyvistä puolista huolimatta kasa isoja kysymyksiä. Vaikka vihreät kutitteleekin vaalikentillä ja sosiaalisessa mediassa ihmisten herkkää puolta, se ei pääse itsetyytyväisyyden leimastaan.

Niinistö on muuttanut vihreiden viestintää kuuntelevampaan suuntaan, mutta vieläkin siinä haisee oikeassa olemisen ylimielinen jäte. Edelleen vaalikentillä monet vihreät ehdokkaat toitottivat ydinvoiman turmiollisuutta ja syyllistivät ydinvoiman kannattajia ”tämän planeetan tuhoajiksi”. Totuus on kuitenkin se, että ilman ydinvoiman lisärakentamista Kioton sopimuksen ilmastotavoitteisiin ei päästä.

Mitä ”vihreästä populismista” on otettava opiksi? Demaritkin ovat viime vaaleissa luottaneet, tosin heikolla menestyksellä, tarinallisuuden voimaan.

Vaaliviestintä on kuitenkin nojannut pääasiassa menneiden politiikan saavutusten hehkuttamiseen. Vaikka yleinen äänioikeus, peruskoulu ja kansanterveyslaki ovatkin huikeita saavutuksia, niiden varaan ei tulevaisuuden sosialidemokraattista vaalityötä voi rakentaa. On siis panostettava tarinallisuuteen, mutta niin, että katse on koko ajan tulevaisuudessa.

Pääkirjoitus

Vesistömme ovat muuttumassa muoviksi

Adrianmerellä lomaileva havahtuu rantavedessä, kun jalkoihin ei tarraudukaan meren levät vaan iljettävä muovisilppu. Isojen valtamerien jättimäiset muoviroskapyörteet ovat myös jo tunnettu ilmiö. 2050 merissä on kenties enemmän muovia kuin kalaa. Kasvit ja eläimet kärsivät, ravintomme heikkenee, turismi ehtyy.

Näkyvän roskan lisäksi mereen päätyy paljon kemikaaleja ja pienen pieniä mikromuovihiukkasia. Niitä kulkeutuu sinne esimerkiksi hulevesien mukana ja joissa. Haitallisia aineita irtoaa tiemaaleista, rakennusmateriaalesta ja vaatteista pesun yhteydessä. Ruotsissa on käyty isoa keskustelua jalkapallon tekonurmilta vesiin päätyvästä autonrenkaiden kumirouheesta. Myös liikennekäytössä henkilöauton renkaan painosta voi ”hävitä” jopa 10–20 prosenttia. Muoviroska, jonka näemme omin silmin rannoilla tai kaduilla edustaa vain pientä osaa vesistöihin joutuvasta jätteestä.

Kallavedestä on havaittu tutkimuksessa ikävän isoja mikromuovipitoisuuksia. Roskaa on siis myös järvissä. Kuinka paljon? Emme tiedä. Tutkimusta ei ole juuri nimeksikään. SYKE selvittää asiaa paraikaa, mutta resursseja on annettu liian vähän. Maamme joissa seilaavia mikromuovimääriä ei tunneta lainkaan. Kukaan ei myöskään kunnolla tiedä, miten mikromuovi Itämeren pohjassa käyttäytyy ja millaisia myrkkyjä se itseensä kerää. Jätteen kemia on tuntematon.

Maailma ei halua hukkua muoviin, vaikka se on jo osin todellisuutta.

Itämeren isoin ongelma on rehevöityminen. Heti toisella sijalla ovat haitalliset aineet kuten muoviroska ja erilaiset kemikaalit. EU:n tasolla tekeillä on muovistrategia. Myös Pohjoismaiden ympäristöministerit ovat lähteneet yhteistuumin taistoon muovijätettä ja mikromuoveja vastaan. Tämä on tärkeää. Valtion ja kuntien tasolla toimet ovat kuitenkin vielä aivan liian vähäiset.

Mikromuovien ja esimerkiksi vesistöihin päätyvien kemikaalien tutkimukseen on satsattava lisää rahaa. Kunnilla on oltava päivitetty itsearviointi siitä, mitkä sen vesistöjen roskaantumista aiheuttavat lähteet ovat. On syytä selvittää, tarvitaanko lainsäädännöllistä velvoittavuutta ja miten tuloksia seurataan. Valtion on resursoitava kuntia. Paikallistasolla ongelman selvittelyssä kannattaa tehdä yhteistyötä yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Tärkeää on myös kansalaisten tietoisuuden lisääminen mikroroskasta ja sen vähentämisestä. Myös jätehuollon on kiinnitettävä asiaan enemmän huomiota.

SDP on puhunut vahvasti kiertotalouden puolesta. Muoviroskan ja mikromuovien vähentämiseen on syytä panostaa bisnesmielessä. Maailma ei halua hukkua muoviin, vaikka se on paikka paikoin liki jo todellisuutta.

Suomessa haluamme jatkossakin uida tuhansissa puhtaisssa järvissämme ja syödä tuoretta kalaa, joka ei maistu muovilta.

Pääkirjoitus

Perussuomalaiset astuivat EU-miinaan

”Missä EU, siellä ongelma.” Tämä ”soinismi” osui pahasti perussuomalaisten omaan nilkkaan, kun se puoliväliriihen jälkilämmössä nielaisi esityksen hallintarekisterilaista karvoineen päivineen.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajaa Kaj Turusta (ps.) kävi melkein sääliksi, kun hän Twitterissä puolusteli lain etenemistä eduskunnan täysistuntoon: ”Ärsyttää uutisointi hallintarekisteristä, kun olen 1,5 vuoden väännön jälkeen saanut hyvän lopputuloksen.” Viestistä päätelleen Turunen ei ole lainkaan kartalla, mistä koko hallintarekisterilaissa on kysymys.

Hallintarekisterilain uudistus liittyy EU:n tuoreeseen arvopaperikeskusasetukseen, joka vapautti eri maiden arvo-osuusjärjestelmät kilpailemaan keskenään. Tätä ennen suomalaisten sijoittajien on suomalaisten yhtiöiden osalta pitänyt omistaa arvo-osuustili suoraan ilman hallintarekisteriä. Tämä pätee uudenkin lain osalta Suomeen.

Sitten asiaan tulee perussuomalaisten mentävä aukko. Jatkossa suomalainen sijoittaja voi omistaa suomalaisia arvo-osuuksia laillisesti toisen EU-maan hallintarekisterin suojissa. Tämä mahdollistaa räikeän verokeinottelun ja omaisuuden piilottelun.

Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) kirjoitti plokissaan marraskuussa 2017, että hallintarekisterilaki toisi mukanaan ”lukuisia moraalisia ja käytännön ongelmia.” Tämän vuoksi hän lupasi olla edistämättä lakia hallintarekisteristä tämän hallituksen aikana.

Tällä tempoilevalla politiikalla perussuomalaiset putoavat kannatusmittauksissa pistesijojen ulkopuolelle.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Turunen on antanut virheellisesti ymmärtää, että EU-asetus on vietävä mukisematta Suomen lainsäädäntöön. Näin asia ei kuitenkaan ole. EU-lainsäädännössä on pykälä, jonka mukaan ”suoran omistuksen järjestelmää käyttävät maat saavat edelleen kieltää kansalaisiltaan hallintarekisteröinnin”. Tätä mahdollisuutta Suomi siis ei aio käyttää.

Hallituksen tuore temppu, jolla mahdollistetaan suomalaisen omaisuuden piilottaminen, on jälleen osoitus hallituspuolueiden kaverikapitalismista ja varakkaiden ihmisten suosimisesta. Turusen ruikuttavat perustelut suomalaisten sijoittajien epätasa-arvosta arvopaperimarkkinoilla kuulostavat alkeelliselta yritykseltä paikata suurta poliittista epäonnistumista. Tällä tempoilevalla politiikalla perussuomalaiset putoavat kannatusmittauksissa pistesijojen ulkopuolelle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtionvarainministeri Petteri Orpo (kok.) taputtavat perussuomalaisten selän takana karvaisia käsiään. Kerrankin omistavan luokan suosiminen saadaan laittaa sumeilematta jatkuvasti kompuroivien persujen piikkiin.

Tämän viimeisen takinkäännön jälkeen kesäkuun puoluekokouksessa puhutaan maahanmuuttokysymyksen lisäksi myös suhteesta EU:hun. Ja mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, seuraavalla hallituskaudella perussuomalaisten suurin vaaliase on kansanäänestys Suomen irtautumisesta EU:sta.

JK: Näin vapun jälkeen eduskunta saa pohdittavakseen uuden alkoholilain. Vappukrapulaa potiessa onkin hyvä keskittyä miettimään, miten ”korjaussarjan” voisi saada entistä helpommin ja halvemmalla. Kansanterveydelliset haitat eivät paljon paina hallituspuolueiden maksoissa. Onneksi keskustalla on sentään Pekka Puska. Ainoa järjen ääni koko porukassa.

Pääkirjoitus

Sosialistien romahdus Ranskan presidentinvaalissa tuo mieleen Osmo Soininvaaran

Ranskan presidentinvaaleja osattiin pelätä hyvissä ajoin. Pelotteena ei ole ollut enempää eikä vähempää kuin EU:n kantavan Saksa–Ranska-akselin ja sitä myötä koko unionin hajoaminen Britannian brexit-äänestyksen ja Donald Trumpin nousun kaltaiseen populistiseen hurmokseen.

Pelkojen aihe, Front Nationalin puheenjohtaja Marine Le Pen, on ensimmäisen kierroksen jälkeen odotetusti edelleen mukana vaalissa. Vastassa on poliittisesti melko kokematon, oman paavoväyrysmäisen En Marche -kansanliikkeensä perustanut Emmanuel Macron, joka on kampanjassaan näkyvästi liehutellut EU-lippuja.

Euroopan Unionista ei vaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen löydy monta täysijärkistä poliitikkoa, joka ei olisi ilmaissut tukeaan Macronille, kun vaihtoehto on tiedossa.

Le Pen ei erottaisi presidenttinä yksin Ranskaa muusta Euroopasta.

Pelot EU:n hajoamisesta ovat olleet koko ajan liioiteltuja. Ranskan poliittisessa järjestelmässä presidentin vahva asema edellyttää parlamentin tukea. Ja parlamentti valitaan presidentinvaalien jälkeen. Kun ranskalaisten enemmistö on mielipidemittauksissa ilmaissut olevansa EU:n puolella, on selvää, ettei Le Pen erottaisi presidenttinä yksin Ranskaa muusta Euroopasta.

Samasta syystä Macronin ihastelussa on hyvä olla maltillinen. En Marche -liikkeellä ei ole Ranskan nykyisessä parlamentissa yhtään paikkaa. Presidentinvaalissa romahtaneet perinteiset valtapuolueet ovat Macronin takana Le Peniä vastaan, mutta presidentin ja parlamentin suhde vaalien jälkeen on oma lukunsa. Asiantuntijat ovat ennakoineet Ranskaan poliittista sekasotkua, voitti toisen kierroksen kamppailun Le Pen tai Macron.

Ranskan vaalien toinen poliittinen huolenaihe on perinteisten valtapuolueiden alamäki. Sosialistien tulos oli Benoît Hamonin johdolla presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella puolueen historian huonoin, runsaat kuusi prosenttia äänistä.

Macronin nousu on esimerkki siitä, kuinka nopeasti tyhjästä pystyyn polkaistu poliittinen liike voi menestyä.

Vanhat puolueet eivät vaikuta kelpaavan ranskalaisille, mutta muutoksesta ei odotusten vastaisesti hyödy pelkästään populistinen Le Pen vaan myös yleisliberaali EU-myönteinen Macron ja vaaleissa hämmästyttävän hyvin menestynyt laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon.

Sosialistien tuskien taival johdattaa ajatukset Suomeen ja vihreiden veteraanipoliitikko Osmo Soininvaaraan. Soininvaara on povannut blogissaan poliittista lokeroa uudelle kasvavia kaupunkeja palvelevalle vasemmistoliberaalille puolueelle. Kannattajakunta puolueella olisi Soininvaaran mukaan jo valmiina porvarillisessa vasemmistossa, joka on kokoomuslaiseksi liian liberaalia, sosialidemokraatiksi liian oikealla ja vihreäksi liian vähän innostunut ydinvoiman vastustamisesta.

Macronin nousu on esimerkki siitä, kuinka nopeasti tyhjästä pystyyn polkaistu poliittinen liike voi nykymaailmassa nousta menestykseen. Sosialistien romahdus kertoo puolestaan siitä, ettei kunniakaskaan historia pelasta, kun kansa kääntää selkänsä.