Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Opettajat antoivat kouluarvosanan koronakevään hoidosta opetusministerille – 1/4 opettajista katsoo oppimisvajeen vaativan paikkaamista syksyllä

iStock

Koulut siirtyivät etäopetuksesta takaisin lähiopetukseen toukokuun 14. päivä. Suurin osa opettajista (79 prosenttia) on sitä mieltä, että paluu kouluun ja lähiopetukseen sujui hyvin. Tulokset selviävät tuoreesta kyselystä, jonka on toteuttanut opettajien yhteisöpalvelu Freeed.com yhdessä pedagogiseen arviointiin erikoistuneen Education Alliance Finlandin kanssa.

Demokraatti

Demokraatti

– Äänekkäästä vastustuksesta huolimatta lähes 40 prosenttia piti lopulta hyvänä, että lukukauden lopussa siirryttiin lähiopetukseen, Freeed.com-palvelun toimitusjohtaja Heikki Rusama kertoo tiedotteessa.

Koronakevään vaikutukset näkyvät oletettavasti myös syksyllä. Reilu neljännes opettajista arvioi kuluneen koronakevään aiheuttaneen sellaisen oppimisvajeen, että kevään opetussisältöihin on palattava vielä syksyn aikana.

– Opettajien osaaminen on erittäin korkealla tasolla. Se tuli kaikille selväksi koronakevään aikana. Työn tukeminen vaatii kuitenkin myös konkreettisia satsauksia kunnilta. Esimerkiksi työvälineissä ja palveluissa on jo nyt eroja koulujen välillä. Kun tähän lisätään vielä koronakevään tuoma oppimisvaje ja kuntien heikentyvä taloustilanne, voi yhtälö olla vaikea koulutuksellisen tasa-arvon näkökulmasta, Rusama jatkaa Demokraatille.

Opettajien ammatillisen yhteisöllisyyden vahvistuminen nousi yhdeksi pääteemoista kevään koronakriisissä.

– Jopa 80 prosenttia opettajista koki saaneensa hyvin tai erinomaisesti tukea omalta kouluyhteisöltään. Toisaalta puolet oli sitä mieltä, että oma kunta tuki opetustyötä vähän tai ei ollenkaan, Rusama sanoo.

Tyytymättömyyttä aiheuttivat erityisesti puutteelliset työvälineet ja hallitsematon työmäärä.

Digitaidot vahvistuivat.

Kevään etäopetusjakso vahvisti monen opettajan digitaitoja. Yli 90 prosenttia opettajista kertoi omien digitaitojen parantuneen paljon tai jonkin verran.

– Monet esimerkiksi tekivät ensimmäistä kertaa itse opetusvideoita, joita he jakoivat kollegoidensa kanssa, Rusama sanoo.

Etäopetus nähtiin mahdollisuutena erityisesti niille oppilaille, joille sosiaaliset tilanteet ovat normaalioloissa vaikeampia.

Etäopetuksen käytännöt olisivat ratkaisu myös esimerkiksi pienten opetusryhmien, kuten harvinaisempien kielten, opetuksessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee perusopetuslakiin muutosta, joka mahdollistaisi kouluissa vuorottelun etä- ja lähiopetuksen välillä syksyllä, jos koronavirusepidemia sitä edellyttää.

– Kyselyn perusteella tälle on perusteita. Opettajista lähes puolet sisällyttäisi opetukseen etäopetusta myös jatkossa, sanoo Rusama.

Kaiken kaikkiaan opettajat arvioivat selviytyneensä keväästä hyvin. Opettajien itselleen antama keskiarvo oli 8.7 (asteikolla 4 – 10).

Vastaavasti opettajat antoivat opetusministeri Li Anderssonille arvosanaksi 7.6. Kahdeksikon tai korkeamman arvosanan ministerille antoi yli 55 prosenttia opettajista.

Kysymys kuului: minkä kouluarvosanan annat opetusministerin toiminnalle koronakeväästä?

Tietoa kyselystä

Kysely toteutettiin ajalla 25.- 28.5. 2020 ja siihen vastasi 406 opettajaa ympäri Suomea. Vastaajista 90 prosenttia on perusopetuksen opettajia. Suurin osa vastanneista on ammatiltaan luokanopettajia. Vastaukset kerättiin Freeed.com-palvelun opettajilta. Kyselyä jaettiin muun muasssa opettajien suosimassa Alakoulun aarreaitta -someyhteisössä.

Kyselyllä kartoitettiin opettajien kokemuksia kevään etäopetusjaksosta, sekä siirtymisestä lähiopetukseen.

Kyselyn toteutti opettajien ammatillinen yhteisöpalvelu Freeed.com yhdessä Education Alliance Finlandin kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE