Politiikka

Onnistuuko loppukiri? – ”40 000 allekirjoitusta on valtava määrä, mutta meiltä puuttuu vielä 10 000 nimeä”

Jo 40 000 suomalaista on allekirjoittanut Maksuton toisen asteen koulutus kaikille -kansalaisaloitteen.

Pelastakaa Lapset ry:n, useiden opiskelija- ja nuorisojärjestöjen sekä Vanhempainliiton käynnistämä kansalaisaloite vaatii eduskuntaa puuttumaan lukio- ja ammatillisten opintojen kohtuuttomiksi nousseisiin kustannuksiin.

”40 000 allekirjoitusta on valtava määrä, mutta meiltä puuttuu vielä 10 000 nimeä. Haastamme nyt kaikki tasa-arvoista koulutusta arvostavat suomalaiset allekirjoittamaan aloitteen, jotta saamme sen etenemään eduskunnan käsittelyyn. Kaikilla nuorilla tulee Suomessa olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella, varallisuudesta riippumatta”, toteaa Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta tiedotteessa.

Yli kolmasosalla lukiolaisnuorista tai heidän perheistään on taloudellisia vaikeuksia opintojen kustannuksista selviämisessä. Myös toisen asteen ammatillisia opintoja suorittavien keskuudessa taloudelliset ongelmat ovat yleisiä, kertoi Opetushallituksen tuottama selvitys toisen asteen kustannuksista.

Lukion ja ammatillisen koulutuksen kustannukset ovat kalliit: esimerkiksi lukion suorittamisen kokonaiskustannukset nousevat jopa 2 600 euroon ja joidenkin ammatillisten tutkintojen kustannukset voivat, alasta ja oppilaitoksesta riippuen, nousta jopa useaan tuhanteen euroon. Tämä asettaa aloitteentekijöiden mukaan nuoret keskenään eriarvoiseen asemaan ja aiheuttaa paineita vähävaraisten perheiden toimeentulolle.

Maksuton2aste-kansalaisaloite on allekirjoitettavissa 18.3.2018 asti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat