Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Musiikki

Ooppera-arvio: Musikaalikohellusta ooppera-aksentilla

Heikki Tuuli
Solistit Hannu Niemelä, Johanna Rusanen-Kartano, Ann-Marie Heino, Samuli Takkula, Anu Hostikka ja Markus Nykänen Pikaparantolan pyörteissä.

Kansallisoopperan Alminsalin ilta vahvisti käsitystä Iiro Rantalan lahjakkuudesta. Monipuolinen säveltäjä osoitti ammattitaidon ja näkemyksen entisestään kypsyneen, vakavastiotettavuus on hänelle kuin kulkulupa avata yhä useampi eteen ilmaantuva portti. Tyylitietoinen ja -taitoinen säveltäjä.

Matti Saurama

Oopperan otsikon alle nimetyn ”Pikaparantolan” tyylikirjo on lavea kabareesta klassiseen, valöörit hillityistä ja kuvankauniista säväyksistä huimasyöksyisiin virtuoosivaihteisiin. Ja hauskaa voi pitää musiikillisinkin keinoin, sen säveltäjä osaa. Ilta oli Iiro Rantalan.

Pikapikaa nyt!

Minna Lindgrenin libretto on turhankin täyteen ahdettu ajankuva. Addiktioita, vaivoja, terapioita ja rakkaudennälkää, oi että! Jo vuosikymmeniä sitten runoilija Kaarina Valoaalto kuvaili silloista Suomi-maata sanomalla, että kohta me ollaan kaikki yhtä vammaporukkaa. Siitähän tässäkin tarinassa on kyse. Laihdutusohjeet ovat monille seireenien kutsuhuutoja. Terapiamuodot sikiävät kuin tahattomat raskaudet, häpeä värjää naaman ja kaikenmaailman riippuvuudet roikkuvat edessä rauduskoivun oksiston lailla. Ihmiset kohentavat eloansa mitä erilaisimmin konstein. Maailmasta tulee muka parempi ja terveempi rypistämällä ulkoinen ja sisäinen otsa vielä yhden hikivanan valua lisää.

Suomen kansallisooppera, Alminsali
Iiro Rantala: Pikaparantola

Libretto Minna Lindgren – Musiikinjohto Kalle Kuusava – Ohjaus Maria Sid – Lavastus ja puvut Anna Kontek – Valaistus ja videot Joonas Tikkanen – Rooleissa Johanna Rusanen, Päivi Nisula, Hannu Niemelä, Markus Nykänen, Waltteri Torikka, Anu Hostikka, Ann-Marie Heino, Heikki Huttunen, Samuli Takkula; Suomen kansallisoopperan orkesteri

Entä sanottavan osumatarkkuus? Libretisti olisi saanut raakata nokkeluuksista reilun osan pois sanottavan keskittämiseksi, terävöitettävää on. Nyt nuo makeilevat nonparellit kieriskelevät valtoimenaan pitkin kohtausten pintaa. Vaikka piruilua on myös hauska seurata, rajansa kaikella etenkin sanataiteessa.

Ohjauskliseitä ja lavasteikoneita

Maria Sidin ohjauksessa musikaalikliseet on pelottomasti nostettu framille, liki pidäkkeettä. Vauhtia on niin, ettei tapahtumista ja sanoista enää aina saa selvää. Ohjaaja on pitäytynyt kosintamenoissa tutuiksi käynein keinoin ja niin metsikkö vastaa miten sinne huhuaa. Yleisö palkitsee kiljahteluin ja esittää omaa vuorolauluaan repeilevin nauruin ja pyrskäyksin.

Lavastaja Anna Kontekin oivallus on tuoda näyttämön taakse suuret ikoni-ikkunat. Ruuduissa vaihtelee kuvia kukinnoista ja oksien piiskoista lähtien. Kontekin puvustus tukee, paljastaa ja piilottelee rooleja ja kohtausten kulkua. Joonas Tikkanen terävöittää tarinaa tehokkailla ja taloudellisilla videoilla ja valoilla.

Oopperan onneksi teos on hyvin musiikkilähtöinen. Rantala kannattelee meuhkaavan esityksen alusta höllään loppurakennelmaan. Päätöksen olisi toki voinut kirjoittaa ja ohjata toisinkin. Ehkä olisi pitänytkin.

Kuulijat voivat olla toista mieltä, niin hervotonta meno kahden puolen rampin on.

Oopperaorkesteri oli erinomaisesti asennoitunut tehtäväänsä. Kapellimestari Kalle Kuusava oli oiva apu musiikin sekä myrskyävää että lähes huomaamatta sävyttelemää tunnelmaa luotaessa.

Solisteista korokkeelle voisi nostaa sopraanot Johanna Rusasen ja Päivi Nisulan, baritonit Hannu Niemelän ja Waltteri Torikan sekä tenori Markus Nykäsen, jonka nimi sarjan uusimpana on erityisesti huomattava. Muut solistit olivat tarpeelliset lisävahvistimet esityksen täyttä tehoa tuutattaessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE