Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Onko toinen aalto jo alkanut? – STM:n strategiajohtajalta arvio: “Tilanne on hyvin herkkä”

Heinäkuun viimeisellä viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 74 uutta koronatartunta tapausta. Tämä on pistänyt miettimään, onko Suomessa jo alkanut epidemian toinen aalto.

Marja Luumi

Demokraatti

– Tämä on määritelmäkysymys. Mielestäni toimenpiteitä ei pidä sitoa siihen, että sovimme muodollisesti, että toinen aalto on alkanut, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki muotoili STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteisessä tilannekatsauksessa.

Hänen mukaansa eri tahot seuraavat monia mittareita ja hän varoitti katsomasta vain päivän tai kahden tilastoja.

– Sanoisin, että tilanne on tällä hetkellä hyvin herkkä. Seuraava viikko näyttää. Jos nousutrendi jatkuu, henkilökohtaisesti katsoisin, että jonkinlainen seuraava vaihe on käynnistynyt.

Hän korosti, että onko tulossa pienempiä aaltoja vai iso aalto, riippuu kansalaisten käyttäytymisestä ja mitä rajoitteille mahdollisesti tehdään.

Suomessa tartuttavuusluku on rauhallisen kesän jälkeen noussut ensimmäistä kertaa yli yhden 100 000 henkeä kohden.

Voipio-Pulkin mukaan ikäjakauma on muuttumassa, sillä uusista tartunnoista hyvin suuri osa on alle 30-vuotiailla. Hän arvioi, että nuorten aikuisten sairastuminen ei vielä näy sairaalahoidon tarpeen kasvuna.

Lisää aiheesta

Ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä totesi, että nuorten tartuntojen taustalla on lähinnä perheen aikuisen sairastumisen. Hänen mukaansa jonkun verran positiivisia löydöksiä on tullut myös nuorten kokoontumisista.

– Mutta ravitsemusliikkeistä tai yökerhoista emme ole saaneet laajempaa tietoa, että niissä olisi ollut isoja altistustilanteita tai paljon positiivisia tartuntatapauksia.

Puumalainen muistutti, että erityisesti yökerhot ovat vasta hiljattain avautuneet.

– Vaikutus nähdään varmaan lähiviikkoina, sillä taudin toteamiseen menee jonkin verran aikaa.

Etätyösuositus päättyi 1. elokuuta. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila arvioi, että sitä joudutaan vielä pohtimaan.

– Mikäli mahdollista, toivomme, että etyössä pysyttäisiin yhä tai työpaikalle tullaan hyvin järjestäytyneesti.

Hän esitti, että työpaikoilla voitaisiin vuorotella, ketkä ovat etä- ja lähityössä. Varhila totesi, että sosiaali- ja terveysministeriö oli toivonut etätyösuosituksen purun siirtämistä myöhempään syksyyn.

Varhilan mukaan eri hallinnonalat seuraavat myös suurten yleisötilaisuuksien tilannetta.

Tiekartta eli skenaariot siitä, miten koronavirus etenee ja toimet niitä varten julkistetaan ensi viikolla. Valtioneuvosto keskustelee jo tänään mahdollisista lisärajoitteista matkustamisessa.

– Maailman tautitilanne on tällä hetkellä sen tyyppinen, että tuskin on odotettavissa löyhennyksiä, Varhila arvioi jo ennalta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE