Ulkomaat

”Operaatio rauhanlähde lisää kultaisen sivun osaksi upeaa historiaamme” – Erdogan hehkuttaa sotaa yhteenottojen kiihtyessä

LEHTIKUVA / AFP Adem Altan
LEHTIKUVA / AFP Adem Altan
LEHTIKUVA / AFP Adem Altan

Syyrian kurdijoukkojen tekemissä pommituksissa Turkin rajakaupunkeihin on kuollut tänään kaksi, kertovat Turkin viranomaiset.

Turkkilaiset paikallisviranomaiset kertoivat turkkilaislehti Hürriyetille, että lähes 50 ihmistä olisi haavoittunut Akcaklen ja Ceylanpinarin kaupunkeihin kohdistuneissa pommituksissa.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan taas ainakin 60 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäyksen alta.

Eilen järjestö kertoi, että Turkin iskuissa on kuollut ainakin 15 ihmistä, joista kahdeksan siviilejä.

Trump yhdisti Normandian ja kurdit kummallisesti toisiinsa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen puolustanut päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pois Pohjois-Syyriasta.

Trump sanoo Twitterissä haluavansa päättää ”loputtomat sodat”. Hän sanoo, että kurdit ja Turkki ovat käyneet sotia jo pitkään.

Trump myös sanoi tarkkailevansa Turkkia erittäin tarkasti ja olevansa sitä mieltä, että jos Turkki ei toimi sääntöjen mukaisesti, maata tulee rankaista taloudellisesti ja sanktioilla.

– Jotkut haluavat meidän lähettävän kymmeniätuhansia sotilaita alueelle ja aloittavan taas sodan. Turkki on Nato-maa. Toiset sanovat, että antakaa kurdien taistella omat taistelunsa (jopa meidän taloudellisella tuellamme).

– Minä sanon, että lyökää Turkkia kovaa taloudellisesti ja sanktioilla, jos he eivät seuraa sääntöjä! Seuraan tilannetta tarkasti.

Turkki käynnisti eilen hyökkäyksen Pohjois-Syyriassa kurdien hallussa olevilla alueilla.

Aiemmin tänään Trump perusteli Syyriasta vetäytymistä yhdysvaltalaisille toimittajille sillä, että kurdit eivät auttaneet Yhdysvaltoja Normandiassa toisen maailman sodan aikaan. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti Guardian.

Erdogan uhkasi Eurooppaa pakolaisilla

Trumpin päätös vetää yhdysvaltalaissotilaat Pohjois-Syyriasta on saanut paljon kritiikkiä. Päätöksen jälkeen Turkki käynnisti hyökkäyksen kurdialueilla eilen.

Turkki pitää ”operaatio rauhanlähdettä” terrorismia vastaan taisteluna. Syyriassa toimii kurdiryhmä YPG, jolla on yhteyksiä Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka muun muassa EU ja Turkki ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, jos EU kutsuu Turkin operaatiota Syyriassa miehitykseksi.

– Hei EU, herätkää. Sanon sen uudelleen: jos yritätte väittää operaatiomme siellä (Syyriassa) olevan miehitys, meidän tehtävämme on helppo, avaamme ovet ja lähetämme 3,6 miljoonaa pakolaista teille, Erdogan sanoi tänään maan parlamentille pitämässään puheessa.

Turkin mukaan sen eilen aloittama toiminta Syyriassa on rauhanoperaatio, jossa on Erdoganin mukaan surmattu tähän mennessä 109 terroristia.

– Meillä on viesti heille, jotka on pakotettu liittymään YPG:n (Syyriassa toimiva kurdiarmeija) riveihin. Jos lähdette nyt… meidän sylimme on avoinna.

Erdogan antoi myös ankaraa kritiikkiä yksittäin Lähi-idän maille, jotka ovat kritisoineet Turkin operaatiota.

– Saudi-Arabian pitäisi katsoa ensin peiliin, kuka on ajanut Jemenin siihen tilaan, missä se nyt on? Entä Egypti? Sisi (Egyptin presidentti) tapasi joitain ihmisiä ja tuomitsi sen jälkeen operaation, mitä se edes tarkoittaa?

Erdogan korosti myös itselleen tyypillisessä, kansallismielisessä puheessaan Turkin asemaa.

– Historia näyttää, että meillä ei ole ketään muita ystäviä kuin itsemme, ei ketään muuta, johon tukeutua. Operaatio rauhanlähde lisää, jos Jumala suo, kultaisen sivun osaksi upeaa historiaamme, Erdogan sanoi.

Erdogan myös vakuutti puheessaan, että Turkki huolehtii äärijärjestö Isisin vangituista taistelijoista ja näiden luovuttamisesta Eurooppaan.

Kurditaistelijat ovat taas sanoneet, että Turkin hyökkäys heikentää kykyä vahtia vangittuja Isisin taistelijoita.
STT–Sanna Raita-aho

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 19/19
KANSAN KUKKAROLLA - Verotusta siirtyy kulutukseen
TÄMÄN SORTIN FEMINISMIÄ - Katse rakenteisiin
KIVUN HISTORIA - Elina Hirvonen kirjoitti kohuromaanin
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Käynnissä on kulttuurisota, rienaamiseen, provosointiin ja tunteisiin liittyvä taistelu identiteeteistä – Tutkija: ”Vastapuoli täytyy demonisoida ja näyttää huonossa valossa”
2.10.2019

Luetuimmat


Uusimmat